Мапа порталу

Як врятувати місто від алергенів?

Наявність алергічних рослин у місті хвилює багатьох городян. В цьому році депутати міської ради запропонували підійти до вирішення цієї проблеми більш радикально. Сезон початку весняного полінозу  (алергія на пилок рослин) співпадає з початком пушіння тополі, яке створює незручності не тільки алергікам.  За ініціативи депутата  Сергія Карцева, яке він озвучив на сесії міської ради, у департаменті ЖКГ було проведено нараду щодо перспектив видалення з міста цієї породи дерев.

Відповідно до роз'яснень головного алерголога області в місті ростуть багато дерев, пилок яких при цвітінні може викликати алергічну реакцію, при цьому сам пух тополі не є алергеном, але викликає фізичне подразнення органів дихання. В місті таких дерев багато, і їх знесення в короткий проміжок часу може підвищити у місті рівень вуглецю, що, у свою чергу, завдасть не меншої шкоди здоров'ю городян. Лікар управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Людмила Фоменко повідомила, що знесення дерев без проведення необхідного лікування не вирішить проблем хворих на алергію.

Сергій Карцев запропонував провести детальний аналіз наявності "подразників" на території міста. Скласти їх перелік, зазначивши рівень концентрації дерев, які пушать або викликають алергію. Крім того, за допомогою фахівців аграрного університету, лікарів - алергологів треба визначити: які породи дерев можуть замінити старі рослини  і без проблем приживуться у нашому кліматі.

Обговорюючи проблему впливу пуху тополі на стан здоров'я городян, депутат Світлана Таранова зазначила, що тополі і інші дерева квітнуть лише 2 тижні, у той час, як амброзія та інші карантинні трави охоплюють великі площі міста і наносять значно більшу шкоду.

Її підтримав начальник обласного управління екології Дмитро Мац, який зазначив, що боротьбу з амброзією та іншими карантинними рослинами треба вести всіма доступними засобами. Крім проведення своєчасних покосів та виривання рослин з коренем, дієвим є природний метод витиснення амброзії газонними травами або різнотрав'ям. 

Для боротьби з розповсюдженням алергенних рослин в ході наради запропоновано створити міську Програму, яка передбачатиме і заміну дерев, квітки чи плоди яких викликають механічне подразнення, і заміну алергенних  порід, і посилення відповідальності баланоутримувачів або власників територій, на яких не прибираються карантинні рослини.

Наступне засідання вирішено провести через 2 тижні та залучити для участі заступників голів районних адміністрацій, представника Державної фітосанітарної інспекції, науковців факультету агрономії Миколаївського національного аграрного університету та депутатів, які опікуються даною проблемою. 

Департамент житлово-комунального господарства міської ради

 

IMAGE FOLDER (/files/News/alergen)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: