Мапа порталу

"Посаду начальника управління охорони здоров'я повинен зайняти не просто хороший лікар, а фахівець з досвідом управління колективом і фінансами, досвідом стратегічного планування", - мер Миколаєва Олександр Сєнкевич

У п'ятницю, 21 квітня, відбувся другий етап конкурсу на зайняття вакантної посади начальника управління охорони здоров'я Миколаївської міської ради. На співбесіді, що проходила у відкритому форматі, свої презентації представили чотири кандидати: Манолій Мигайчук, заслужений лікар України; Ірина Шамрай, заступник головного лікаря міськлікарні №4; Валентина Пашкевич, заступник головного лікаря Миколаївської обласної стоматологічної поліклініки; Віктор Фаюк, в. о. начальника управління охорони здоров'я Миколаївської міської ради.

В ході співбесіди міський голова Олександр Сєнкевич підкреслив, що фінансування галузі медицини - це дуже важливо, але не менш важливим є менеджмент.

- Подивився ваші презентації - все це дуже схоже на стандартне мислення чиновників, мислення процесного типу. Немає конкретних термінів і завдань. Керівник управління, департаменту повинен бути хорошим менеджером, ефективно управляти ресурсами, - сказав мер. - У мене до вас питання: яких реальних "перемог" ви плануєте досягти вже до кінця поточного року?

Ірина Шамрай відповіла, що це буде надання невідкладної допомоги в першу добу за бюджетні кошти.

- Це під силу нашій системі охорони здоров'я, - переконана вона.

За словами Валентини Пашкевич, у неї вийде "правильно розпоряджатися бюджетними коштами", також вона планує звернути особливу увагу на хворих серцево-судинними та онкозахворюваннями.

Віктор Фаюк збирається до кінця року прискорити розвиток сімейної медицини, завершити роботу над електронним реєстром пацієнта, створити кардіоцентр і відкрити інсультне відділення.

Як заявив Манолій Мигайчук, насамперед необхідно суворо контролювати витрату коштів, які виділяються установам охорони здоров'я. Також він вважає за доцільне створення спеціального фонду, який дав би можливість надання безкоштовної невідкладної медичної допомоги протягом перших трьох діб.

Мера Миколаєва також цікавило питання, як претенденти на посаду керівника міського управління охорони здоров'я планують вже найближчим часом збільшити фінансування міських лікувальних установ за рахунок позабюджетних коштів.

Манолій Мигайчук відповів, що направив би кошти на надання екстреної медичної допомоги та працював над розвитком центрів первинної медико-санітарної допомоги. За його словами, робота сімейних лікарів дозволить заощадити до 80% коштів, які можна перенаправити на інші цілі.

Ірина Шамрай вважає, що є кілька варіантів залучення додаткових коштів: залучення інвесторів для співфінансування, зменшення вартості ліжко-дня за рахунок використання сучасного обладнання, залучення позабюджетних коштів шляхом участі в грантових проектах.

Віктор Фаюк планує покращувати матеріально-технічний стан лікувальних закладів за рахунок меценатів.

Про інвесторів говорила і Валентина Пашкевич.

Свою точку зору з питання залучення позабюджетних коштів у медицину Миколаєва висловив мер.

- У нас немає деякої медичної техніки, навіть морально застарілою. На мою думку, керівник управління охорони здоров'я повинен знайти можливість безкоштовно отримувати техніку з-за кордону, яка там вже вважається морально застарілою, а для нас - як нова. При цьому з бюджету брати гроші тільки на її доставку. Таку роботу проводять Житомир та інші міста України, - зазначив мер.

Олександр Сєнкевич також запропонував один із варіантів, як мотивувати різні компанії і підприємства вкладати гроші в придбання нового обладнання для миколаївських лікарень.

- Все дуже просто. Наприклад, можна сказати, що співробітники підприємства можуть обслуговуватися без черги. Даємо талончики і, будь ласка, ваші люди обслуговуються без черги в нашій лікарні, - додав міський голова. - Мене цікавлять такі принципові речі. На кожну лікарню зараз виділяється деяка кількість грошей. У процесі децентралізації місто отримало повноваження фінансувати свої комунальні витрати. Тобто, гроші, які ми на цьому зекономимо, залишаться нам для інших цілей. У мене, як керівника міста, з'являється бажання мотивувати людей. Наприклад, зафіксувати показники оплати комунальних послуг за минулий рік, і всі заощаджені в цьому році гроші використовувати саме на ту лікарню, яка це заслужила, а не на всі однаково. У кожного медичного закладу повинна бути ідея не тільки як витратити кошти, але і як їх залучити.

Мер підкреслив, що посаду начальника управління повинен зайняти не просто хороший лікар, а людина, яка має досвід управління колективом і фінансами, досвід стратегічного планування.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради 

IMAGE FOLDER (/files/News/vra4)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: