Мапа порталу

Загроза виникнення захворювань на холеру знята

У вівторок, 10 жовтня, під головуванням першого віце-мера Андрія Дадівєріна відбулося засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому було заслухано інформацію про виконання комплексу заходів щодо попередження захворювань на особливо небезпечні інфекційні хвороби.

- Враховуючи те, що комплекс заходів, спрямованих на усунення причин можливого виникнення епідеміологічних ускладнень, виконано, захворювання на холеру серед населення міста не зареєстровано, керуючись наказом МОЗ України від 30.05.1997 № 167 «Про удосконалення протихолерних заходів в Україні», Держпродспоживслужба міста вважає за доцільне закрити заходи протоколу № 11 від 16.08.2017. Роботу організацій і відомств, які брали участь у заходах цього протоколу, вважаємо задовільною, - сказав начальник Миколаївського міського управління ГУ Держпродспоживслужбив Миколаївській області В'ячеслав Брадовський.

Як відзначили під час засідання комісії, для попередження захворювань на холеру міські служби реалізували цілий комплекс заходів. Так, силами районних адміністрацій було проведено 38 рейдів по місцях стихійної торгівлі, за результатами яких складено 15 адмінпротоколів за ст. 160 і ст. 152 КУпАП. Аналогічні перевірки проводила і Держпродспоживслужба. Була введена заборона на купання і продаж річкової риби на території ринків, а також обмежені культурно-масові заходи в акваторії Інгулу і Південного Бугу.

Здійснювалося й обстеження ливневої каналізації, яка розташована в районі вул. Набережної і виходить в Інгул, а також ливнестокові колодязі в центральній частині Миколаєва. При цьому незаконні підключення до липневої каналізації, які могли стати причиною потрапляння в річку збудника холери, не виявлені. Але були встановлені несанкціоновані зливи в колодязі в районі квіткового ринку.

Ситуацію систематично моніторило ГУ «Миколаївський лабораторний центр», який, наприклад, збільшив кратність запланованого соціально-гігієнічного моніторингу відбору проб води з Інгулу і Південного Бугу. Так, з 14 серпня по 29 вересня фахівці відібрали 78 проб річкової води на вібріофлору, 11 проб стічних вод. Крім того, було відібрано 20 проб стічних вод на міських очисних спорудах, 3 проби стоків зі зливового колектора в районі понтонного мосту. При цьому патогенний холерний вібріон виявлений не був.

Як відзначили в Держпродспоживслужбі, у зв'язку з тим, що повторних випадків виявлення патогенного холерного вібріону не було, а температура річкової води впала до 12 градусів за Цельсієм,  рішення комісії за протоколом № 11 від 16 серпня 2017 року вважається виконаним. При цьому в Держпродспоживслужбі вважають, що для підвищення ефективності роботи, спрямованої на попередження захворювань на особливо небезпечні інфекційні хвороби, необхідно удосконалити координацію відповідних служб Миколаєва.

 

 

Відділ інформаційного забезпечення міськради

 

IMAGE FOLDER (/files/News/101017_2)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: