Мапа порталу

18 грудня розпочалось громадське обговорення щодо перейменування 130 об'єктів топоніміки м. Миколаєва

У зв’язку з тим, що пропозиції щодо перейменування об’єктів топоніміки, які підпадають під дію Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки» містять багато нових назв на честь людей, які залишили значний внесок в історії, або назв історичних подій, на підставі п.5 ст. 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», а також доручення міського голови від 18.12.2015 №111/02.02.05-11 розпочинається громадське обговорення щодо перейменування 130 об'єктів топоніміки згідно з додатком №2 (додається). Інформація щодо формування вказаних пропозицій міститься в додатку №1.

Організатором громадського обговорення є виконавчий комітет Миколаївської міської ради.

Формою громадського обговорення є електронна консультація.

Громадське обговорення триватиме протягом 2 місяців, до 18 лютого.

Пропозиції (зауваження) можна надсилати на електронну пошту:

[email protected]

із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає.

Анонімні пропозиції (зауваження) не розглядаються.

Відповідальною особою за проведення громадського обговорення згідно з п.8 Положення про порядок найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва, затвердженого рішенням Миколаївської міської ради від 15.09.2015 №49/56, визначено начальника відділу охорони культурної спадщини управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради Бондаренко Ірину Анатоліївну (консультації з питання, що винесене на громадське обговорення, можна отримати за адресою: вул. Шевченка, 58, м. Миколаїв, тел. (0512) 47-65-58).

Відправити свої пропозиції можна буде також за допомогою Центрів обслуговування громадян та Центрів вільного доступу в Інтернет, які знаходяться у всіх міських бібліотеках управління з питань культури та охорони культурної спадщини.

Після завершення громадського обговорення його результати будуть оприлюднені на офіційному Інтернет-порталі Миколаївської міської ради www.mkrada.gov.ua.

Запрошуємо мешканців міста активно долучитися до громадського обговорення і висловити своє ставлення щодо перейменування об’єктів топоніміки, які підпадають під дію Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки».

 Додаток 1

Інформація

щодо формування пропозицій стосовно перейменування об’єктів топоніміки, які підпадають під дію Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки»

 

Перелік об’єктів топоніміки, які підпадають під дію Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», був сформований Комісією знайменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м.Миколаєва, яка затверджена рішенням Миколаївської міської ради від 15.09.2015 №49/56 (далі – Комісія).

При формуванні цього переліку, до якого увійшло 132 об’єкти топоніміки, було враховано:

1.Визначення терміну «символіка комуністичного тоталітарного режиму», що міститься у підпункті «є» пункту 4 статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», а саме: назви областей, районів, населених пунктів, районів у містах, скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об’єктів топоніміки населених пунктів, підприємств, установ, організацій, у яких використані імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, працювали в радянських органах державної безпеки, а також назви СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік та похідні від них, назви, пов’язані з діяльністю комуністичної партії (включаючи партійні з’їзди), річницями Жовтневого перевороту 25 жовтня (7 листопада) 1917 року, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті (крім назв, пов’язаних з опором та вигнанням нацистських окупантів з України або з розвитком української науки та культури).

2.Рекомендації Українського інституту національної пам’яті.

 

У зв’язку із тим, що деякі громадські організації не погодилися з новими назвами об’єктів топоніміки, запропонованими Комісією, їм було запропоновано підготувати альтернативні пропозиції. 14 грудня 2015 року такі пропозиції були надані міському голові. До пропозицій увійшли нові назви більшості об’єктів топоніміки, визначених Комісією, а також пропозиції щодо перейменування об’єктів, які не підпадають під дію Закону (наприклад: сквер Ради Європи, вул.Горького, вул.Московська, вул.Дунайської флотилії, вул.Зої Космодем’янської, вул.Маршала Малиновського, вул.Травнева, вул.Першотравнева, вул.Китобоїв тощо).

 

Пропозиції щодо перейменування об’єктів топоніміки, які підпадають під дію Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», які винесені на громадське обговорення, укладені таким чином:

графа 1 - № за порядком;

графа 2 - назва існуючого топоніму, який має бути змінений;

графа 3 та 4- пропозиції Комісії з найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м.Миколаєва, яка створена рішенням Миколаївської міської ради від 15 вересня 2015 № 49/56 (до складу цих пропозицій входе запропонована нова назва та обґрунтування запропонованої назви);

Графа 5 та 6 - Альтернативні пропозиції ініціативної групи від громадських організацій (до складу цих пропозицій входе запропонована нова назва та обґрунтування запропонованої назви).

 

Крім того, необхідно звернути увагу на те, що строки 1,2,11,14,33,52,81,108,112 першого розділу «Вулиці та провулки», строки 1, 2, 3 розділу 2 «Проспекти» містять декілька пропозицій щодо нової назви.

 


 

Додаток 2 до громадського обговорення

 

Пропозиції щодо об’єктів топоніміки, 
які пропонуються перейменувати відповідно до закону України 
«Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного 
(нацистського) тоталітарних режимів в Україні 
та заборону пропаганди їх символіки»


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: