Мапа порталу

Миколаївська міськрада готує План місцевого економічного розвитку в рамках програми ЄС «Мери за економічне зростання»

У вівторок, 12 червня, Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич провів робочу зустріч з координатором ініціативи Європейського Союзу «Мери за економічне зростання» в Україні Олександром Цепко та радником ініціативи Павлом Касьяновим.

У нараді також взяли участь заступник міського голови Сергій Диндаренко та директор департаменту економічного розвитку міськради Тетяна Шуліченко.

За словами Олександра Цепко, за рік, що минув від початку проекту, до ініціативи приєдналися 250 підписантів з шести країн Східного Партнерства (Білорусь, Молдова, Вірменія, Грузія, Україна, Азербайджан).

-  Загалом проект пройшов доволі успішно. Україна у цьому списку лідирує, підписалися 104 місцеві громади. Пройшов перший етап конкурсу демонстраційних проектів на 4,5 млн євро, на даний час виграли 6 громад з України. Всі ці проекти об’єднує тематика місцевого економічного розвитку, сприяння розвитку підприємництва, створення робочих місць. Перемогу здобули невеликі міста, бюджети проектів складали від півмільйона до півтора мільйона євро, - розповів координатор програми «Мери за економічне зростання» в Україні.

При цьому він повідомив, що такі конкурси в рамках ініціативи будуть проводитися й надалі. На даний час фахівці Миколаївської міськради готують План місцевого економічного розвитку, до якого можуть увійти цікаві проекти місцево-економічного розвитку. Цей документ буде направлено на експертизу Світового банку. Крім того, експерти ініціативи ЄС "Мери за економічне зростання" допомагатимуть підписантам у пошуку грантових програм.

Олександр Сєнкевич запевнив, що наше місто підтримає будь-які європейські ініціативи, що принесуть користь та сприятимуть розвитку місцевої громади.

-  Давно вже час перейти від стратегічного менеджменту до операційного. Треба діяти та впроваджувати в життя продуктивні ідеї. У Миколаєві є індустріальна зона, яка має залізничне сполучення, електромережі, газопровід та всю необхідну інфраструктуру. Вважаю, що містам треба дати можливість впливати на податкові кредити для підприємств, які до них заходять, як це працює у Польщі, Білорусії, тощо. Це вигідно як для бізнесу, так і для громади, а сьогодні ця земля дає нам аж нуль гривень до місцевого бюджету. Це єдиний механізм залучення коштів до нашого міста, - вважає Олександр Сєнкевич.

За результатами зустрічі сторони домовилися про подальшу співпрацю та координацію зусиль у напрямку  економічного розвитку Миколаєва.

Нагадаємо, що у 2017 році Миколаїв приєднався до Ініціативи Європейського Союзу «Мери за економічне зростання».

Програма ЄС «Мери за економічне зростання» була започаткована в Україні у квітні 2017 року як продовження Угоди мерів зі сталого енергетичного розвитку, та охоплює шість країн Східного Партнерства.

До ініціативи приєднались 250 підписантів, серед яких 104 - органи місцевого самоврядування з України. Метою ініціативи є сприяння місцевим органам влади країн Східного партнерства у розвитку їх потенціалу задля стимулювання економічного зростання, підвищення рівня зайнятості, забезпечення участі громадян в економічних, соціальних та культурних процесах, а також підвищення рівня добробуту та якості життя.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

 

IMAGE FOLDER (/files/2018/2018_6/12062018_6)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: