Мапа порталу

Миколаїв шукає ділових партнерів в Естонії: ""Місто може бути цікаве інвесторам портами і вигідною логістикою""

 У п'ятницю, 17 лютого, в мерії відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню перспектив ділового партнерства між Миколаєвом і Естонією. У заході взяв участь міський голова Олександр Сєнкевич, посол Естонської Республіки в Україні Герт Антсу, голова представництва в Східній Європі «Агентства розвитку підприємництва Естонії» Яан Хейнсоо.

Мер Олександр Сєнкевич тепло привітав наших гостей і висловив надію на встановлення міцних ділових і культурних відносин між Миколаєвом і представниками Естонії.

- Посол Естонської Республіки в Україні Герт Антсу прибув до нас з особливою місією - зробити Естонію ближче до України, а також познайомитися з Миколаєвом та налагодити міжнаціональні, культурні та бізнес-контакти. Я вважаю, що зараз головне завдання мерів, державних чиновників - це підвищення конкурентоспроможності територій. У цьому плані нам слід рівнятися на тих, хто краще і вище, вивчати досвід і його покращувати. У нас сьогодні пройде кілька зустрічей, протягом яких, я сподіваюся, Миколаїв отримає максимум інформації і можливостей, які згодом будуть реалізовані, - зазначив Олександр Сєнкевич.

Після чого Герт Антс зазначив, що Україні та Естонії є чим поділитися один з одним.

- Мені приємно бачити такий інтерес до моєї країни. Впевнений, що нам є чим з вами поділитися. Хотілося б почати з того, чим Естонія відрізняється від інших країн. На початку поточного тижня був опублікований рейтинг економічної свободи в різних країнах світу. У цьому рейтингу Естонія на шостому місці. Наша країна протягом останніх років стабільно входить до десятки найбільш економічно вільних систем у світі. Причина нашого успіху - реформи, які ми почали проводить ще у дев'яності роки і провели дуже швидко. Прем'єр-міністр Естонії Март Лаар (1992-1994 рр.) Всього за два роки, можна сказати, реформував всю країну. В Україні є люди, які з жалем говорять про те, що 25 років тому наші країни були ще на одному рівні, Естонія просто швидше розвивалася, а на її місці могла бути й Україна. Але я повинен сказати, що й за радянських часів Естонія була трохи ближче до Європи. Вже у 60-70-х роках можна було подивитися фінське телебачення і люди знали, як живуть на Заході. Може бути, тому наші реформи були такими швидкими, - додав посол Естонії. 

У свою чергу, Яан Хейнсоо підкреслив, що економіка сучасної Естонії дуже розвинена, це підтверджує той факт, що країна знаходиться вгорі низки рейтингів. 

- Естонія посідала у 2015 році 1 місце в ЄС за індексом економічних свобод, 1 місце у світі займає у податковій конкурентоспроможності, 1 місце у Центральній і Східній Європах у рейтингу кращих країн для ведення бізнесу, 12 місце за загальним рейтингом простоти ведення бізнесу, 12 місце у світі по веденню бізнесу через кордони, 1 місце в Європі за кількістю стартапів на душу населення, - відмітив Яан Хейнсоо. 

За його словами, в Естонії серйозно розвинена IT-індустрія, електронна демократія, 15 хвилин займає реєстрація компанії, а також не обкладається податком реінвестований прибуток підприємства. Крім того, в естонських підприємців є можливість цілодобово вести бізнес з будь-якої точки світу.

Після виступу представників Естонії про потенційні можливості Миколаєва, як про інвестиційно привабливому місті розповів практичний менеджер КУ «Агентства розвитку Миколаєва» Роман Ханжин. Як пояснив при цьому Ханжин, через відсутність електронного самоврядування в місті, цю функцію на себе бере «Агентство розвитку».

- «Агентство розвитку Миколаєва» буде таким електронним вікном для інвестора. Нам доведеться так само, поки ми не введемо якісь зміни бігати шукати ці дані, щоб показувати інвестору ті цифри, які потрібні йому для прорахунків.

Також Роман Ханжин зазначив, що піднявши всю інформацію про Миколаєв, в «Агентстві розвитку» прийшли до висновку, що місто може бути цікавий інвесторам, як логістичний центр, а також як місто, в якому можна отримати якісних сервіс морського і річкового транспорту.

Відділ інформаційного забезпечення Миколаївської міської ради

IMAGE FOLDER (/files/News/170217)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: