Мапа порталу

Миколаївські освітяни отримали "золото" та "срібло" на престижній міжнародній виставці

Миколаївська спеціалізована школа мистецтв і прикладних ремесел експериментальний навчальний заклад всеукраїнського рівня "Академія дитячої творчості" та Миколаївський науково-методичний центр отримали престижні нагороди на 9 міжнародній виставці “Сучасні заклади освіти”, яка проходила з 15 по 17 березня у  Києві.

Для учасників виставки були проведені рейтинговий виставковий конкурс та конкурс з 9 тематичних номінацій. Експертну оцінку якості робіт здійснювали науковці та фахівці Національної академії педагогічних наук України, Державної наукової установи “Інститут модернізації змісту освіти” Міністерства освіти і науки України.

- Щороку в Україні проводяться різні виставки, форуми та конференції з метою пропагування освіти. Миколаївські навчальні заклади та установи завжди гідно представляють наше місто на таких заходах. Цього року свої вміння та здобутки продемонстрували два заклади освіти: “Академія дитячої творчості” та Миколаївський науково-методичний центр, - розповіла начальник управління освіти міської ради Ганна Личко.

Миколаївська спеціалізована школа мистецтв і прикладних ремесел експериментальний навчальний заклад «Академія дитячої творчості» – постійний учасник головної події освітньої галузі України. І вже вкотре гідно представила Миколаїв на освітянському форумі, отримавши найвищу відзнаку. Золота медаль стала для закладу вже десятою нагородою вищої проби за участь у заходах такого рівня. При цьому слід відзначити, що серед учасників було 758 навчальних закладів з України та світу.

- Наш результат – це робота єдиної команди, - підкреслила керівник “Академії дитячої творчості”, Заслужений працівник освіти України, кандидат педагогічних наук Ганна Матвєєва.- Взяти участь у такому форумі зовсім не просто. Це презентація галузі освіти Миколаєва, яка складалася з декількох етапів. По перше, підготовки матеріалу на тему, обрану виставковим комітетом разом з Міністерством освіти. Крім того, ми повинні були представити навчальний заклад на оглядовій виставці, - ми завжди займаємо велику площу, адже хочеться продемонструвати якнайбільше.

За бажанням навчальні заклади можуть організовувати круглі столи, вебінари, майстер-класи для підвищення професійної майстерності  педагогічної спільноти. Академія дитячої творчості щороку традиційно проводить науково-практичні конференції разом з Академією педагогічних наук України, Інститутом педагогіки, Університетом менеджменту освіти, Інститутом модернізації змісту освіти.

- У ході виставки фахівці “Академії дитячої творчості” провели круглий стіл, присвячений інклюзивній освіті. У нашому закладі вже є ліфт, збудовано містечко майстрів, пристосоване для потреб дітей з обмеженими можливостями. Проте, замало знати, що таке інклюзія. Серед проблем, які порушувалися учасниками круглого столу, стан фінансування інклюзивної освіти, кадрова політика, ставлення до процесу батьків та суспільства, - зазначила керівник унікального навчального закладу.

За словами Ганни Матвєєвої, миколаївська освіта є однією з найсильніших в Україні. А нещодавно вчена рада Університету менеджменту освіти ухвалила рішення, визнаючи успішний досвід Академії дитячої творчості з підготовки майбутніх фахівців декоративно-прикладного та акторського мистецтв, започаткувати на базі закладу професійну підготовку студентів педагогічних спеціальностей. Таку пропозицію буде подано до Міністерства освіти.

Додамо, що навчальний заклад є учасником чотирьох всеукраїнських освітніх експериментів. При цьому Ганна Матвєєва привідкрила завісу таємниці про спробу закладу взяти участь у міжнародному освітньому експерименті. Деталі – трохи пізніше.

Миколаївський науково-методичний центр (НМЦ), який виборов срібло на виставці "Сучасні заклади освіти – 2018", презентував декілька напрямів своєї діяльності. На конкурс була подана робота на тему впровадження інформаційно-комп’ютерних технологій по створенню розвивально-освітнього середовища м. Миколаєва.

Керівник центру Ольга Тарасова поділилася напрацюваннями освітян на платформі НМЦ.

- На платформі центру створено "конкурс досвіду", освітяни голосують, вибирають найкращі роботи, проводиться нагородження. Ці матеріали потім складають в банк даних передового досвіду освіти м. Миколаєва. У нас створено і працюють два проекти: “Хмароорієнтоване освітнє середовище м. Миколаєва” і “ІКТ-компетентність в освіті м.Миколаєва”. Ще один напрям, який ми представляли – це "STEM-освіта". Зараз це дуже сучасний напрям роботи і у місті вже декілька років проводиться робота з даної теми. Завдяки цьому ми теж отримали диплом  учасника виставки, - повідомила Ольга Тарасова.

У 2018 році, завдяки співпраці з Миколаївським інститутом післядипломної педагогічної освіти, була створена онлайн-платформа для навчання дітей початкової школи. Так, завдяки онлайн-режиму учні школи для обдарованих дітей “Надія”, якій вже 18 років, можуть подавати свої роботи для перевірок вчителям, отримувати онлайн-консультації. Також науково-методичний центр започаткував проведення інтернет-олімпіад.

- Кількість шкіл, які впроваджують STEM-освіту, збільшується. Ми виграли громадський бюджет на проекти "Дослідник" і "Robots", - зазначила Ольга Тарасова. - Дякую нашим партнерам: Інституту післядипломної педагогічної освіти, ЗОШ № 57 ім. Т.Г. Шевченка і ЗОШ №29 за те, що ми разом презентували спільний досвід. бажаю всім лише "золотих" нагород!

Для довідки:

Міжнародна освітня виставка - найбільший представницький форум нашої країни, який презентує досягнення та досвід у реформуванні всіх рівнів освіти, розширенні міжнародної співпраці для подальшої інтеграції в освітній і науковий простір; засоби навчання, програми та рішення для підвищення ефективності освітнього процесу. Це ефективний дискусійний і навчальний майданчик як для науково-педагогічної спільноти, фахівців IT-сфери, органів влади та управління, так і для підростаючого покоління – школярів, абітурієнтів і студентів.

Цьогоріч у роботі виставки взяли  участь 758 учасників із 25 регіонів України та 12 країн світу: Словаччини, Чехії, Німеччини, Іспанії, Канади, США, Болгарії, Польщі, Молдови, Грузії, Латвії, Китаю.

Під час виставки провели науково-практичні конференції, семінари, круглі столи, де педагоги обговорювали актуальні проблеми вдосконалення сучасної освітньої галузі, виховні технології, навчальні методики.

Загалом, в рамках виставки відбулось 74 тематичних заходи за участю представників секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, керівників, провідних фахівців і науковців, представників закордонних навчальних закладів, міжнародних представництв.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

IMAGE FOLDER (/files/News/20032018_1)


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: