Мапа порталу

Бюджетна комісія погодила рішення про виділення фінансування у розмірі 33 млн грн. комунальному підприємству "Миколаївоблтеплоенерго"

У середу, 12 вересня, бюджетна комісія міської ради погодила питання про виділення 33 млн грн. з міського бюджету комунальному підприємству «Миколаївоблтеплоенерго». Кошти необхідні для погашення заборгованості з виплати заробітної платні та сплати податків, а також належної підготовки до опалювального сезону.

Про поточну ситуацію на підприємстві розповів його  керівник Микола Логвінов.

-    Підприємство готується до опалювального сезону, - підкреслив він, - проте, є два проблемних питання – отримання номінації на газ та існування заборгованості з виплати заробітної плати працівникам та податків. З другої половини липня люди не отримують коштів. Крім того, станом на сьогодні заборгованість із сплати податків складає 25 млн грн., враховуючи пеню та штрафи.

Микола Логвінов зазначив, що підприємство в рамках інвестиційної програми здійснює модернізацію, у тому числі, й вузлів обліку. Якщо цього року не виконати запланований комплекс заходів, то наступного очікують збитки у розмірі 34 млн грн.

-         Що стосується номінації: в 4 кварталі 2017 року вартість газу зросла на 35%, ми «вимили» близько 10 млн грн. з оборотних коштів підприємства. Всі кошти, які надходили від бюджетних організацій, віддавали за газ. Нещодавно звернулися до бюджетних організацій міста з проханням зробити передплату за послуги. Вони пообіцяли, тож процес іде. Проте допомога з виплатою податків і заробітної плати працівникам – це те, що підприємству сьогодні вкрай необхідно. Мінімально необхідна  сума становить 35 млн грн., з яких 2 млн грн. з міського бюджету вже виділено. Щоправда, нам їх ще не дали, бо потрібно рішення Антимонопольного комітету. Не вистачає 33 млн грн., - сказав керівник КП.

При цьому він нагадав, що підприємство вже кілька років не отримує компенсації з державного бюджету за різницю в тарифах. Заборгованість за період з 2015 по 2017 роки складає 141 млн грн.

-     Немає механізму відшкодування, тож така ситуація не лише у Миколаєві. Теплопостачальні підприємства в різних містах України отримують дотації з міських бюджетів. Наприклад, в Одесі – 131 млн грн., Дніпро – 600 млн грн. Є альтернативний варіант погашення боргів  – підвищити тариф для населення. Проте це боляче вдарить по кишенях, люди не зможуть платити.  До того ж, процес зміни тарифів потребує багато часу, - констатував Микола Логвінов.

Втім, керівник підприємства запевнив, що опалювальний сезон розпочнеться, незважаючи на фінансові труднощі.

-     Як би складно не було, у грудні 2016 року ми прийняли на баланс 51 км мереж, і цей процес постійно триває. Мережі приводяться до належного стану за рахунок власного ресурсу підприємства. Згадайте минулий рік, коли для запуску системи на початку опалювального сезону знадобилося лише 3 дні. Переконаний, що цього року ми також впораємося, однак, якщо «Миколаївоблтеплоенерго»не отримає номінації на газ, сплачуватиме за нього за подвійним тарифом, та й штрафи суттєво зростуть.

Депутат Миколаївської міської ради Сергій Карцев закликав членів постійної комісії з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку погодити виділення необхідної суми коштів.

Голова комісії Олександр Бернацький поставив на голосування дане рішення. Коли постало питання про терміни підготовки необхідної документації для винесення на розгляд виконкому та сесії, віце-мер Олександр Омельчук зазначив, що до 20 вересня проект рішення буде готовий.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

 

IMAGE FOLDER (/files/2018/2018_9/12092018_3)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: