Мапа порталу

На загальних зборах члени регіонального відділення Асоціації міст України поговорили про децентралізацію та обрали голову відділення

29 грудня Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич взяв участь у загальних зборах Миколаївського регіонального відділення Асоціації міст України.

На засіданні були присутні виконавчий директор Миколаївського регіонального відділення АМУ Тетяна Яблоновська, директор офісу з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування, децентралізації повноважень органів виконавчої влади Валентин Бойко,вісім з десяти членів регіонального відділення - новобрані мери міст Миколаївської області: Снігурівський міський голова Олександр Ларченко, Баштанський міський голова Іван Рубський, Новобузький міський голова Максим Лагодієнко, Вознесенський міський голова Віталій Луков, Первомайський міський голова Людмила Дромашко, Новоодеський міський голова Олександр Поляков, Березанський міський  голова Валерій Хоміцький.

Перш за все, учасники заходу заслухали директора Офісу реформ Валентина Бойка, який поінформував про стан проведення реформи з децентралізації в Миколаївській області.

На його думку, у країні, на території якої ведуться бойові дії, проводити реформи непросто. І якраз міські голови різних рівнів повинні відгравати роль захисників процесу децентралізації.

-        Якщо говорити відверто, то повноцінне самоврядування справляється у п’яти містах Миколаївської області – це міста обласного підпорядкування та обласний центр. На решті території місцеве самоврядування обмежується кордонами населеного пункту, - констатував Валентин Анатолійович.

12 червня поточного року було затверджено перспективний план формування спроможних територій Миколаївської області. Він передбачає, що після об’єднання лише 28 суб’єктів зможуть вийти на прямі міжбюджетні відносини з державою (наразі в області 313 бюджетів – сільських, селищних, міст районного підпорядкування).

Першою ластівкою у реалізації процесів децентралізації на Миколаївщині стала Куцурубська територіальна громада. Це такий собі пілотний проект, на прикладі якого фахівці збираються відстежувати формування юридичних та організаційних основ функціонування об’єднаних громад.

У процесі обговорення міські голови піднімали чимало проблемних питань. Так, Олександр Сєнкевич відзначив, що економічна децентралізація поки що не зрозуміла людям. Сільські голови, наприклад, взагалі не розуміють, навіщо їм треба об’єднуватися.

-     На зустрічі з головою Верховної Ради України Володимиром Гройсманом звучала пропозиція, що треба правильно провадити інформаційну політику, пояснювати людям, що громада виграє від децентралізації. Мені здається, що цього досі немає, - відзначив Олександр Федорович.

Після обговорення реформи з децентралізації, члени регіонального відділення АМУ обрали голову відділення – ним став Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, а також визначилися з уповноваженими представниками органів місцевого самоврядування, які братимуть участь у загальних зборах Асоціації міст України у Києві. 

 

IMAGE FOLDER (/files/News/AMU)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: