Мапа порталу

Для вирішення проблем із боргами КП «Гуртожиток» розроблять стратегію та винесуть питання на сесію міської ради

Щоб вирішити проблеми КП «Гуртожиток» треба розробити цілісну стратегію та окремо винести її на розгляд сесії, - таку позицію сьогодні висловили депутати міської ради у ході наради, присвяченої внесенню змін до бюджету міста Миколаєва по галузі житлово-комунального господарства.

У нараді взяли участь керівники та представники депутатських фракцій у міськраді, голови адміністрацій районів, заступник міського голови Юрій Степанець, представники департаменту житлово-комунального господарства та департаменту фінансів міськради.

Як поінформував присутніх віце-мер Юрій Степанець, планувалося виділити 5 млн грн. на пряме абонування мешканців багатоквартирних будинків, які обслуговує КП «Гуртожиток».

-  Просять 10 млн, проте ми не маємо такої суми. Поки що хоча б 5. Це наші гуртожитки, які обслуговує комунальне підприємство, сім найбільших. За попередніми підрахунками, для того, щоб охопити всі будинки, необхідно біля 20-22 млн грн., - повідомив заступник міського голови.

Депутат міськради Олена Кісельова відзначила, що не розуміє, чому місто повинно фінансувати проблемні питання приватної власності.

На що Юрій Степанець відповів, що через відключення електроенергії люди виходять і перекривають дороги.

-  Люди будуть виходити, доки ми не почнемо міняти підходи та моделі.  З людьми треба працювати, ми не можемо за рахунок бюджету фінансувати чужу приватну власність, - сказала Олена Кісельова.

Заступник директора департаменту ЖКГ Олександр Рєпін констатував, що на даний час ці будинки знаходяться на балансі комунального підприємства.

-  То може «Гуртожитка» вже не повинно бути в місті? Це якась «чорна діра» для бюджету міста Миколаєва, - підкреслила Олена Кісельова. – Давайте розробляти концепцію, модель, доводити людям інформацію. Чому це не робиться комплексно?

Депутат міської ради підкреслила, що це ірраціональне використання коштів бюджету та запросила детальну інформацію щодо утворення заборгованості у розрізі кількох років.    

Юрій Степанець пояснив, що КП «Гуртожиток» у міру накопичення боргів зверталося до суду щодо стягнення з мешканців заборгованості. Проблема у тому, що навіть з тих боржників, по яких прийнято рішення суду, стягнути нічого, майна практично немає.

-   При цьому, у той час, коли приймали тарифи, вони для «Гуртожитка» були очевидно занижені, проте різницю в тарифах ніхто не компенсував, - сказав віце-мер.   – На мою думку, нам треба провести роботи з прямого абонування та передати ці будинки ЖЕКам.

За словами депутата Сергія Карцева, необхідна загальна концепція.

-  Дайте стратегію вирішення питання. Ми рік тому «Гуртожитку» виділяли 5 чи 6 мільйонів гривень, і цифра (заборгованості, - прим. авт.) була 10 млн. За рік плюс 7 млн ріст?  Чому? Аналіз? Тому, Олександр Володимирович (Рєпін, - прим. авт.) підготуйте зрозумілу стратегію. Так, з «Гуртожитком» треба вирішувати… І я б рекомендував винести це питання окремим пунктом на комісію та сесію, - резюмував Сергій Миколайович.

Департамент ЖКГ протягом тижня опрацює питання та надасть депутатам  необхідну інформацію.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

 

IMAGE FOLDER (/files/2018/2018_6/11062018_6)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: