Мапа порталу

В Миколаєві встановлять меморіальну дошку на честь народного художника України Андрія Антонюка

16 квітня о 12:30 за адресою: проспект Центральний, 96 (Будинок художника) відбудеться урочисте відкриття меморіальної дошки на  честь видатного українського живописця, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка, народного художника України  Антонюка Андрія Даниловича.

Місце встановлення  меморіальної дошки вибрано не випадково. З 1971 року до останнього дня  свого життя (16 квітня 2013 року) А.Д. Антонюк  жив та творив у цьому будинку, а в квітні 2013 року з виставкової зали Будинку художників миколаївці проводжали його у вічність.

Рішення про увічнення пам’яті видатного митця було прийнято виконавчим комітетом Миколаївської міської ради 24 листопада 2017 року (№991).

Замовником виготовлення меморіальної  дошки виступало   управління з питань культури та охорони культурної спадщини  Миколаївської міської ради. В меморіальній дошці, авторами та виконавцями якої є заслужений художник України Бахтов Володимир Олександрович та дизайнер Покосенко Віктор Олександрович, використані мотиви творів Андрія Антонюка.

Підготовчі роботи з монтажу меморіальної дошки  взяв на себе Капацина Василь Миколайович, один із засновників фонду Андрія Антонюка.

 

 

Історико-біографічна  довідка  про Антонюка Андрія Даниловича

 

Видатний український живописець Андрій Данилович Антонюк народився 15 жовтня 1943 року в Богополі (нині місто Первомайськ) Миколаївської області. Дитинство провів на живописних берегах р. Синюхи. Навчався в Первомайській школі № 17. 

В 1962 році закінчив Одеське державне художнє училище ім. М. Грекова. З 1965 до 1971 років працював в ОдеськомуХудожньому фонді.

З 1970 року  - є членом Національної спілки художників України.

В 1971 року переїхав до Миколаєва. 

В 1989 році йому  присвоєно звання «Заслужений художник УРСР», а в 2007 році – звання  «Народний художник України».

В 1994 році  за серію картин: «Митрополит Іларіон», «Феофан Прокопович», «Поклоніння землі та водам», «Богопільська Мадонна», «Розмова з Всесвітом» отримав Державну премію України ім. Тараса  Шевченка.

Улюбленим  матеріалом  художника були темпера і акварель. Його  творчості були притаманні переважно народні мотиви, художнє осмислення історичного минулого українського  народу, його моральні пошуки.

Антонюк А.Д. поклав початок  існуванню південноукраїнської  школи  образотворчого мистецтва.  Роботи  художника  зберігаються в колекціях музеїв  Києва,  Калінінграда, Москви, Львова, Миколаєва, Одеси, Хмельницька, а також знаходяться в приватних  колекціях Англії,  Німеччини, Іспанії, Словакії, США, Чехії,  країн СНД.

"Малярські візії митця сягають прадавнього, з його означення чотирьох  сторін світу, заторкують початки і витоки, сягають коду генетичної пам'яті. Антонюкове таїнство, Антонюкова  заворожуючи притяжна мить з піднебесного, з краю Ойкумени і його власного творчого Богопілля,  яке піднесло казку, слов'янський міф до сучасного узгіднення. Він у численних творах незвичний, чистий, наповнений доторками внутрішнього переживання, такого стану, який дозволяє наснажувати полотна умовними образами, картинами,  близькими до народних легенд, народних оповідань, того таємного фольклорного обширу, який ще живе хібащо в найвідлюдніших, найвіддаленіших од стереотипу сучасної ментальності місцях" – так  творчість митця охарактеризував  кандидат мистецтвознавства Олександр Федорук.

А.Д. Антонюка брав участь у багатьох збірних виставках та мав свої персональні виставки:
1978р. м. Москва. Всесоюзна виставка акварелі. "Гайдамаки". Папір,акв. "Ой, пішла я в яр". Папір, акв. "Містерія". Папір, 1966р. Республіканська виставка.  "Карпатські мотиви". П.,о. 70х60.

1968р. Всесоюзна художня виставка "50 років ВЛКСМ".  "Май 1945". К., тем., лак. 90х65.
1968, 1969р.р. м. Одеса.  Обласнавиставка.  "Хліб-сіль", "Вікно", "Рідна земля".
1969р. Республіканська  і Всесоюзна виставка  акварелі. "Сім'я". К., темп, лак. "Свято". Папір, акварель.
1970р. Всесоюзна виставка.

1971р. м. Москва, ВДНГ. Виставка молодих художників України.  Диптих "Моя Земля". К.,темпера, лак.  "Купола". К.,темпера. "Сім'я". К.,темпера.

1972р. м. Київ. Республіканська виставка акварелі.  "Дідусь". Папір, акв. "Весна". Папір, акв. "Ковровщицы". Папір, акв.

1972р. м. Москва. Всесоюзна виставка акварелі.

1973р. м. Київ. Виставка  "КвітучаУкраїна".  "В поле". К.,темпера.

1975р.  м. Київ. Виставка акварелі. "Калачі", "Пам'ять", "Весна". Папір, акв.

1975р. м. Мінськ. Всесоюзна виставка акварелі. акв. "Два тополя". Папір, акв. "Хустина". Папір, акв.

1984р. м. Миколаїв.  Обласна виставка "40 років визволення  Миколаївщини від німецько-фашистських загарбників".

1985р. м. Миколаїв. Обласна виставка  "40 років Перемоги".

1987р. м. Миколаїв. Художній музей ім. В.В. Верещагіна. Персональна виставка.

2003р. м. Київ. Національний музей образотворчого мистецтва.

2005р. Київ. Виставка "Свіча роду".

2005р. м. Київ. Персональна виставка в галереї "Софія".

2006р.  м. Київ. Персональна виставка. Національний музей образотворчого мистецтва.

2007- 2012 рр. щорічні персональні виставки муніціпалиних виставкових залах міст Миколаїв та Одеса.     

Андрій Данилович Антонюк  мав нагороди та звання:

- Народний художник України(2007);

- Заслужений художник України(1989);

- Лауреат Державної  премії ім. Тараса Шевченка (1994);

- Лауреат Премії правозахисникаім. Василя Стуса (1993);

- Срібна (2000) та золота (2002)  медалі Національної Академії  мистецтв  України;

- Золота медаль Академії мистецтв Росії (2009);
- Почесне звання " Городянин року" (1996, 1998) та  "Людина року" (2006) загальноміської програми м. Миколаєва;

- Лауреат премій "Золотиї Тризуб"  (1986) та  Міжнародного фестивалю "Український світ"(1997); 

- Диплом  "Золота фортуна" (2001).

         З 1971 року до останнього дня  свого життя (16 квітня 2013 року) Антонюк А.Д . жив та творив у Будинку художників за адресою: м. Миколаїв, просп. Центральний, 96,. Саме з виставкової зали цього Будинку городяни  проводжали його в квітні 2013 року у вічність. Похований Андрій Данилович в м. Миколаєві на міському кладовищі по вул. Автомобільний,1.



Відділ охорони культурної спадщини управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: