Мапа порталу

35 авторів, 3600 глядачів і 1500 кв.м. арт-простору: Дні сучасного мистецтва у Миколаєві в цифрах

Дні сучасного мистецтва в Миколаєві стали одним з найяскравіших і обговорюваних культурних подій у місті. Фестиваль відкрив не лише нові імена, а й цілий арт-простір.

 

В цьому році дні мистецтва об'єднали 17 різних заходів: ексклюзивні покази кіно й анімації, художні та фотовиставки, перформанси, лекції, дискусії, воркшопи, презентації, літературно-музичний вечір і форум з розвитку креативних індустрій.

 

«Мені здається, що це найбльш насичені дні мого життя, адже ми освоювали нові локації, на яких до цього ще жодного разу не проводились подібні заходи. Ми створили власну виставку та шукали митців з усієї України (і знайшли!). Ми показували кіно, яке у миколаївців не буде можливості подивитись у кінотеатрах. Ми говорили в рамках Форуму про перспективи розвитку міста та з подивом дізнавались скільки у нас спільного із Берліном. Ми слухали музику миколаївської музикантки, яку можна почути лише у Європі. Зранку ми фарбували, свердлили, підмітали, а вже ввечері зустрічали гостей. Багато було цих «ми робили...» і я знаю, що ще більше буде «ми зробимо», - каже Дар'я Фріч-Алчіна, співорганізаторка платформи MY ART і менеджерка проекту.

 

В цілому ж, майже три місяці роботи над проектом можна підсумувати такими цифрами: 15 міст, 35 авторів, 223 фотографії, 13 картин, 21 колаж, 47 художніх робіт, 3 скульптури, 5 фестивальних кінострічок, 4 інсталяції, 2 лекції, 3 відеопроекції, 15 малюнків, 9 стендів з доповнених реальністю, 15 анімаційних фільмів, 1 вулична скульптура і стріт-арт робота, 4 спікера і 11 команд форуму. І все це на двох фестивальних локаціях в 1500 кв.м., які відвідали близько 3500 осіб: арт-майданчик в ДОФі (колишньому Будинку офіцерів флоту) і простір на *8Причалі.

 

Дні мистецтва стартували з відкриття нашумілої скульптури «Middle Way» (вона ж «Синя рука») румунського скульптора Богдана Раца. Спеціальною подією фестивалю стала виставка-перформанс «AGE» за результатами всеукраїнського open-call на тему дорослішання і старіння людини, яка в сучасних реаліях змушена боротися з насильством. Художниця Марина Холодна відкрила всім свої «GLAZA» і роботи автора-інкогніто, чиї теги й графіті можна побачити по всьому Миколаєву. І вишенькою на торті стала не менш провокаційна виставка FACE2FACE від колективу MYPH та його куратора Сергія Мельниченка, яка відсилає до жорсткого зіткнення поглядів художника і глядача, сучасного мистецтва та його сприйняття.

 

За цей час глядачі й учасники отримали унікальний шанс неформально поспілкуватися в теплій атмосфері з молодими та іменитими авторами, а також знайшли відповіді на багато питань, що цікавлять.

 

Освітньо-мистецька програма «Дні сучасного мистецтва у Миколаєві» пройшли за підтримки Українського культурного фонду.

 

КУ «Агенція розвитку Миколаєва»

IMAGE FOLDER (/files/2019/11_2019/081119)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: