Мапа порталу

УВАГА!!! БОТУЛІЗМ!!!

        ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ПОПЕРЕДЖАЄ!

Ботулізм - гостре інфекційне захворювання, обумовлене отруєнням ботулотоксином, що потрапляють в організм людини внаслідок вживання різних продуктів харчування, що містять токсини ботулізму і характеризується важким ураженням вегетативної та центральної нервових систем.

Бактерії ботулізму анаероби, тобто можуть існувати виключно в місцях з відсутністю повітря. Місцем, в якому постійно мешкають спори ботулізму, є ґрунт. Саме з нього вони потрапляють у воду, харчові продукти, овочі, фрукти, і  зрештою в кишечник тварин (риб, птахів, безхребетних, ссавців) або людини.
 Ботулотоксини можуть зберігатися до одного року, а ось у консервованих продуктах - на протязі багатьох років. Вони не знищуються ферментами травного тракту, стійкі в кислому середовищі, легко витримують дуже високу концентрацію кухонної солі. А ось при кип'ятінні протягом п'ятнадцяти  хвилин токсини досить швидко розкладаються і втрачають токсичні властивості. Також слід знати, що присутність у харчових продуктах ботулотоксину, ніяк не впливає на їх смакові якості.
Джерело збудника ботулізму - вміст кишечника домашніх і диких тварин, молюсків, риб, птахів, іл морів і озер, грунт.
Найчастіше ботулізм розвивається після вживання в їжу різних консервованих продуктів (рибних, грибних, м'ясних, овочевих), солоної і копченої риби (та інших копченостей), ковбаси та шинки. Найбільш небезпечними вважаються продукти, приготовлені в домашніх умовах, а також ті, які з якихось причин були забруднені грунтом.
Інкубаційний період ботулізму може коливатися від декількох годин до двох - п'яти діб (при тяжкому перебігу зазвичай не більше 24 годин). Відзначено, що чим коротший інкубаційний період, тим важчим буде перебіг захворювання.
Як правило, ботулізм починається раптово. З'являється виражена загальна слабкість, запаморочення, головний біль, значно погіршується загальне самопочуття, температура тіла в межах норми або трохи підвищена. В животі починаються різкі переймоподібні болі, рідкий стілець, нудота, блювання. Далі, після досить короткого проміжку часу, з'являються розлади зору: хворі не можуть читати,  може спостерігатися двоїння предметів. Внаслідок неповного паралічу (парезу) м'язів обличчя, зморшки і носогубні складки згладжуються, спостерігається опущення повік, з'являється охриплість голосу  і порушується ковтання.

 Дуже грізним ознакою, що свідчить про несприятливий перебіг захворювання, є порушення дихання. Пацієнти відчувають важкість у грудях, брак повітря, дихання стає поверхневим, можуть бути болі в грудній клітці, розвивається парез дихальної мускулатури (зникає кашлевий рефлекс).

Лікування ботулізму

Всіх без винятку хворих, при найменших підозрах на ботулізм, необхідно негайно госпіталізувати в інфекційний стаціонар для проведення невідкладної специфічної терапії, спрямованої на попередження можливих важких ускладнень. Першочерговими завданнями невідкладної терапії є забезпечення функцій серцево - судинної і дихальної систем організму, а також нейтралізація, зв'язування і подальше виведення токсинів з організму. У разі приєднання паралічів або парезів м'язів гортані і глотки, значно посилюється дихальна недостатність при ботулізмі.  Хворим показано обов'язкове введення протиботулінічної сироватки з подальшим медичним наглядом протягом не менше десяти діб.

Ще на догоспітальному етапі слід провести такі невідкладні заходи: промивання шлунка, спочатку кип'яченою водою, а потім 2% р-ром гідрокарбонату натрію; дати хворому сольове проносне (на 500 мл води 30 г сірчанокислої магнезії), а далі ентеросорбенти (ентеродез, поліфепан тощо); зробити очисну клізму, призначити часте рясне питво з введенням діуретиків (гіпотіазид, лазикс тощо).
Навіть у разі своєчасного надання кваліфікованої медичної допомоги, одужання хворих при ботулізмі проходить досить повільно.

Попередження ботулізму

Перед вживанням необхідна ретельна перевірка консервованих продуктів, обов'язкове вилучення «бомбажних» (надутих) банок. Перед вживанням необхідно прогрівати (100*С - 30 хв.) приготовлені в домашніх умовах грибні, м'ясні та овочеві консерви.
Після відбору проб для проведення лабораторних досліджень, продукти що послужили причиною зараження, необхідно вилучити і знищити. Столовий посуд, який контактував з зараженими продуктами, а також білизна забруднена виділеннями хворого, піддаються ретельній дезінфекції.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: