Мапа порталу

«У цьому питанні дуже багато емоцій, а повинна бути математика», - мер Миколаєва про ініціативу щодо передачі Жовтневої центральної районної лікарні в комунальну власність міста

Сьогодні, 16 лютого, в актовому залі Жовтневої центральної районної лікарні відбулися збори трудового колективу, присвячені ініціативі щодо передачі лікувального закладу в комунальну власність міста.

- Знаю, що всі ви з хвилюванням сприйняли пропозицію депутатів міської ради передати лікарню на баланс міста. Тому сьогодні ініційована зустріч представників трудового колективу (його загальна чисельність 800 осіб) з депутатами, міською та районною владою, щоб віч-на-віч, від першоджерела, почути відповіді на питання, що нас хвилюють, - звернувся до медпрацівників головний лікар ЦРЛ Юрій Багатий.

Участь у зустрічі брали Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, заступник міського голови Євген Шевченко, заступник начальника управління охорони здоров'я міської ради Віктор Фаюк, в.о. голови Жовтневої районної адміністрації Тетяна Коновалова, її заступник Олександр Гвозденко, заступник голови Жовневої районної ради Сергій Красильський. Депутатський корпус представляли депутати обласної ради Олег Мудрак і Анатолій Ніколенко, депутати міської ради Сергій Мотуз, Лариса Веселовська, Наталія Манзюк, Світлана Таранова, депутати Жовтневої районної ради Дмитро Бачинський, Тетяна Остафійчук, Валерій Мурга.

Одним з ініціаторів передачі Жовтневої центральної районної лікарні в комунальну власність міста було названо Олега Мудрака, який був депутатом міської ради попереднього скликання. Йому і надали слово. Олег Іванович попередив - те, що він зараз спробує донести до медиків, є його суб'єктивною точкою зору і точкою зору депутатів його фракції: «Вийде наша ініціатива, не вийде, викличе вона обговорення, не викличе: на сьогодні це всього лише проект, реалізація якого буде залежати, в тому числі, від настрою трудового колективу, думка якого нам не байдужа. Після певних подій Майдану, я виношував цю ідею про передачу лікарні в комунальну власність міста. Є певний дисбаланс в питаннях комунальної власності. Йшлося про те, щоб оптимізувати ці процеси, сісти за круглий стіл і вирішити їх максимально безболісно».

За словами депутата обласної ради, для розвитку лікарні, її повноцінної модернізації і всіх питань, пов'язаних з поліпшенням матеріально-технічного стану, краще було б отримувати додаткове фінансування з бюджету розвитку міста, а не району: «З цього я виходив, починаючи цю ініціативу в 2014 році. На жаль, не отримала вона підтримки тоді ні у обласної влади, ні у депутатів облради. І з'явилася в цьому році - депутати від «Оппоблоку» на сесії міської ради знову озвучили свої побажання щодо передачі лікарні в міську комунальну власність».

Медики попросили депутата обласної ради чіткіше озвучити мотивацію, якої вони, на жаль, не почули. А головний лікар Юрій Багатий додав, що в Корабельному районі є ЦПСМД, в який потрібно вкладати кошти: «Побудуйте ще одну амбулаторію за рахунок бюджету розвитку для цього ЦПСМД, який задихається без площ. Сьогодні є питання по Коларове, є над чим працювати, що зробити краще ».

Депутат Жовтневої районної ради Дмитро Бачинський подякував медикам Жовтневої ЦРЛ за роботу, зазначивши, що без рішення районної ради лікарню нікуди не передадуть. Крім того, «за умовами децентралізації через рік все одно лікарні перейдуть в підпорядкування обласного бюджету. Тому зараз витрачати гроші на переоформлення лікарні в міську власність, а потім - в обласну, я не бачу користі ».

Дмитра Васильовича підтримала Тетяна Коновалова, в.о. голови Жовтневої районної адміністрації: «Ми вже провели бесіду з районними депутатами, і я вам точно кажу - наші депутати такої згоди не дадуть!».

Свою думку з питання передачі Жовтневої районної лікарні у власність міста озвучив міський голова Олександр Сєнкевич: «Нам треба відійти від радянського мислення: забрати, відібрати, комунізувати... Ніхто нічого у вас не хоче забирати. Звучить багато питань про те, чи можемо ми дійсно фінансувати з міського бюджету цю лікарню. Відповідь - ні. Ми не можемо, так, як вона не знаходиться в міській комунальній власності. Ми отримуємо субвенцію на лікування городян Миколаєва, частину з цієї субвенції ми перераховуємо на лікування громадян, які проживають в Корабельному районі. За статистикою, в Жовтневій ЦРЛ за підсумками минулого року лікувалося близько 65% миколаївців. Мені, як людині, що прийшла з бізнесу, здається, що в цьому питанні дуже багато емоцій, а повинна бути математика: скільки лікарня отримує грошей з міського бюджету, а скільки з районного, скільки грошей ще необхідно. Який повинен бути кінцевий результат? Для чого депутати ініціюють цю передачу? Я прийшов сьогодні до вас, щоб «виміряти температуру по палаті». Дізнатися, чого хоче колектив, і надати вам об'єктивну інформацію. Тут немає поділу між депутатами обласної та міської рад, міським головою та районною радою. Рішення прийме громада. Єдине, чого я хочу, щоб не відбувалася підміна термінів. Якої б форми власності не була лікарня, вона повинна лікувати жителів і Корабельного, і Жовтневого районів. Навіть якщо мені скажуть «треба приймати», я відповім, що ми її приймати будемо тільки в тому випадку, якщо район буде передавати сюди субвенції на фінансування цієї лікарні. Просто так місто на себе фінансування не візьме».

 

IMAGE FOLDER (/files/News/crb)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: