Мапа порталу

У Миколаєві презентували роботи переможців архітектурного конкурсу із концепції реконструкції площі Соборної

У середу, 11 жовтня, було презентовано результати першого у Миколаєві архітектурного конкурсу. Головною метою конкурсу було визначити кращу концепцію реконструкції площі Соборної та частини Флотського бульвару як цілісного ансамблю.

Презентацію проектів розпочав заступник мера Миколаєва Мкртич Мкртчан.

 - Міський простір - це дуже чутлива річ. Багато хто може думати, що ми затягуємо деякі процеси, але дійсно в цій ситуації з такими важливими місцях, як наша площа Соборна, у нас є чітка думка, що виключно адміністративними методами ми не повинні вирішувати містобудівні питання. І для розробки таких проектів ми максимально постаралися врахувати всі думки, які існують. Після того, як ми дізналися різні відносини тих чи інших верств населення до різних аспектів цього питання, хто яке функціональне застосування площі хоче бачити, зараз ми закінчили конкурс, де вже архітектори додали форму тим побажанням, які були висловлені нашими городянами, - зазначив він.

Як повідомила головний архітектор Миколаєва Анна Палеха, на конкурс зареєструвались 45 авторів та авторських колективів з 12 міст України. На проектування було виділено місяць: з 1 вересня до 1 жовтня 2017 року. В результаті, було отримано 18 проектів, які відповідали формальним критеріям конкурсу.

- Це 12 міст України - це представники різних архітектурних шкіл. Конкурс пройшов 6 жовтня. У журі брали участь архітектор Ужгорода, архітектор Львова, був архітектор з Києва Анна Бондар, і представники Спілки архітекторів України в Миколаївській області. Засідання журі проходило протягом 6 годин. Протягом 6 годин ми розглядали роботи, ми приймали рішення, яким чином будуть відбиратися найкращі роботи, ми обговорювали кожен з проектів, професійно кожен архітектор давав оцінку побаченому, - розповіла Ганна Палеха.

Засідання журі конкурсу відбулось 6 жовтня 2017 року.

Як повідомила проектний менеджер КУ ”Агенції розвитку” Дулько Євгенія, оцінювання конкурсних проектів в архітектурному конкурсі проходить зі збереженням анонімності авторів. Тож кожний автор чи авторський колектив присвоював своєму проекту шестизначний код - “девіз”. Саме під цим девізом жителі Миколаєва можуть побачити всі конкурсі планшети на виставці проектів на другому поверсі, біля Управління містобудування та архітектури. Також конкурсні роботи будуть опубліковані на сайті конкурсу http://contest.mda.mk.ua/.

- Перше місце має переважне право на подальше проектування, а Управління містобудування та архітектури врахує результати конкурсу в подальшому замовленні на реконструкцію Соборної площі, - зазначила Євгенія Дулько, представник «Агентства розвитку Миколаєва», яке замовляло і проводило сам конкурс.

Зазначимо, що ланшети в електронному вигляді для публікації можна завантажити за цим посиланням https://drive.google.com/drive/folders/0B64RDuynyskdTElTcXc0MWFpaE0?usp=sharing

Лише після підписання протоколу про результати засідання журі, були відкриті декларації авторства, і члени журі дізнались, хто саме переміг у конкурсі.

У результаті засідання журі було обрано три проекти, які посіли преміальні місця.

Перша премія (45 000 грн) - проект під девізом 317244, авторський колектив з Миколаєва, який представляє ТОВ "Урбан Констракт", керівник - Парулава Євген Зурабович, сертифікований архітектор проекту -  Сисоєва Валентина Володимирівна.

Друга премія (25 000 грн) - проект під девізом 000217, авторський колектив з Києва, який представляє ТОВ "МОСТ архітектурна студія", керівник та сертифікований архітектор проекту - Мостовщиков Юрій Валентинович, інші автори проекту - Петрук Дмитро Олексійович, Шкарупа Марія Валентинівна.

Третя премія (15 000 грн) - автор з Сум, сертифікований архітектор - Прокофєва Катерина Вулканівна.

Також журі був обраний проект, який отримав “Особливу відзнаку журі”. Проект від девізом 508750. Авторський колектив з Миколаєва, який представляє ТОВ "Архіленд".: Сертифікований архітектор проекту - Цимбал Андрій Анатолійович, інщі автори - Джулай Вячеслав Васильович, Джулай Ірина Миколаївна, Орліогло Олексій Олексійович, Орліогло Анастасія Володимирівна, Заславська Дарія Ігорівна, Зеленкін Денис Олександрович, Дирда Дмитро Валерійович, Лодатно Антон Юрійович.

Далі КУ “Агенція розвитку Миколаєва” проведе онлайн громадські обговорення результатів конкурсу. Також будуть проведені консультації з депутатами Миколаївської міської ради, які відповідальні за виділення фінансування на проектування та будівництво площі. Все це дасть змогу внести до обраної концепції необхідні корективи, щоб майбутній проект  якнайкраще відповідав запиту всіх зацікавлених сторін.

Оптимістичний план, на думку організаторів,  вже цього року буде замовлений проект реконструкції площі.

Переможець конкурсу має переважне право на подальшу розробку проекту. Результати конкурсу будуть передані КУ “Агенція розвитку Миколаєва” до Управління містобудування та архітектури, яке врахує їх при виборі підрядника для проектування ансамблю площі Соборної та частини Флотського бульвару.



 

IMAGE FOLDER (/files/News/111017_01)

 

Відділ інформаційного забезпечення ММР,  КУ “Агенція розвитку Миколаєва”

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: