Мапа порталу

Перший у Миколаєві комплексний проект термосанації фасаду житлового будинку за рахунок «теплих кредитів» завершено

Перший у Миколаєві комплексний проект термосанації фасаду житлового будинку в рамках програми компенсації «теплих кредитів» завершено. У вівторок, 7 серпня, Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, заступник міського голови Олександр Омельчук та депутат по округу Олексій Лєпішев оглянули результати реалізації проекту та поспілкувалися з мешканцями будинку в мкрн Північний, за адресою: вул. Архітектора Старова, 14 а.

Олексій Лєпішев розповів, як ще рік тому разом з головою ОСББ «Північний-5» та місцевими мешканцями прийняли рішення взяти участь у програмі компенсації «теплих кредитів»:

-         Наш проект був пілотним у місті. Загальна вартість робіт склала 860 тис. грн. На даний час від держави отримана компенсація у розмірі 46% кредиту, від міста – 30%, ще 20% сплатять за рахунок обласного бюджету. Людям лишається всього кілька відсотків. Так, починати завжди важко, проте результат очевидний. До речі, поруч знаходиться будинок, жителі якого взяли участь у міській програмі для ОСББ 90/10 і також виконали термосанацію свого житла. Тож, звертаюся до всіх городян – використовуйте ці можливості!   

Звісно, у жителів будинку спершу були побоювання, чи спрацює програма. Ганна Коренда, голова ОСББ, відзначила, що будинку 9 років, і особливих проблем зазнавали мешканці кутового під’їзду, в оселях яких вже з’явилася пліснява:

-         Саме ці люди швидше зважилися взяти участь у програмі компенсації «теплих кредитів». Мешканці ще двох під’їздів вирішили подивитися, що ж вийде. Тепер, коли роботи завершено, вони вже більш рішучі. Результати термосанації ми відчуваємо вже зараз – у найспекотніші дні в наших оселях прохолодно.  

Міський голова Олександр Сєнкевич закликав городян активно долучатися до участі у міській програмі «Теплий Миколаїв».

-         Не слід боятися організовувати ОСББ та брати участь у міських програмах. Лише тоді, коли ви візьмете на себе відповідальність за власне житло, міська влада підтримуватиме вас у всіх починаннях. Ми обов’язково допоможемо з фінансуванням та реалізацією ваших ідей. Центр енергоефективності готовий надати будь-які консультації та супроводжуватиме проекти городян від першого етапу до завершення, - підкреслив мер Миколаєва.

Віце-мер Олександр Омельчук розповів, що спочатку на компенсацію за програмою «теплих кредитів» з міського бюджету виділили 3 млн грн.:

-         Зважаючи на плідну роботу Центру енергоефективності, кількість ОСББ, що вирішили взяти участь у програмі, порівняно з минулим роком зросла втричі: з 11 до 40. У зв’язку з цим, ми вийшли до депутатського корпусу з пропозицією збільшити суму коштів, передбачених на компенсації, ще на 5 млн грн. При коригуванні бюджету міста на 2018 рік депутати підтримали нашу ініціативу, за що ми їм вдячні. Тож тепер загальний бюджет проекту складає 8 млн грн.

З цих коштів 5 млн грн. вже використано: миколаївці, а зокрема, і мешканці ОСББ «Північний-5», отримали від міста 30% вартості кредиту, зменшивши власні витрати на енергомодернізацію. У роботі на сьогоднішній день знаходиться біля 30 заявок від городян, а 39 ОСББ вже отримали компенсацію. При чому деякі вже по кілька разів.

До кінця року коштів має вистачити, а на наступний, за словами Олександра Омельчука, планується закласти в бюджет 10 млн грн.

-         Ми розуміємо, що процес зрушив з мертвої точки, і кількість бажаючих буде лише збільшуватися, - констатував віце-мер.

 Відділ інформаційного забезпечення міської ради

 

IMAGE FOLDER (/files/2018/2018_8/07082018_3)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: