Мапа порталу

Представники Європейського інвестиційного банку у Миколаєві підтвердили наміри про продовження тісної співпраці з містом за проектом реконструкції очисних споруд МКП «Миколаївводоканал»

У п’ятницю, 16 березня, в Миколаєві з офіційним робочим візитом перебуває делегація Європейського інвестиційного банку. До складу делегації увійшли голова підрозділу пані Лурдес Родрігез, спеціаліст з моніторингу Славомір Зултак, провідний інженер, фахівець з технічного нагляду Ондрей Душек, представник ЄБРР, асоціативний директор, керуючий фондом Східноєвропейського партнерства з питань енергоефективності та екології (Е5Р) Андерс Лунд.

Зранку у Миколаївській міській раді пройшла тристороння зустріч за участі заступника міського голови Юрія Степанця, керівника МКП «Миколаївводоканал» Бориса Дуденка та директора із стратегічного планування підприємства Віктора Пісоцького, представників іноземної делегації.

Сторони обговорили реалізацію проекту «Реконструкція будівлі грабельної та прийомної камери очисних споруд каналізації».

-   Міське комунальне підприємство «Миколаївводоканал» вже не перший рік працює за програмою переоснащення очисних споруд. Робота була тимчасово призупинена, проте минулого року її вдалося відновити. Наразі триває оформлення низки юридичних документів, у чому активно допомагає Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, - повідомив віце-мер Юрій Степанець.

Заступник міського голови додав, що робота за проектом полягає у реконструкції міських очисних споруд, які давно потребують відновлення. У першу чергу, це стосується каналізаційних очисних споруд. У подальшому планується приділити увагу і очищенню води, крім того, запроваджуватимуться енергоефективні технології.

-  Наш візит є свідчення підтримки проекту, який реалізується у Миколаєві, - заявила пані Лурдес Родрігез, голова департаменту ЄІБ, який відповідає за муніципальний сектор. - Основна мета – розглянути можливості якомога швидшого запровадження заходів проекту.

Фахівець з моніторингу Славомір Зултак розповів, що на даний час ЄІБ проводить щорічну моніторингову місію в Україні.

-   У попередні роки спостерігалося суттєве відставання від графіку виконання проекту у Миколаєві. Це було пов’язано не з місцевими факторами, а з недостатністю фінансування проекту, нам треба було продовжити терміни кредитування. У зв’язку цим постала проблема перегляду грантової та кредитної угод, що і забрало чимало часу. Ціную плідну співпрацю з місцевими партнерами у Миколаєві, та хочу заявити, що найближчим часом буде підписано додаткову угоду, яка дозволить нам рухатися далі. Покрокова імплементація угоди буде реалізована протягом першого півріччя 2018 року, - додав представник ЄІБ.

Директор фонду Східноєвропейського партнерства з питань енергоефективності та екології Андерс Лунд розповів, що фонд Е5Р надає гранти на різні екологічні проекти.

-     Як у нашому випадку, цей грант у розмірі 5 млн євро виділяється разом з кредитом ЄІБ. Вкладниками фонду є 16 країн. Ми допомагаємо містам України запроваджувати технології енергозбереження та захисту навколишнього середовища. Головні наші бенефенціари – саме городяни, користувачі МКП «Миколаївводоканал».  

Про роботи, які вже вдалося виконати в рамках проекту за співпраці з міжнародними фінансовими інституціями, розповів керівник комунального підприємства Борис Дуденко.

-  Ми почали реконструкцію будівлі решіток очисних споруд каналізації – це перший етап очищення каналізаційних стоків міста Миколаєва. Цей об’єкт важливий своєю екологічною складовою: скидання стічних вод здійснюється у Дніпро-Бузький басейн. Очисні споруди каналізації не реконструювали з початку вводу в експлуатацію – 70-х років минулого століття. На даний час будь-яка затримка з реконструкцією може призвести до серйозних техногенних наслідків, - застеріг Борис Дуденко.

Крім того, він повідомив, що вже готове технічне завдання на реконструкцію водопровідних очисних споруд. Їх стан теж залишає бажати кращого. Очищення води вже проводиться новими методами, а після реалізації проекту городяни отримуватимуть ще більш якісну воду.

Також у рамках співпраці з міжнародними фінансовими інституціями будуть відновлені траси колекторів, які знаходяться у центрі міста.

-   Це надзвичайна проблема – постійні витоки, провали, підтоплення. Наступного тижня починаємо першу стадію реконструкції з колектору на вул. Кузнецькій, потім – на вул. Адмірала Макарова та вул. Великій Морській. Вже придбано спецтехніку – автомобіль, який промиватиме каналізаційну систему та дозволить ліквідувати існуючі недоліки. Також ми придбали геоінформаційну систему, сервер та відеостіну.  Все це необхідно для стабільної роботи підприємства, - зазначив керівник «Миколаївводоканалу».

Борис Дуденко додав, що сума кредиту складає 15 млн євро. Кінцевий строк його реалізації залежатиме від підписання угоди про продовження контракту. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України має довести цю справу до логічного завершення, потім документ ратифікує Верховна Рада України. При чому в угоді передбачається, що кредитні кошти будуть доступні до кінця 2020 року.

Зі свого боку міська влада Миколаєва та комунальне підприємство МКП «Миколаївводоканал» роблять все необхідне, щоб після підписання угоди реалізація заходів здійснювалася без жодної затримки.

-  Питання вже виносилося на розгляд бюджетної комісії міськради та отримало її схвалення. Після підписання угоду буде ратифіковано міською радою. Депутати Миколаївської міської ради та в.о.міського голови-секретар міської ради Тетяна Казакова цілковито підтримують даний напрям, - підтвердив віце-мер Юрій Степанець.

При цьому заступник міського голови оприлюднив цікаву інформацію про реалізацію в рамках кредитної угоди пілотного проекту в Заводському районі – мова йде про систему попередження аварій на водогоні.

-   Завдяки спеціальним датчикам водоканал зможе попереджувати аварійні ситуації. Система фіксуватиме тиск води та місце витоку, у автоматичному режимі зменшуватиме подачу води, - розповів деталі Юрій Степанець. – Поки що таке нововведення з’явиться лише у Заводському районі, пізніше за наявності коштів плануємо реалізувати даний проект по всьому місту.

Слід відзначити, що у рамках робочого візиту представники делегації ЄІБ 16 березня відвідають Галицинівські очисні споруди каналізації, очисні споруди водопроводу і траси колекторів, що заплановані для реконструкції по вул. Мала Морська, вул. Кузнецькій, вул. Адмірала Макарова для моніторингу ходу робіт.  

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

IMAGE FOLDER (/files/News/16032018_8)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: