Мапа порталу

Миколаївщина відзначила річницю утворення області масштабним фестивалем "Folk-toloka 2018"

Масштабним фестивалем народної творчості «Folk-toloka 2018» Миколаївщина відзначила річницю утворення області. У суботу, 22 вересня, на головній вулиці міста Миколаєва можна було познайомитися з кожним районом, оглянути творчі здобутки наших талановитих мешканців, та навіть спробувати на смак вироби місцевих господарств.

Офіційна церемонія відкриття свята пройшла біля Каштанового скверу. На сцені виступили аматорські колективи міста і області, а привітали містян та мешканців Миколаївщини голова облдержадміністрації Олексій Савченко, Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, Народний депутат України Тарас Кремінь.

Урочистості розпочалися з виконання Державного Гімну України. Голова обласної державної адміністрації Олексій Савченко звернувся до мешканців Миколаївщини з такими словами:

-  Україно, український народ, рідна земля і край, рідна батьківська оселя, православна віра, родина, - ось цей фундамент і коріння нашої державності. Для мене особисто і для багатьох патріотів свої землі є свята, які мають духовність і несуть почуття піднесення, любові і гордості, а не просто дати, що мали місце в житті. 22 вересня 1937 року радянські органи у рік великого терору, коли український народ знищувався сталінськими посіпаками, створили Миколаївську область для того, щоб приховати дані про знищених людей. Я не можу вважати цю дату святом. То був трагічний для мешканців Миколаївщини час, коли ще не оправилися від наслідків голодомору: за попередніми підрахунками, загинули більше 500 тисяч людей. Я вже не говорю про розстріляних більшовицькими трійками без суду наших співвітчизників. Тоді до Миколаївської області входили міста Херсон та Кропивницький. У 1939 році було створено Кіровоградську область, у 1944 році – Херсонську. До 60-х років постійно змінювалися межі території, щоб приховати статистику загиблих, вивезених та закатованих в Сибіру. Тому для мене 22 вересня – це не свято, бо Україна не є наступницею Радянського Союзу. Ми маємо своє славетне коріння української державності! – підкреслив Олексій Савченко.

Очільник області закликав хвилиною мовчання вшанувати пам’ять полеглих у боротьбі за незалежність України.

При цьому він додав, що у Миколаївщини є покровитель – Святий Миколай, тож було б доцільно започаткувати святкування Дня області 22 травня або 19 грудня.

Вітаючи жителів області зі святом, Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич підкреслив, що ніхто, крім нас самих, не зробить Миколаївщину багатою та щасливою.

- Подивіться навколо, як багато гарних, талановитих, працьовитих  людей живе у нашому краї. Всі ви і є Миколаївщина, - звернувся до присутніх керівник міста. – Дякую всім, хто сьогодні дарує людям таке свято.

Народний депутат України Тарас Кремінь підкреслив, що Миколаївщина завжди перемагатиме тоді, коли десятки тисяч людей щиро співатимуть  Гімн України та казатимуть «Слава Україні!».

-  Миколаївщина буде вічною, коли ми знатимемо свою історію і передаватимемо її з вуст у вуста, коли ми зможемо не тільки захищати свою рідну землю, а й запрошувати до себе в гості. Тому вже зараз Миколаївщина має стати туристичною столицею України! – наголосив народний обранець.

Родзинкою свята стала фруктово-овочева карта Миколаївщини «Щедра осінь 2018», створена майстрами народної творчості та дітьми, а символом Дня області - двометровий «Коровайний оберіг».

Відвідувачів радували сучасними українськими піснями під час святкового концерту «Фольк-драйв», бурхливими оплесками зустрічали мешканці яскраву театралізовану програму за участі найкращих аматорських колективів області та заслуженої артистки України Наталії Баштової. Заслужений артист України Олексій Речко зачарував гостей свята звуками справжньої трембіти.

Щедрість та гостинність Миколаївської землі продемонстрували райони області у фудзоні з українськими національними стравами. А розмаїттям талантів вразила виставка майстрів декоративно-прикладного мистецтва «Мистецька арт-толока».

Кожен, хто прийшов сьогодні на головну вулицю міста, міг обрати собі зайняття до душі: зробити фото на автентичних фотозонах «Від громади до громади», взяти участь в аукціоні «Фольк-хата стравами багата» й насолодитися смаколиками, оглянути презентації діяльності структурних підрозділів облдержадміністрації та творчі програми від обласних закладів культури.

Найменші мешканці області із задоволенням відвідали дитячий арт-простір «Миколаївщина єдина!», брали участь у спортивних заходах.

 Відділ інформаційного забезпечення міської ради

 

IMAGE FOLDER (/files/2018/2018_9/22092018_2)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: