Мапа порталу

Об'єднати зусилля для захисту прав дітей: у мерії обговорили порядок взаємодії різних служб та підрозділів для ефективного вирішення проблемних питань дітей незахищених категорій

У вівторок, 20 листопада, в Миколаївській міській раді пройшов круглий стіл щодо проблемних питань реалізації та захисту прав дітей. Захід приурочено до Дня спільних дій в інтересах дітей.

До участі в обговоренні долучилися перший заступник міського голови  Володимир Криленко, депутат міської ради Олена Кісельова, начальник служби у справах дітей міської ради Юлія Кравченко, директор департаменту з надання адміністративних послуг міської ради Дмитро Лазарєв, помічник міського голови Ірина Шамаріна, начальник управління Державної міграційної служби України у Миколаївській області Володимир Іванов, начальник Центрального відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Лілія Бакай, директор Миколаївського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Віра Гончарук, представники департаменту праці та соціального захисту міської ради, управління освіти міської ради, прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни та піклувальники.

Володимир Криленко нагадав присутнім, що саме 20 листопада 1989 року Генеральною Асамблеєю ООН прийнято Конвенцію про права дитини.

-  Україна ратифікувала документ у 1991 році. Він деталізує права дитини, якій не виповнилося 18 років. Миколаївська міська рада проводить значну роботу у напрямку реалізації прав дітей, особливо дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Протягом останніх років усиновлено 117 дітей-сиріт, з яких 80 були громадянами України, а 37 – іноземними громадянами. Під опіку/піклування влаштовано 568 осіб. Активно здійснюється влаштування неповнолітніх до сімейних форм виховання: створено 10 дитячих будинків сімейного типу та 13 прийомних сімейний, у яких знайшли притулок 126 осіб. За рахунок державної субвенції придбано 16 квартир для осіб з числа дітей-сиріт. Запроваджено інститути патронату та наставництва. Поточного року за рахунок міського бюджету забезпечено відпочинок більше 2 тисяч дітей пільгових категорій. Кожного року обсяг фінансування збільшуватиметься, - поінформував перший віце-мер.

Служба у справах дітей міської ради розробила проект комплексної програми захисту дітей на 2019-2021 рр «Діти Миколаєва». Основні завдання, що вирішуватиме програма: створення умов для безпечного та благополучного виховання дітей у місті, формування у населення активної громадської позиції, направленої на захист прав та інтересів дітей, заохочення та підтримка відповідального батьківства, запровадження системи сімейно-орієнтованого підходу у запобіганні соціального сирітства.

Начальник служби у справах дітей міської ради Юлія Кравченко порушила питання координації дій різних служб міста, спрямованих на реалізацію законів України «Чужих дітей не буває».

-  Наш сьогоднішній захід проводиться не для «галочки», а з метою запровадження дієвих заходів для вирішення нагальних питань дітей, які потребують нашої підтримки. Держава у цьому напрямку зробила вагомі кроки – це низка законів «Чужих дітей не буває», які спрямовані на створення економічних передумов для вирішення питань та вдосконалення механізмів забезпечення конституційного права дітей на достатній рівень життя. Від початку дії даних законодавчих актів рівень стягнення аліментів по всій Україні зріс у декілька разів, - відзначила Юлія Кравченко. – У 2018 році вже виплачено понад 1 млрд грн заборгованості зі сплати аліментів.      

Під час обговорення учасники заходу виробили порядок взаємодії при вирішенні проблемних питань, що виникають у повсякденному житті дітей соціально незахищених категорій.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради   

 

IMAGE FOLDER (/files/2018/112018/20112018)

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: