Мапа порталу

У Миколаєві презентували ще п’ять проектів будівництва заводу з переробки та утилізації твердих побутових відходів

У п’ятницю, 17 березня, відбулося чергове засідання робочої групи щодо реалізації проекту будівництва заводу з переробки та утилізації твердих побутових відходів у м.Миколаєві.

На цьому засіданні ще п’ять потенційних інвесторів презентували свої пропозиції та детально розповіли, яким чином пропонують Миколаєву позбавлятися від сміття та ще й заробляти на ньому.

Представник компанії ТОВ "Вердіс" (м. Одеса) Володимир Васка розповів, що у Одесі цього року буде імплементовано проект з будівництва сміттєпереробного заводу потужністю до 1 тис. тонн за добу, інвестором якого виступає холдинг "Vtormat".

- Я представник холдингу на основі довіреності, Миколаївському міському голові було направлено листа з детальними пропозиціями. Завод здійснюватиме глибоке сортування 95-97 % сміття. Протягом 25 років інвестор куплятиме продукцію, яку ми збиратимемо. Проект екологічно чистий, сміття сортують, упаковують в брикети і направляють на експорт. З органічних відходів виробляють мінеральні добрива. Залишки після переробки сміття, яких буде приблизно 5%, захоронюються на спеціальному полігоні, - відзначив Володимир Васка. - Реалізація проекту розпочинається з проведення громадських слухань. Його вартість складе близько 25-30 млн. євро, дотації з міського бюджету не потрібні. Від Миколаєва треба лише виділення земельної ділянки. Тарифи, за якими сміття будуть приймати, значно нижчі, ніж ті, що наразі є в місті.    

На питання члена робочої групи Олега Крісенка щодо того, чи плануються якісь роботи на існуючому полігоні ТПВ, Володимир Васка додав, що на даному етапі про рекультивацію звалища не йдеться, але в подальшому процесі роботи це можливо.

Свій проект представили Jan Vsiansky (Чеська Республіка) та Володимир Щербань - представники IMOP Corporation, консорціуму чотирьох європейських підприємств, що спеціалізуються на реалізації екологічних проектів. За участі IMOP Corporation збудовано 570 сміттєспалювальних заводів по всьому світові.

- Наша фірма вже втретє у Миколаєві і згідно наших розрахунків, місто підходить для будівництва заводу з переробки ТПВ. Такий завод даватиме теплоенергію та електроенергію. Тепло йтиме в місто, а електрика можна продавати державі, - зазначив Jan Vsiansky.

Радник компанії IMOP Володимир Щербань додав, що фахівці європейських підприємств, прорахувавши можливість будівництва заводу з переробки та утилізації твердих побутових відходів в Україні, запропонували три моделі: сортувально-переробний завод (для негустозаселених територій), сміттєспалювальний завод потужністю не менше 150 тис. тонн утилізованих відходів на рік (для міст - обласних центрів, як Миколаїв), сміттєспалювальний завод потужністю не менше 200 тис. тонн відходів на рік  (великі міста - Київ, Львів, Дніпро).

- Для реалізації проекту необхідна земельна ділянка розміром 1,8-2,2 га. Модель співпраці наступна: муніципалітет визначає оператора проекту, до складу якого входять представники муніципалітету, наукові та фінансові співробітники, які розраховують вартість реалізації проекту, представники європейських фінансових інститутів, які на 100 % фінансуватимуть будівництво, - розповів Володимир Щербань.

За його словами, після будівництва і введення заводу в експлуатацію, а на це необхідно всього лише 2 роки, він передається муніципальній владі. Підготовку персоналу компанія IMOP бере на себе.

Руслан Римаренко, представник Gorgeous Investments, розповів, що компанія застосовує останні технології в сміттєпереробній галузі.

- Ми передбачаємо укладання інвестиційної угоди між Gorgeous Investments та Миколаївською міською радою, у якій буде оговорено створення ТОВ "Нікресайклінг" за участі представників обох сторін з статутним капіталом 50/50. Будівництво заводу буде реалізовано протягом 24-27 місяців. ТОВ займатиметься перевезенням, сортуванням та утилізацією відходів. Компанія Gorgeous Investments гарантує фінансування розробки проекту, будівництва заводу та введення в експлуатацію всіх ліній переробки сміття. Від міської ради ми чекатимемо підтримки в організаційних питаннях. Власне, ми хочемо взяти в оренду територію полігону ТПВ, - заявив Руслан Римаренко.

На питання членів робочої групи він поінформував, що до ТОВ "Нікресайклінг" планується залучити частину техніки та сміттєвих баків КП "Миколаївкомунтранс", щоб оптимізувати процес утилізації сміття. Територія, необхідна для будівництва заводу, складе близько 5-6 га.

Представник фінської компанії "Doranova" в Україні Микола Чорних одразу звернув увагу робочої групи на те, що при будівництві сміттєпереробного заводу від Миколаєва не вимагається жодних капіталовкладень, лише земельна ділянка з комунікаціями та вирішення дозвільних питань.

- Технологія переробки сміття інноваційна, вона не передбачає жодного спалювання сміття, жодних шкідливих викидів, оскільки компанія основний наголос робить на екологічній складовій. Завод можна збудувати навіть на площі у центрі Миколаєва, і крім його працівників, ніхто навіть не знатиме, чим займається це підприємство, - зазначив Микола Чорних. - Мова йде про бактеріальну переробку біологічних відходів. Те, що на полігоні перегниває протягом десятиліть і погане пахне, тут у спеціальних ємностях переробляється протягом трьох діб, виробляється біогаз, який може використовуватися для потреб міста.

Виконавчий директор компанії "Ecodevelop" Сергій Шпак підкреслив, що саме "Ecodevelop"на сьогодні є єдиною інжиніринговою компанією в Україні, що використовує власні інвестиційні кошти для реалізації об’єктів біогазової спеціалізації.

- Ми пропонуємо комплексний підхід до проблем міста, у цьому розрізі можна розширити сферу діяльності підприємства, включивши до неї аграрний сектор і переробну галузь. Тож, коло можливостей значно зростає, - відзначив Сергій Шпак.

Технічний спеціаліст компанії "Ecodevelop" додав, що система дегазації на полігоні ТПВ у Миколаєві вже працює, тож додатково компанія пропонує переробляти шляхом сухої ферментації біологічні відходи, які лишаються після сортування. На виході отримаємо електроенергію, тепло та добрива. Нетоварні відходи, такі, як поліетиленові пакети, пластик тощо, будуть піддавати піролізній переробці. Проект можна запустити в терміни до одного року, а окупитися він має за 4 роки.

Останній доповідач, Олег Колеснік, представник ТОВ "Крот" (м. Миколаїв) запропонував тимчасове вирішення проблеми зі сміттям у нашому місті до моменту введення в експлуатацію заводу - утилізацію відходів за допомогою мобільної установки - інсинератора.

Інсинератор призначений для утилізації медичних, біологічних, фармацевтичних, муніципальних відходів, пестицидів. Установка спалює за годину від 50 до 200 кг відходів. 

Відділ інформаційного забезпечення Миколаївської міської ради 

IMAGE FOLDER (/files/News/musorproekt)

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: