Мапа порталу

В мерії обговорили, як захистити інтереси територіальних громад та особливості формування місцевих бюджетів на 2019 рік

У середу, 14 листопада, у міській раді відбувся круглий стіл щодо вироблення політики у сфері місцевого самоврядування на тему: “Законодавче забезпечення бюджетної політики в частині захисту інтересів територіальних громад. Особливості формування місцевих бюджетів на 2019 рік”.

Захід організовано в рамках Проекту "Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні" (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Участь у засіданні взяли Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, народні депутати України Артем Ільюк та Олександр Жолобецький, виконавчий директор Миколаївського регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Яблоновська, селищні та сільські голови - члени Миколаївського РВ АМУ, депутати міської ради.

Олександр Сєнкевич зазначив, що сьогоднішній захід - це вдалий приклад співпраці міської влади з народними депутатами та громадськими організаціями. Він також акцентував, що основна мета зустрічі - не лише обговорити процес формування бюджету, а й донести розроблені пропозиції  до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

- Асоціація міст України - організація, яка об’єднує керівників територіальних громад з метою захисту інтересів місцевого самоврядування. Слід зазначити, що представники АМУ брали участь у підготовці державного бюджету, але, на жаль, не всі зауваження були враховані урядом. Дуже важливо, що ми зібралися сьогодні з депутатами від Миколаївської області, аби обговорити аспекти формування місцевих бюджетів. У форматі дискусії маємо можливість озвучити нагальні питання міської громади. Хочу подякувати народним депутатам, які створюють законопроекти, спрямовані на розвиток нашого міста. Народні обранці можуть сприяти вирішенню питань, які знаходяться поза компетенцією міської влади, - звернувся до учасників засідання міський голова Олександр Сєнкевич.

Під час діалогу сторони обговорили питання стосовно незадовільного стану доріг державного значення, які проходять через місто, вплив діяльності портів на інфраструктуру Миколаєва, надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку громад.

Озвучили також законодавчі ініціативи, подані народними депутатами, які представляють Миколаївську область у Верховній Раді України. Так, Олександр Жолобецький нагадав про створений ним законопроект, який передбачає зменшення терміну опублікування проектів рішення місцевої ради на офіційному сайті органу місцевого самоврядування (не за 20 днів, а за 10).

Олександр Сєнкевич відзначив, що  ініціатива народного обранця є важливою, оскільки багато питань не виноситься на сесію через зобов’язання дотримуватись зазначеного терміну. Міський голова також додав, що бюрократизм в цілому створює чимало проблем на шляху розвитку міст.

Так, керівник міста звернув увагу народних обранців на проблему, з якою зіштовхнулася міська влада, а саме, передачею житла у власність відомому миколаївському спортсмену, тріумфатору зимової Паралімпіади-2018 Максиму Яровому. За словами Олександра Сєнкевича, є чимало ситуацій, коли міська влада не може вирішити важливі для миколаївців питання через бюрократичні перешкоди. Мова йде про квартиру, придбану за державні кошти для постраждалих від вибуху в житловому будинку в мкрн Намив. Від житла відмовилася родина, якій воно призначалося. Міська влада придбала квартиру на вторинному ринку та звернулася до центральної влади з проханням передати вільне житло у новому будинку на баланс міста.

- Міська влада вирішила передати його у власність відомому миколаївцю - паралімпійцю Максиму Яровому. Але сьогодні чуємо від Міністерства, що житло нам передати не можуть. При тому, що технічно за документами - воно наше, тому що родині ми придбали інше. Та ж ситуація і по інших питаннях. Наприклад, стан доріг державного значення, які знаходяться на балансі Служби автомобільних доріг. Міська влада підготувала пропозицію щодо надання субвенції на умовах співфінансування для створення проекту для їх ремонту. Але від САД отримуємо бюрократичну відповідь: їм належить лише покриття, а бордюри та інше - місту. Тому один проект розробити неможливо, треба робити два, - резюмував Олександр Сєнкевич.

За результатами обговорення всі сторони домовилися про співпрацю у вирішенні озвучених проблем.

 

IMAGE FOLDER (/files/2018/112018/14112018_4)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: