Мапа порталу

Чи ефективно міська влада управляє комунальним майном громади? Це та інші питання обговорили за круглим столом представники бізнесу та міської ради

У середу, 15 серпня, в міській раді відбувся круглий стіл на тему: “Ефективне  використання комунального майна”. Участь у заході взяли секретар міської ради Тетяна Казакова, начальник управління комунального майна Мкртич Мкртчян, голова  регіональної ради підприємців при Миколаївській ОДА Олена Герасимчук, голова ГО “Асоціація юристів “Правозахист” Алла Дзицюк, депутати міської ради, підприємці.

Організаторами заходу виступила  ГС “Федерація асоціацій малого та середнього бізнесу”  за участі ГО “Асоціація юристів “Правозахист”, ГО “Фонд розвитку міста Миколаєва” та Національного фонду підтримки демократії NED.

На початку засідання голова регіональної ради підприємців при Миколаївській ОДА Олена Герасимчук озвучила проблеми представників бізнесу стосовно оренди майна.

- Управління комунального майна не виконує покладені на нього завдання та обов’язки, депутати довго погоджують договори. Так, заяви про надання в оренду приміщень розглядаються в строки від 2 до 8 місяців, є випадки, коли процес затягується до півтора року. Натомість, згідно з законодавством, термін розгляду складає 15 днів, - зазначила Олена Герасимчук.

На думку представників бізнесу, процедура видачі дозволу на оренду комунального майна є занадто бюрократизованою та чітко не визначеною. Не встановлено підстав, за  яких може бути відмовлено в укладенні договору оренди. Не передбачено постійного електронного доступу до інформації про комунальне майно. Відсутні прозорі критерії обрання найкращої пропозиції учасників конкурсу. Не передбачено порядок відводу осіб, які беруть участь у визначенні переможця та які можуть бути зацікавлені у кінцевих результатах конкурсу.

Для підтримки малого та середнього бізнесу у м. Миколаєві, здійснення заходів, направлених на подолання корупції у відносинах з комунальною власністю, депутатам міської ради запропонували прийняти відповідне Положення. Обговорюючи питання, секретар міської ради зауважила, що спочатку проект рішення треба погодити  на засіданні двох постійних комісій: з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики та з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою міста.

- Проект має бути погоджено на сесії міської ради. Те, що депутати мають певні сумніви - це цілком нормально. Якщо документ юридично неправильно оформлений, якщо там є будь-які корупційні ризики, враховуючи зміни в антикорупційному законодавстві, які стосуються всіх суб’єктів відповідальності за корупційні порушення - це вагомі причини для відмови. Усе має проходити у правовому полі, чітко за процедурою. Рішення регламентної комісії є дуже важливим. Коли комісія погодить положення, можна вважати, що і на сесії рішення буде позитивним. Я бачу саме такий шлях, в іншому випадку - чекати доведеться довго, - резюмувала Тетяна Казакова.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: