Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

14 червня 2016                                                                                         № 5/17

Про Звернення депутатів Миколаївської

міської  ради  до   голови Миколаївської

обласної    державної          адміністрації

Мерікова В.І.   щодо           недопущення

демонтажу пам’ятного знаку

 

         Керуючись ст. 25, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

         1. Звернутися до голови Миколаївської обласної державної адміністрації щодо недопущення демонтажу  пам’ятного знаку працівникам міліції, полеглим в період становлення радянської влади  та  при захисті Вітчизни 1917-1977 рр. (далі - Звернення, додається).

         2. Апарату Миколаївської міської ради направити Звернення до голови Миколаївської обласної державної адміністрації Мерікова В.І.

         3. Відділу інформаційного забезпечення Миколаївської міської ради (Рубан) опублікувати рішення в засобах масової інформації та розмістити його на офіційному сайті Миколаївської міської ради.

         4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на    міського голову Сєнкевича О.Ф.

 

Міський голова                                                                                   О.Ф. Сєнкевич

 

Звернення

депутатів Миколаївської міської ради

до голови Миколаївської обласної державної адміністрації Мерікова В.І.

щодо недопущення демонтажу пам’ятного знаку працівникам міліції, полеглим в період становлення радянської влади та

при захисті Вітчизни 1917-1977 рр.

 

Шановний Вадиме Івановичу!

 

21 травня 2016 року на виконання статті 7 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» Вами було видано розпорядження № 197-р «Про перейменування об’єктів топоніміки та демонтаж пам’ятників та пам’ятних знаків».

Цим розпорядженням Ви прийняли рішення щодо демонтажу в м.Миколаєві на ряду з іншими пам’ятниками пам’ятного знаку працівникам міліції, полеглим в період становлення радянської влади та при захисті Вітчизни 1917-1977 рр.

Разом із тим,  на сьогодні цей пам’ятний знак має статус пам’ятки історії та монументального мистецтва місцевого значення, і на нього розповсюджується дія Закону України «Про охорону культурної спадщини». Відповідно до статті 22 вказаного Закону  пам’ятки забороняється зносити, а переміщення (перенесення) пам’ятки на інше місце допускається як виняток у випадках, коли неможливо зберегти пам’ятку на місці.

Указаний пам’ятний знак був споруджений в 1977 році на кошти, зібрані працівниками міліції всієї Миколаївської області, та присвячений безстрашним воїнам–працівникам міліції Миколаївщини, загиблим у боях за Вітчизну та при виконанні службового обов'язку, про що свідчить напис на постаменті з дня спорудження пам’ятного знаку. Ці люди загинули, захищаючи мирний спокій  мешканців Миколаївщини від злочинців та  бандитів і їхня жертовність  не повинна переглядатися в часі під впливом політичних гасел та з позиції політичної доцільності.

Рішення щодо демонтажу цього пам’ятного знаку викликало обурення  не тільки правоохоронців області, а й мешканців міста.

З метою збереження миру та спокою в  нашому місті, вшанування пам’яті загиблих у різні роки працівників правоохоронних органів звертаємося до Вас з проханням:

- не допустити демонтаж в м.Миколаєві пам’ятного знаку працівникам міліції, полеглим в період становлення радянської влади та при захисті Вітчизни 1917-1977 рр., а також незанесення його до Державного реєстру нерухомих пам’яток України;

- вилучити пам’ятний знак працівникам міліції, полеглим в період становлення радянської влади та при захисті Вітчизни 1917-1977 рр., з додатка 2 «Перелік пам’ятників та пам’ятних знаків, розташованих на території населених пунктів Миколаївської області, що демонтуються» розпорядження  голови облдержадміністрації від 21.05.2016  № 197-р;

- подати до Міністерства культури України пропозиції щодо внесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України цього об’єкта культурної спадщини за новою назвою «Пам’ятник працівникам міліції, загиблим у боях за Батьківщину та при виконанні службового обов’язку» замість існуючою зараз назви «Пам’ятний знак працівникам міліції, полеглим в період становлення радянської влади та при захисті Вітчизни 1917-1977 рр.».

 

З повагою

депутати Миколаївської міської ради VII скликання

  

знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: