Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА_МІСЬКА_РАДА


РІШЕННЯ

№ 25/2 від 2013-02-14

Про розгляд подання прокуратуриміста Миколаєва про скасуванняпунктів 4.6, 4.7, 4.16, 4.18 Положенняпро відділ сфери послуг Миколаївської міської ради,затвердженого рішеннямМиколаївської міської ради від 21.04.11 № 5/3


До Миколаївської міської ради надійшло подання прокуратури міста Миколаєва про скасування пунктів 4.6, 4.7, 4.16, 4.18 Положення про відділ сфери послуг Миколаївської міської ради, затвердженого рішенням Миколаївської міської ради від 21.04.11 № 5/3.
Дане подання обгрунтовано наступним.
Пунктами 4.6, 4.18 Положення до компетенції відділу сфери послуг міської ради віднесено видачу дозволів на розміщення об’єктів досугу та сфери послуг населенню з видами економічної діяльності, виробничих цехів, паркінгів, парковок та автостоянок на території міста, а також підготовку проектів рішень про скасування дозволу на надання побутових та інших видів послуг у разі порушення екологічних, санітарних, інших вимог законодавства.
Проте, відповідно до статті 1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» дозвіл є документом дозвільного характеру, який дозвільний орган зобов’язаний видати суб’єкту господарювання у разі надання йому права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності та/або без наявності якого суб’єкт господарювання не може проваджувати певні дії щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності.
Дозвільними органами є органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, уповноважені відповідно до закону видавати документи дозвільного характеру.
Проте, діючим законодавством України органам місцевого самоврядування, їх виконавчим органам не надано повноважень видавати дозволи на розміщення об’єктів побуту та сфери послуг населенню, виробничих цехів в і на організацію паркінгів, парковок та автостоянок.
Законом України «Про перелік документів дозвільного характеру» визначено вичерпний перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, що можуть бути видані дозвільним органам, який не містить зазначеного дозволу.
Частиною 3 статті 1 зазначеного закону визначено, що вимагати від суб’єктів господарювання отримання документів дозвільного характеру, необхідність отримання яких не передбачена законом та які не внесені до вказаного переліку, забороняється.
Відповідно до пункту 4.7 Положення відділ сфери послуг міської ради видає дозволи на розміщення стаціонарних АЗС,
Відповідно до пункту 64 Закону України «Про перелік документів дозвільного характеру» дозвіл на розміщення, будівництво споруд, автозаправних станцій у межах смуги відведення автомобільних доріг здійснюється у відповідності з вимогами Закону України «Про автомобільні дороги».
Статтею 37 даного закону визначено, що будівництво зазначених об’єктів у межах смуги відведення автомобільних доріг здійснюється згідно з дозволом органів державного управління автомобільними дорогами та за попереднім погодженням з відповідними підрозділами державтоінспекцій Міністерства внутрішніх справ України в порядку, передбаченому законодавством України (органам місцевого самоврядування таких повноважень не надано).
Пунктом 4.10 Положення до компетенції відділу сфери послуг, окрім іншого, віднесено здійснення контролю за належною експлуатацією стаціонарних АЗС, а пунктом 4.17 – підготовку пропозицій, проектів рішень щодо організації АЗС на території міста та здійснення відповідно до законодавства контролю за їх експлуатацією.
Проте, повноваження виконавчих органів міських ради визначені статтею 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» - здійснення контролю за належною експлуатацією та організацією обслуговування підприємствами житлово-комунального господарства, торгівлі та громадського харчування, побутового обслуговування, транспорту, зв’язку, за технічним станом, використанням та утриманням інших об’єктів нерухомого майна усіх форм власності, за належними, безпечними і здоровими умовами праці на цих підприємствах і об’єктах.
Контроль за експлуатацією автозаправних станцій, що є об’єктами підвищеної небезпеки здійснюється центральним органом виконавчої влади у сфері діяльності, пов'язаної з такими об’єктами відповідно до Закону України «Про об’єкт підвищеної небезпеки», Інструкції щодо вимог пожежної безпеки під час проектування автозаправних станцій, затвердженої наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи № 376 від 06.12.05 та постанови Кабінету Міністрів України № 956 від 11.07.02 «Про ідентифікацію та декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки».

Миколаївська міська рада погоджується з даним поданням прокуратури міста Миколаєва.
Керуючись ст. 25, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Задовольнити подання прокуратури міста Миколаєва про скасування пунктів 4.6, 4.7, 4.16, 4.18 Положення про відділ сфери послуг Миколаївської міської ради, затвердженого рішенням Миколаївської міської ради від 21.04.11 № 5/3.
2. Скасувати пункти 4.6, 4.7, 4.16, 4.18 Положення про відділ сфери послуг Миколаївської міської ради, затвердженого рішенням Миколаївської міської ради від 21.04.11 № 5/3.
3. Контроль за виконанням даного рішення міської ради покласти на постійну комісію міської ради з питань підприємництва, інвестицій, торгівлі, побутового обслуговування та захисту прав споживачів (Женжеруху) та заступника міського голови Васюкова Р.О.


Міський головаВ.Д. Чайка

знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: