Мапа порталу

Міська влада більше не встановлює тарифи на послуги з утримання будинків: це договірні відносини мешканців та управителя, - віце-мер Юрій Степанець

19 лютого в мерії відбувся круглий стіл з питання зміни тарифів на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій. Організатором заходу стала Громадська рада з питань житлово-комунального господарства при департаменті ЖКГ міської ради. Як відомо, житлово-експлуатаційні підприємства міста виступили з ініціативою про підвищення тарифів на утримання будинків.

Участь в обговоренні питання взяли заступник міського голови Юрій Степанець, депутати міської ради Сергій Карцев, Федір Панченко, Сергій Кантор. Також були присутні керівники житлово-експлуатаційних підприємств.

Юрій Степанець нагадав, що в Україні змінилося законодавство у сфері житлово-комунальних послуг і міська влада не має права впливати на політику формування тарифів.

-      Ми більше не повинні формувати тарифи, вносити їх на розгляд виконкому та голосувати. Ви знаєте, що ринок послуг відпущено у вільне плавання, будь-хто може створити управляючу компанію, або ж співвласники будинку мають право створити ОСББ і тоді вже спільно з мешканцями визначати, який тариф необхідний для обслуговування будинку. Крім того, ми дали право всім ЖЕКам управляти житловим фондом, внісши зміни в їх статути. На ринку є низка приватних компаній. Тож якщо ЖЕК вважає, що тарифи треба піднімати, він повинен разом з жителями вирішити це питання, пропонуючи свої послуги, - відзначив віце-мер.

Також Юрій Степанець нагадав про переваги ОСББ.

-  На мою думку, це найкраща форма управління. Досі кращого не придумали. Якщо ви організували ОСББ, всі зібрані жителями кошти лишаються у них, і люди самостійно вирішують, куди їх спрямувати, -  відремонтувати покрівлю, ліфт чи зробити енергомодернізацію під'їзду. Ефективно працює міська програма 90 на 10, в рамках якої чимало ОСББ отримали значні кошти, - сказав віце-мер.

Представник Громадської ради з питань ЖКГ Олександр Юлевич повідомив, що навіть при попередньому розгляді запропонованих ЖЕКами підвищених тарифів очевидно, що розрахунки виконані з порушеннями.

-      Це стосується, зокрема, Наказу Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №190 в частині розподілу послуг з електропостачання. Орієнтовно у квітні поточного року міська влада ініціює конкурс на надання житлово-комунальних послуг у Миколаєві. Скільки після конкурсу «зайде» приватних підприємств, ми не знаємо, та всі вони будуть зі своїми тарифами. Виходячи з цього, мешканці кожного будинку будуть вирішувати, підходить їм цей тариф чи ні. Підхід буде диференційований, - сказав Олександр Юлевич.

Ще один важливий аспект питання, який слід врахувати: з березня уряд ініціює програму з підвищення пенсій. Не секрет, що пенсіонери найменш захищена верства населення. Тож будь-яке подорожчання треба розглядати з врахуванням їх інтересів. А питання про тарифи загалом доцільно розглядати з травня, переконаний представник Громадської ради. На даний час нагальної потреби у цьому немає.

-      Громадська рада вважає, що прийняття нових тарифів є завчасним. Ми направили листа на адресу міського голови, щоб призупинити утвердження цих тарифів, - резюмував Олександр Юлевич.

Генеральний директор ТОВ «Центральний 1» Сергій Герасименко нагадав, що тариф прив’язаний до мінімальної заробітної плати, що становить у складі тарифу від 40% до 50%.

-      Якщо вся країна з 1 січня перейшла на нову заробітну платню, то працівники підприємства ЖКГ цього не відчули, - зазначив він. – Ось двірникам за січень я заплатив 4 тисячі 100 грн, а в лютому буду вмовляти їх скорочувати час роботи. Весь час йдемо в такому перекосі. Нормальна заробітна платня – один з елементів утримання людей на підприємстві, тож відкладати у довгий ящик цього не можна.

Депутат міської ради Федір Панченко акцентував увагу на тому, що ЖЕки на сьогодні – ті ж управляючі компанії, що мають право та повинні йти до мешканців, спілкуватися з ними та встановлювати вартість своїх послуг на договірних умовах.

-      Логічно, коли напряму між собою контактують постачальник послуги та її споживач. На наш погляд, це найбільш чесна на даний момент угода. Незабаром Миколаїв може вийти на перше місце в країні за темпами створення ОСББ. І вони мають не найнижчі тарифи, при чому жителі самі їх і затверджували, ніхто не змушував. Якщо людям пояснити, куди будуть спрямовані кошти, вони погоджуються на підвищення, адже всі хочуть, щоб будинок утримувався в належному стані, - сказав Федір Панченко. – Переконаний, що ЖЕКи з цим справляться і це стане чудовим початком нової роботи з клієнтами.

Свою експертну думку висловив депутат міської ради Сергій Карцев. Він заявив, що приємно здивований результатами сьогоднішнього обговорення.

- Місто отримало певний досвід, я б навіть сказав, щеплення, після входження на ринок відомої кампанії у Інгульський, Корабельний та половину Центрального району. І жителі, й депутати, і виконком роблять певні висновки з того періоду. Коли я разом з колегами почув заяву, що необхідно підтягнути ціни ЖЕКів до діючих тарифів "МДЛ", у мене це викликало серйозний протест. Та сьогодні рідкісне виключення, я приємно здивований тим фактом, що сьогодні ми зібрали цю громадську раду для того, щоб пояснити та порадитися, - сказав Сергій Карцев. 

Депутат міської ради окреслив критерії, які слід врахувати: по-перше, існуючі можливості городян, які обов'язково треба брати до уваги; по-друге, на думку Сергія Карцева, приймати рішення про підвищення тарифів під час опалювального сезону недоцільно.

-  Ми виводимо городян та управляючі компанії на створення певного ринку конкуруючого середовища: середовища ціни та відповідної якості. У чому я готовий визнати свою помилку з попереднього досвіду - у виведенні з тарифу поточного ремонту. Життя мене переконало, що поточний ремонт в тарифі повинен бути, проте до цього треба підходити з врахуванням можливостей городян. Крім цього, і я, як мешканець, маю розуміти, що я отримаю за ці кошти, - сказав депутат міської ради.   

   

    Відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови

 

IMAGE FOLDER (/files/2019/2_2019/19022019_3)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: