Мапа порталу

Олександр Сєнкевич: Через економічно необґрунтований тариф «Миколаївводоканал» зазнає великих збитків

На даний момент Миколаїв входить до рейтингу українських міст, де встановлені найнижчі тарифи на послуги водопостачання та водовідведення. Про це розповів мер Миколаєва Олександр Сєнкевич у програмі «Діалог» на телеканалі «МАРТ».

- На сьогодні  наш водоканал зі своїм тарифом на воду серед 135 водоканалів знаходиться на 109-110 місці. Тобто наш тариф - один з найнижчих. Це при тому, що інші водоканали перебувають набагато ближче до джерела води, ніж ми, - сказав Олександр Сєнкевич.

Через низький тариф «Миколаївводоканал» зазнає великих збитків. Щомісяця вони досягають 3 млн. грн. Така ситуація призводить до того, що підприємство періодично накопичує борги перед «Миколаївобленерго» і «Херсонобленерго» (оскільки воду для Миколаєва доводиться тягнути з Дніпра, деякі насосні станції знаходяться у Херсонській області та їх роботу забезпечує «Херсонобленерго»). Ці борги у підсумку можуть призвести до зупинки комунального підприємства «Миколаївводоканал».

- Ситуація на водоканалі дуже складна. Адже після підвищення тарифу на електроенергію тариф на воду не змінився. Тому частка електроенергії в тарифі на воду збільшилася практично в 2 рази. Хочу нагадати, що воду, яку ми п'ємо, постачають з річки Дніпро, водозабір знаходиться в Херсонській області, і майже 70 кілометрів ми тягнемо воду з Дніпра. Фактично, для того, щоб ми воду пили, працюють кілька насосних станцій у Херсонській області, - зазначив Олександр Сєнкевич. - Щомісяця у нас виникає заборгованість перед «Херсонобленерго» і «Миколаївобленерго». У процесі роботи водоканалу виникають збитки - після зміни тарифу на електроенергію у «Миколаївводоканалу» підтвердженими є збитки близько 3 мільйони гривень на місяць. Більш того, сьогодні борг держави перед «Миколаївводоканалом» за компенсацію за різницю в тарифах складає 82 мільйони гривень.

Разом з тим, тариф для водоканалів встановлює Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. Передбачається, що вона 22 березня затвердить новий тариф для «Миколаївводоканалу».

- Є Нацкомісія, яка регулює ціни і тарифи, НКРЕКП, яка 22 березня планує затвердити новий тариф. Цей тариф, швидше за все, буде впроваджений з квітня місяця, - підкреслив мер Миколаєва.

 

Відділ інформаційного забезпечення міської ради


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: