Мапа порталу

"Проекти, які городяни готуватимуть в рамках бюджету участі, повинні відповідати затвердженим архітектурно-будівельним нормам і прийнятим у місті стандартам", - Олександр Сєнкевич

У понеділок, 18 вересня, відбулося засідання робочої групи з питань громадського бюджету м.Миколаєва, у якому взяв участь міський голова Олександр Сєнкевич.

Учасники засідання, серед яких - депутати міської ради, фахівці виконавчих органів міської ради, представники громадськості і ЗМІ - обговорили процес формування Експертної групи та Координаційної ради, які мають бути сформовані відповідно до Положення про Громадський бюджет м. Миколаєва, прийнятого на 24 позачерговій сесії міської ради 13 вересня.

За словами Тетяни Шуліченко, директора департаменту економічного розвитку міської ради, до складу Експертної групи пропонується включити керівників виконавчих органів міської ради у кількості 24 осіб.

Експертна група може залучати незалежних експертів, діяльність яких стосується сфери реалізації проектів, - додала керівник департаменту. - Серед основних завдань Експертної групи - проведення детального аналізу та оцінки проектів на відповідність чинного законодавства, заповнення карток аналізу проектів, надання обґрунтованої аргументації щодо внесення проектів до плану голосування, проведення жеребкування щодо визначення порядкового номера проекту у реєстрі, затвердження переліку проектів, які допускаються до голосування.

Члени робочої групи запропонували включити до складу Експертної групи фахівців, які мають компетенцію у тій сфері, до якої належить проект. Мер Олександр Сєнкевич запропонував розглянути варіант 50 на 50, тобто половину Експертної групи складатимуть чиновники - керівники підрозділів, що є головними розпорядниками коштів, а другу половину формуватимуть з експертів у різних галузях.

Відповідно до міської Програми "Громадський бюджет м. Миколаєва" на 2017-2020 рр., до 1 жовтня триватиме інформаційна кампанія, спрямована на ознайомлення громадян з можливостями участі у розподілі міського бюджету. Подавати власні проекти городяни зможуть вже з 5 жовтня протягом 45 днів. До 21 листопада департамент економічного розвитку міської ради повинен створити реєстр проектів, розмістити його на офіційному інтернет-ресурсі. З 5 грудня по 12 січня з проектами працюватиме Експертна група.

Потім до розгляду приєднується Координаційна рада, що стежить за голосуванням, затверджує звіти по голосуванню, слідкує за ходом реалізації проектів, розглядає спірні питання.

Слід додати, що згідно із прийнятою міською Програмою «Громадський бюджет м. Миколаєва» на 2017-2020 роки, у 2018 році на реалізацію проектів бюджету участі буде передбачено 10 млн грн. З них не більше 30% може бути спрямовано на великі проекти (вартістю від 200 тис. грн. до 1 млн грн.).

Як зазначив Олександр Сєнкевич, спираючись на досвід міст, які вже запровадили Громадський бюджет, значна частина проектів городян стосується питань благоустрою: облаштування парків, дитячих майданчиків, парклетів тощо.

Усі подані проекти обов’язково повинні відповідати затвердженим архітектурно-будівельним нормам і прийнятим у місті стандартам, - підкреслив мер.  

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

IMAGE FOLDER (/files/News/grombudget)

 

 

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: