Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА_МІСЬКА_РАДА


РІШЕННЯ

№ 25/3 від 2013-02-14

Про розгляд поданняпрокуратури міста Миколаєва проскасування пунктів 4.2, 4.14 Положенняпро відділ торгівлі Миколаївської міської ради,затвердженого рішенням Миколаївської міської радивід 21.04.11 № 5/3


До Миколаївської міської ради надійшло подання прокуратури міста Миколаєва від 12.02.13 № (15-01)1221 вих-13 про скасування пунктів 4.2, 4.14 Положення про відділ торгівлі Миколаївської міської ради, затвердженого рішенням Миколаївської міської ради від 21.04.11 № 5/3 .
Вказане подання обґрунтовується наступним.
Пунктом 4.2 Положення про вказаний відділ визначено, що до компетенції відділу торгівлі міської ради віднесено видачу дозволів на розміщення об’єктів благоустрою будівель і споруд соціально-культурного, побутового, торговельного та іншого призначення.
Відповідно до статті 1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» дозвіл є документом дозвільного характеру, який дозвільний орган зобов’язаний видати суб’єкту господарювання у разі надання йому права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності та/або без наявності якого суб’єкт господарювання не може проваджувати певні дії щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності.
Дозвільними органами є органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, їх посадові особи, уповноважені відповідно до закону видавати документи дозвільного характеру.
Проте, законами України органам місцевого самоврядування, їх виконавчим органам не надано повноважень видавати дозволи на розміщення на території об’єктів благоустрою будівель і споруд соціально-культурного, побутового, торгівельного та іншого призначення.
Законом України «Про перелік документів дозвільного характеру» визначено вичерпний перелік документів дозвільного характеру, у сфері господарської діяльності, що можуть бути видані дозвільним органом, який не містить зазначеного дозволу.
Згідно з частиною 3 статті 1 зазначеного закону, вимагати від суб’єктів господарювання отримання документів дозвільного характеру, необхідність яких не передбачена законом та які не віднесені до вказаного переліку, забороняється.
Згідно з пунктом 4.14 Положення відділ торгівлі здійснює відповідно до чинного законодавства контроль за дотриманням цін та тарифів.
Статтею 16 Закону України «Про ціни і ціноутворення» визначено, що органом державного контролю та спостереження у сфері ціноутворення є центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з контролю за цінами, інші органи, визначені законом.
Статтею 17 вказаного закону виконання контрольно-наглядових функцій за дотриманням вимог щодо формування встановлення та застосування державних регульованих цін, здійснення державного спостереження у сфері ціноутворення, запобігання порушенням у сфері ціноутворення віднесено до повноважень уповноважених органів (органам місцевого самоврядування таких повноважень не надано).
Миколаївська міська рада погоджується з даним поданням прокуратури міста Миколаєва.
Керуючись ст. 25, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Задовольнити подання прокуратури міста Миколаєва про скасування пунктів 4.2, 4.14 Положення про відділ торгівлі Миколаївської міської ради, затвердженого рішенням Миколаївської міської ради від 21.04.11 № 5/3.
2. Скасувати пункти 4.2, 4.14 Положення про відділ торгівлі Миколаївської міської ради, затвердженого рішенням Миколаївської міської ради від 21.04.11 № 5/3.
3. Контроль за виконанням даного рішення міської ради покласти на постійну комісію міської ради з питань підприємництва, інвестицій, торгівлі, побутового обслуговування та захисту прав споживачів (Женжеруху) та заступника міського голови Васюкова Р.О.


Міський головаВ.Д. Чайка

знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: