Мапа порталу

Делегація з Миколаєва відвідала м. Бурса (Нілюфер) з метою обміну досвідом в культурно-освітній сфері

У травні 2018 року представники Миколаївської міської ради на чолі з заступником міського голови Юрієм Степанцем відвідали місто Бурса (Нілюфер). Візит здійснювався з метою активізації міжнародного співробітництва в рамках обміну досвіду в культурно-освітній сфері, а також для налагодження дружніх партнерських зв’язків з турецьким містом.

Українську сторону у складі офіційної делегації представляли начальник управління інформаційної політики та міжнародних відносин департаменту міського голови Микита Козиренко, директор Миколаївського зоопарку Володимир Топчий, екс-заступник міського голови Володимир Гуллер, директор Коледжу преси та телебачення, генеральний продюсер ТАК TV Гліб Головченко.

Нагадаємо, Миколаїв і Бурса (Нілюфер) - міста-побратими. Договір про дружбу і співробітництво у 2000 році з мером Бурси уклав міський голова Володимир Чайка.  Теплі відносини з турецькою стороною не один рік підтримує Володимир Гуллер. Загалом, традиція запрошувати міста-побратими для участі дитячих команд у щорічному  міжнародному спортивному фестивалі існує у м. Бурса вже 17 років.

Традиційно, делегація з Миколаєва відвідала "МИКОЛАЇВ парк", який відкрили в м. Бурса у 2013 році. Крім основної спортивної програми, в рамках візиту миколаївська делегація обговорила з керівництвом м. Бурса умови реалізації положень укладеного між містами-побратимами договору, зокрема його  економічну складову. Так, заступник міського голови Юрій Степанець приділив увагу знайомству і можливому розвитку відносин із реальним сектором економіки Бурси. Компанія MіkroSan (президент Нахіт Акпінар) виробляє обладнання та комплектуючі для автомобільної промисловості Франції та Італії. Їх досвід, а можливо і співробітництво, безумовно може бути цінним для Миколаєва в стратегічній перспективі.

Володимир Гуллер обговорив з мером Мустафою Бозбеем та провідними IT-фахівцями турецького міста можливість відкриття в Бурсі відділення комп'ютерної академії "ШАГ". Зазначимо, що філії академії відкрито в 19 країнах світу, на сьогоднішній день в них навчається понад 36 000 тисяч студентів.

Начальник управління інформаційної політики та міжнародних відносин департаменту міського голови Микита Козиренко провів попередні переговори щодо можливого укладання договору про дружбу і співробітництво з делегацією міста Баку (Азербайджан). Колеги з районної адміністрації азербайджанської столиці пишаються тим, що їм вдалося за 25 років перетворити Баку в місто з розвиненою інфраструктурою, високою східною культурою і міжнародним туризмом, при цьому керівництву цього міста вдалося зберегти свою культуру та історико-архітектурні традиції. Микита Козиренко зазначив, що такий передовий досвід може бути корисний для Миколаєва. Тим більше, багато хто зі старожилів бакинської мерії з великою теплотою згадували мера Володимира Чайку, який доклав зусиль для дружби між нашими країнами і народами, працюючи консулом Посольства України в Азербайджані.

Також розглянуто питання щодо програми оздоровлення дітей з малозабезпечених сімей та реабілітації воїнів АТО. Пропозицію схвалили представники турецької сторони за  умови, що Миколаївська міська рада компенсує транспортні витрати.

Цікавою подією стало знайомство з медіа-холдингом Бурси. Гліб Головченко обговорив можливість співпраці між миколаївськими представниками ЗМІ та журналістами м. Бурса з метою вивчення передового досвіду в цій галузі. За словами Гліба Головченка, Коледж преси та телебачення обов’язково вивчить і узагальнить досвід турецьких колег, які працюють у цій сфері, а телевізійний канал ТАК TV найближчим часом покаже досягнення турецької сторони.

А ось шкільних медіа в турецьких школах немає. Тому над цим замислилися наші колеги. Їм доведеться взяти шефство і цей рік попрацювати з місцевими школами, тому що на наступний рік вони вже отримали запрошення на ХХІІ Міжнародний конкурс шкільних медіа, який проводиться в Миколаєві.

Директор Миколаївського зоопарку Володимир Топчий  поцікавився досвідом зоопарку м.Бурса. Нашу делегацію зустріла, провела екскурсію по території та познайомила з його роботою директор зоопарку Нермін Сігірчі. Зоопарк у м. Бурса заснований у 1998 році, його площа становить  20 га, щорічний бюджет на його утримання складає понад 3 млн євро. Він значно менший відносно території миколаївського і має всього 140 видів тварин проти колекції з понад 400 видів тварин нашого зоопарку. Але головне, чому можна позаздрити дирекції зоопарку Бурси, - це те, що все необхідне фінансування вони отримують з бюджету, а їхні турботи - це виключно утримання та збереження тварин, а також наукова діяльність. Будівництво вольєрів, створення нових великих басейнів і акваріумів, благоустрій та озеленення - все це турбота місцевих депутатів про свій зоопарк. Розробляються проекти експозицій за допомогою європейських фахівців, зокрема Куна Броуера. Наприклад, проект споруджуваного зараз комплексу для утримання двох самців білих носорогів мерія Бурси оплатила в розмірі 800 000 євро. За рік зоопарк відвідує близько 700 000 чоловік (при населенні Бурси в три мільйони жителів). Обсягу колекції тварин Миколаївського зоопарку позаздрили і турецькі колеги, тому відбулася домовленість між директорами про візит до Миколаєва і обмін тваринами.

Відкриття нового мікрорайонного стадіону стало відмінним приводом для серії товариських зустрічей миколаївських хлопчиків з юними футболістами Болгарії, Румунії, Німеччини. Наших хлопців привітали з успішним бойовим хрещенням. І вони та їхні тренери побачили, яку увагу в сучасному світі приділяють дитячому спорту. У турецьких хлопців є все: найсучасніші поля з натуральним покриттям, спортивний інвентар, форма і відмінна інфраструктура. У наступному році Бурса планує добудувати свій новий футбольний стадіон, цікавий за своєю архітектурою у формі крокодила. А ось наші хлопці на цьому газоні грають мало. Треба напрацьовувати ігрову практику на справжніх висококласних полях з дитинства. Але важливість таких зустрічей - це можливість дізнатися один одного. Головне не перемога, а участь. Це і новий поштовх для дорослих до уваги і розвитку дитячого спорту в цілому.

Зустріч із мером Нілюферу (Бурса, Туреччина) пройшла, як завжди, на вищому рівні. Від імені міського голови Олександра Сєнкевича миколаївська делегація подарувала меру Мустафі Бозбею картину відомого миколаївського художника Леоніда Ященка, який унікально зображує куточки нашого старого міста. На картині зображено Миколаївський яхт-клуб, найстаріший на півдні України, побудований в 1902 році за проектом архітектора Роде.

Щорічна зустріч міст-побратимів в турецькій Бурсі, організована відділом міжнародних зв'язків управління інформаційної політики та зовнішніх зв'язків департаменту міського голови Миколаївської міської ради.

IMAGE FOLDER (/files/2018/2018_5/15052018_4)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: