Мапа порталу

Замість капітального ремонту доріг - поточний, - депутати міської ради пропонують вихід з ситуації, що пов'язана із нововведеннями у регулюванні будівельної галузі

У середу, 16 серпня, депутати міської ради - члени комісії з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів і соціально-економічного розвитку підтримали пропозицію своїх колег з комісії з питань житлово-комунального господарства про переведення з капітального на поточний ремонт коштів, виділених на внутрішньоквартальні проїзди (без зміни адрес), а також виділення різниці на ремонт тротуарів.

Згодний з пропозицією депутатів і заступник міського голови Мкртич Мкртчян, який зазначив, що це оптимальний варіант для оперативного виконання ремонтних робіт, враховуючи нововведення у регулюванні будівельної галузі.

Правила змінилися настільки кардинально, що проекти, за якими ще три місяці тому можна було проводити будівельні роботи, сьогодні вже стали недійсними. Для того щоб заощадити бюджетні кошти, використовувалися спрощені версії даних проектів. Тепер в них відсутні цілі розділи, тому навіть нескладні об'єкти наразі вимагають геологічних і геодезичних досліджень тощо. Всі документи треба приводити у відповідність до нових вимог, - додав віце-мер.

Також Мкртич Мкртчян повідомив, що головними розпорядниками коштів, які пропонується спрямувати на поточний ремонт внутрішньоквартальних проїздів, є адміністрації районів та департамент житлово-комунального господарства міської ради.

За словами депутата міськради Сергія Карцева, після ухвалення змін до законодавства щодо вдосконалення містобудівної діяльності, місто знаходиться в ступорі.

Проекти, які ще 10 червня 2017 року зайшли на експертизу, досі не відпрацьовані. Робота стоїть, і кошти не освоюються. Віце-мер Мкртич Мкртчян і ввірені йому служби пропонують часткове вирішення даної проблеми, - заявив Сергій Карцев. 

У більшості випадків гроші будуть використовуватися на тому ж об'єкті, що і планувалося. Про це розповів директор департаменту житлово-комунального господарства Андрій Палько. Проаналізовано всі об'єкти по департаменту ЖКХ та обрано ті, роботи на яких можна виконати за статтею поточного ремонту.

Депутати поцікавилися, чи вплине ця ситуація на якість виконання робіт. Андрій Палько запевнив, що якість не постраждає, до того ж, гарантійний термін на поточний ремонт доріг становить три роки.

Голова комісії Олександр Бернацький зазначив, що питання про переведення грошових коштів повинно бути проголосоване на сесії міської ради, тому запропонував членам комісії підтримати пропозицію щодо внесення змін до бюджету міста. Крім того, він додав, що члени комісії додатково вивчать список об'єктів, які планується відремонтувати за зазначені кошти, і затвердять його на наступному засіданні комісії. При цьому віце-меру дали рекомендацію не зволікаючи оголошувати торги на очікувану вартість робіт, щоб прискорити процес. 

Депутати підтримали дані рішення. Олександр Бернацький запитав, як департамент ЖКГ планує вирішувати проблеми з проходженням експертизи по інших об'єктах, які потрапляють під категорію складності СС2.

У зв'язку з новою процедурою, організації, які виконують експертизу, мають обмежену пропускну здатність. Якщо в день вони роблять 10 проектів, ми ніяк їх не змусимо робити 20, - відповів Мкртич Мкртчян. - Обговорюється залучення приватних експертів в якості вимушеного заходу.

Андрій Палько додав, що департамент ЖКГ звернувся за роз'ясненнями до Кабінету Міністрів України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, ведеться робота з депутатами міської ради з приводу зміни об'єктів, також розглядається можливість переведення робіт по деяких об'єктах з капітального ремонту в поточний. Це стосується, наприклад, ремонту інженерних комунікацій.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

 

IMAGE FOLDER (/files/News/kaprem)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: