Мапа порталу

«До нового року всі 7 центрів первинно медико-санітарної допомоги будуть підключені до системи eHealth», - начальник управління охорони здоров'я Ірина Шамрай про впровадження в Миколаєві електронної черги пацієнтів

У четвер, 19 жовтня, начальник управління охорони здоров'я Ірина Шамрай відзвітувала про те, чим жила і як розвивалась галузь охорони здоров'я в 2017 році.

Ірина Шамрай зазначила, що протягом цього року витрати за низкой статей були істотно збільшені.

- На медикаменти витрати збільшилися більш ніж на 4 млн. 600 тис. грн. Якщо в минулому році один ліжко-день по медикаментах коштував близько 9 грн., то в цьому році ціна збільшилась у 2 рази по стаціонарах - з 12 грн. до 24,3 грн., в дитячій міській лікарні - з 9,4 грн. до 26,5, в лікарні швидкої медичної допомоги, де проходять найскладніші оперативні втручання, вартість ліжко-дня зросла з 23 грн. до 28 грн., по пологовим будинкам - збільшилась більш ніж в 2,5 рази, з 12,8 грн. до 29,5 грн. Було заборонено взаємодію із благодійними фондами в зв'язку з цим, - сказала начальник управління охорони здоров'я, додавши, що у 2017 році майже на 1,5 млн. грн. була збільшена сума за безкоштовними рецептами.

За її словами, лікувальними установами Миколаєва була проведена велика робота, спрямована на 100-відсоткове забезпечення в 2018 році мінімально гарантованого державою переліку медикаментів. На сьогодні в цей перелік входять 377 медикаментів.

В рамках програми «Доступні ліки» Миколаєву виділили 9,8 млн. грн. і на сьогодні  використали понад 60% цих коштів, що дало можливість виписати 139140 рецептів.

- Місту Миколаєву виділили близько 4 млн. грн., вже виписано понад 1 тис. рецептів, хворі, які потребують інсуліну, забезпечені в повному обсязі, - розповіла Ірина Шамрай про забезпечення миколаївців інсуліном.

Крім того, на харчування пацієнтів було виділено близько 6 млн. грн., а вартість харчування 1 ліжко-дня збільшилася до 8,58 грн.

- Проводиться велика підготовча робота до впровадження електронного реєстру пацієнта. Вже йде навчання медичного персоналу тих лікувальних установ, які є пілотними з впровадження електронного реєстру пацієнтів, електронної черги. Почалася ця робота в 2016 році, коли на комп'ютеризацію та прокладання мереж виділили 1,7 млн. грн., у цьому році додатково виділили 200 тис. грн. На даний момент комп'ютеризовані усі лікувальні установи, ми розуміємо, що має бути сучасне обладнання, навчений персонал. І сьогодні вже міська лікарня № 4, ЦПМСД № 4 і № 6 активно проводять цю роботу, до них приєднується ЦПМСД № 5. Я думаю, що до нового року всі 7 центрів первинно медико-санітарної допомоги будуть підключені до системи eHealth, яка існує в Міністерстві охорони здоров'я, - зазначила Ірина Шамрай.

За її словами, матеріально-технічна база лікувальних закладів Миколаєва в 2017 році була значно оновлена, для цього, зокрема, були залучені й грантові кошти.

- У 2017 році придбали обладнання на суму 12,1 млн. грн., - розповіла Ірина Шамрай, зазначивши, що нове обладнання отримали міські лікарні №№ 1, 3, 4, ЛШМД, пологові будинки, сімейні амбулаторії, дитяча лікарня

У миколаївських лікувальних установах реалізують енергомодернізаціонние заходи. Так, наприклад, в міській лікарні № 2 побудували котельню на альтернативному паливі, на черзі - лікарня № 3.

- В цьому році молодим фахівцям вручили ключі від 4 квартир, а на 2018 рік ми плануємо підготувати 14 квартир, в яких проведуть реконструкцію, щоб ми могли залучати молоді кадри в місто, - додала начальник управління охорони здоров'я.

 

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

IMAGE FOLDER (/files/News/191017)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: