Мапа порталу

У Миколаєві презентували Платформу міських інновацій

У середу, 3 жовтня, у Миколаєві презентували Платформу міських інновацій, проект, що був створений у Києві в 2017 році. Сьогодні до Миколаєва приїхала команда, що заснувала та розвиває платформу для створення успішних стартапів в містах: її ідеолог та автор Вікторія Підгорна, Надія Копаниця, Ольга Машталер, Тетяна Новицька. Крім того, миколаївців ознайомили з двома інноваційними проектами: «Комфортне місто Миколаїв: оптимізація транспортної інфраструктури», «Муніципальна мережа SPILNO». 

Відкрив захід міський голова Олександр Сєнкевич, відзначивши, що сьогодні Миколаїв не можна назвати передовим містом у напрямку IT.

- Дуже багато господарських проблем, далеких від інформаційної сфери. Хоча ми намагаємось «підтягнутись». На даний час займаємося розробкою онлайн-карти витрат бюджетних коштів за округами міста. Це буде важливий інструмент для планування бюджету. Робота з наповнення даними вже завершується. Є й інші проекти, - сказав міський голова. - На жаль, у Миколаєві дуже відчувається відсутність кваліфікованих спеціалістів, які б могли займатися подібними проектами в органах місцевого самоврядування.

Під час презентації Вікторія Підгорна констатувала, що однією з основних вимог сучасності є активна участь громадян в управлінні. Підтвердженням цього є той факт, що вже 100 міст України запровадили такі механізми участі, як подання петицій та Громадський бюджет. За словами автора Платформи міських інновацій, міста стають ключовими центрами зростання, а у у світі відбувається тотальна цифровізація. Виникає концепція «смарт-сіті» - тобто розумних міст. При цьому змінюється парадигма управління, з’являється нова концепція громадянства в містах – мешканці починають разом з владою створювати послуги, які їм потрібні. Набуває актуальності нова форма активності – концепції відкритих інновацій, коли кінцеві споживачі самі беруть участь у створенні продукту. Роль міської влади у цьому процесі – сприяти розвитку: наприклад, постачати дані, організовувати процес, допомагати різним групам людей взаємодіяти між собою.

Власне, Платформа міських інновацій і була створена для об’єднання активних міських спільнот, громадян, представників міської влади та інноваційних підприємців з метою спільного створення інноваційних рішень для українських міст.  

Учасників заходу ознайомили з можливостями Платформи, презентували проекти, які пройшли етап розробки і валідації: проект оптимізації транспортної інфраструктури міста Миколаєва представив Вадим Кочевих, муніципальну соціальну мережу SPILNO, створену для спрощення комунікації активних громадян, - Олег Чеславський.

Миколаївців запросили взяти участь у Муніципальному хакатоні, що пройде у Києві на початку 2019 року.      

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

 

IMAGE FOLDER (/files/2018/102018/03102018)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: