Мапа порталу

Гостра потреба в обладнанні, медпрепаратах для хворих на інсулінозалежний діабет та реактивах для діагностики небезпечних хвороб, - управління охорони здоров'я міської ради звертається до депутатського корпусу з проханням про додаткове фінансування

Начальник управління охорони здоров’я міської ради Ірина Шамрай озвучила нагальні проблеми галузі, вирішення яких потребує сприяння депутатського корпусу та виділення додаткового фінансування з міського бюджету. Про це йшла мова під час спільної прес-конференції керівництва управління та очільників міських лікарняних закладів у четвер, 20 вересня.

За словами Ірини Шамрай, головам фракцій міської ради було направлено відповідні звернення з детальною інформацією.

-         Низка дуже важливих питань очікує вирішення уже в цьому році, адже фінансування галузі було вкрай недостатнім. Першочергова проблема – нестача коштів на лікування захворювань, які можуть призвести до трагічних наслідків, - відзначила Ірина Шамрай.

Мова йде про хворих на інсулінозалежний діабет. Згідно з державною програмою, місто отримало кошти у обсязі лише 55% від потреби – 8,5 млн  грн. Крім того, в наявності був невеликий запас медпрепаратів за рахунок обласної бази спецмедпостачання. На даний час запаси вичерпано, а для покриття дефіциту препаратів для хворих на інсулінозалежний діабет  необхідно 7 млн 64 тис. грн. Питання піднімалося ще з лютого 2018 року, тоді на адресу Міністерства охорони здоров’я України направили листа про існуючу потребу. Відповідь центрального органу влади містила роз’яснення, що з урахуванням реформи децентралізації суму, якої бракує, мають виділити з місцевого бюджету.

Ще одна стаття витрат, яка потребує додаткового фінансування, підготовка закладів охорони здоров’я міста до опалювального сезону.

У зв’язку  з підвищенням цін на енергоносії, галузі не вистачає понад 2 млн грн.

-         Про це ми також поінформували керівництво міста та депутатський корпус. Якщо кошти не виділять, сталий опалювальний період під загрозою, - акцентувала Ірина Шамрай. – Крім того, на встановлення лічильників необхідно ще 340 тис. грн.  

При цьому вона відзначила, що поточного року жоден об’єкт сфери охорони здоров’я не потрапив до програми «Теплий Миколаїв».  

Одна з основних проблем – забезпечення лікувальних закладів необхідним обладнанням.

-         Якими б кваліфікованими не були наші лікарі, без сучасного обладнання стовідсотково відпрацювати проблемні питання немає можливості, - констатувала керівник управління. – Поточного року запас медичного устаткування поповнився лише двома операційними столами (міська лікарня №4) та апаратом УЗД діагностики (поліклінічне відділення дитячої лікарні №2). Цього вкрай недостатньо. У нас немає жодного апарату УЗД для діагностування в 3-D режимі вроджених вад розвитку плоду. Мінімальна вартість такого апарату 4,5 млн грн.

Відзначається, що незалежні експерти цього року провели у Миколаєві аудит реанімаційних відділень лікувальних закладів міста та визначили першочергові потреби. Фахівці констатували, що наше місто пасе задніх, навіть якщо порівнювати з сусідніми містами, не говорячи  вже про рівень забезпечення закордонних закладів охорони здоров’я. Для прикладу, у Миколаєві немає жодного апарату для моніторингу глибини анестезії. Для забезпечення реанімаційних відділень згідно з табелем обладнання необхідно 119 млн грн.

Особливої уваги потребують учасники бойових дій, інваліди, ветерани АТО. Поточного року біля 200 тис грн. використано на зубопротезування для даної категорії миколаївців. На черзі ж перебуває 4,8 тис. осіб.

Ще одна нагальна потреба -  протипожежна безпека лікувальних закладів. Питання порушували протягом року. Для стовідсоткового забезпечення всіх закладів охорони здоров’я міста необхідно 22 млн грн., при цьому вже до кінця року галузь готова освоїти біля 2 млн грн. На таку суму вже готова проектна-кошторисна документація.  

Завершення реконструкції очікують два об’єкти галузі – сімейна амбулаторія на вул. Чкалова, 93 (на придбання обладнання треба 500 тис. грн) та травмпункт на території ЛШМД (360 тис. грн на устаткування).

Нагальна ситуація виникла в міській лікарні №3: для ремонту вузла вводу води потрібно 186 тис. грн.  

Для забезпечення стабільного функціонування центру тромболітичної терапії на базі міської лікарні №4 слід придбати медпрепарати (вартість однієї процедури становить 34 тис. грн.) на суму 120 тис грн.

Потужне реабілітаційне відділення (вул. Спортивна, 29) дитячої поліклініки №3 потребує фінансування у розмірі 1 млн грн. на спеціалізоване устаткування для відновлювальної терапії дітей-інвалідів.

690 тис грн. – сума, необхідна для закупівлі реактивів для діагностики небезпечних хвороб, як то правець, інфаркт міокарду, гепатит.

-         Це нагальні потреби галузі охорони здоров’я, - резюмувала Ірина Шамрай. – Надто складна ситуація з забезпеченням обладнання. Прошу всіх звернути увагу на проблеми галузі, особливо в напрямку надання невідкладної допомоги.

За словами керівника управління, на розгляд депутатів міської ради виноситься клопотання про виділення додаткового фінансування при найближчому перерозподілі коштів у розмірі 24 млн 511 тис грн. Це мінімальна сума, необхідна для вирішення невідкладних питань.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

 

IMAGE FOLDER (/files/2018/2018_9/20092018_6)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: