Мапа порталу

Миколаїв вивчає польський досвід реалізації громадського бюджету

З 16 по 21 жовтня 2017 року директор департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради Тетяна Шуліченко та директор ГО "Фонд розвитку міста Миколаєва" Михайло Золотухін перебувають у Польщі з навчальним візитом щодо вивчення досвіду країни в реалізації громадського бюджету як інструменту залучення громадськості до розподілу бюджетних коштів.

Навчальний візит відбувається в рамках проекту "Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства", який реалізується Фондом Східна Європа та PAUCI Foundation за фінансової підтримки Європейського Союзу та проекту Проміс.

Одним з перших польських міст, де учасники поїздки ознайомились як з теоретичними засадами впровадження партиципаторного бюджету (громадського бюджету), так і його практичними результатами, стало місто Торунь.  

Довідково: місто Торунь розташовано на півночі Польщі. Батьківщина Миколи Коперника. Історична частина міста внесена до переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Населення міста складає близько 200 тис. мешканців.

Партиципаторний бюджет впроваджується у місті Торунь вже 5 років поспіль. Його розмір визначається як 6 % від податку на нерухоме майно і в 2017 році склав 7 мільйонів злотих. Щороку подається 180-200 проектів. Проекти реалізуються у таких напрямках як відновлення доріг, будівництво паркінгів, зупинок, дитячих майданчиків, спортивних майданчиків, проведення культурних заходів, фестивалів, створення зелених зон тощо.

Особливий інтерес у учасників поїздки викликав проект "Природа в одному пальці". Його мета - забезпечити доступність зооботанічного парку для осіб з обмеженими можливостями. Проект реалізований у 2016 році за 120 тис. злотих. За кошти проекту були встановлені таблички, написані шрифтом Брайля, з інформацією про тварин та рослини, а також пристрої, що дозволяють "доторкнутися" до природи, почути голос птахів та тварин та інформацію про них.

У місті Грудзон громадський бюджет впроваджується протягом останніх 4 років. За цей період було подано 359 проектів, з яких реалізовано 93 проекти-переможці. Один проект місцевого значення не повинен перевищувати 100 тис. злотих, загальньопольский - 250 тис. злотих. Розмір громадського бюджету у 2017 році склав 2,6 млн злотих. Населення міста - близько 100 тис. мешканців. Багато проектів у даному місті було реалізовано у сфері освіти.

Інформація з офіційної сторінки департаменту економічного

розвитку Миколаївської міської ради у мережі Facebook

 

Нагадаємо, що у Миколаєві з 5 жовтня стартував етап прийому проектів на 2018 рік, реалізація яких відбуватиметься за рахунок коштів міського бюджету. Шановні городяни, якщо Ви маєте ідею покращання благоустрою громадського простору або вирішення соціально-значущих питань, Ви маєте можливість подати заповнену аплікаційну форму проекту до 20 листопада 2017 року.

Детальну інформацію та зразок форми розміщено на сайті http://mykolaiv-budget.e-dem.in.ua 

image

 image

 

 

IMAGE FOLDER (/files/News/poland)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: