Мапа порталу

Фахівцями державного нагляду (контролю) розпочато позапланові перевірки будинків підвищеної поверховості

З метою поліпшення ситуації з пожежами в житловому секторі, на виконання вимог доручення Прем’єр-міністра України від 16.01.2019 № 50768/1/1-18, з лютого поточного року розпочалися позапланові заходи державного нагляду (контролю) за додержанням управителями житлових будинків підвищеної поверховості (далі – ЖБПП) вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

Згідно з чинним законодавством, умовна висота будинку – це висота, яка визначається різницею позначок найнижчого рівня проїзду (встановлення) пожежних автодрабин (автопідйомників) і підлоги верхнього поверху без урахування верхніх технічних поверхів. Це будинки з висотою від 26,5 м до 47 м. Таких у Миколаєві та області налічується 55 одиниць.
Чому ж рятувальники наголошують на дотриманні протипожежних вимог саме на таких об’єктах? Пожежі в будинках підвищеної поверховості, яким характерне швидке розповсюдження диму по вертикалі та складність рятувальних робіт, найчастіше є резонансними. Крім того, оперативна робота ускладнюється ймовірністю пізнього виявлення пожежі, відсутністю або несправністю протипожежних систем (пожежної сигналізації, димовидалення, пожежогасіння тощо). Протягом декількох хвилин будівлі повністю задимлюються, і перебувати у них без засобів захисту органів дихання стає неможливо. Найбільш інтенсивно відбувається задимлення верхніх поверхів.
Саме тому інспекторським складом Головного управління ДСНС України у Миколаївській області 15 лютого здійснено перевірки ЖБПП ТОВ ЕК «ЖЕК-5» по вулиці Лазурній, 5 та ОСББ «Висотка» по вулиці Водопровідній, 34. У ході цього заходу увага приділялася наявності на функціонуванню систем автоматичної пожежної сигналізації, димовидалення, внутрішнього протипожежного водогону, стану шляхів евакуації тощо.
У результаті перевірок управителям, відповідно до норм чинного законодавства, за порушення правил пожежної безпеки, які створюють загрозу життю та здоров’ю людей, співробітниками органу ДСНС вручатимуться обов’язкові для виконання приписи з термінами для усунення порушень. Фахівці ДСНС пояснювали, що навіть мінімальні недоліки потрібно усувати в найкоротші строки, адже коли йдеться про безпеку громадян та приведення об’єкта до належного рівня протипожежного захисту, потрібно діяти і в жодному разі не зволікати!

Головне управління ДСНС України у Миколаївській області

 

IMAGE FOLDER (/files/2019/2_2019/19022019)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: