Мапа порталу

29 ЖОВТНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ІНСУЛЬТОМ

  Передбачити інсульт неможливо, але зменшити ризик можна. Сьогодні Всесвітній  день боротьби з інсультом
 Інсульт
– це гостре порушення кровообігу головного мозку, в результаті чого в певних його ділянках знижується або повністю припиняється кровотік. Захворювання характеризується появою парезу або паралічу кінцівок, мімічних м’язів, порушення мови і координації рухів, сильного головного болю, запаморочення, сонливості або, навпаки, збудження, порушення свідомості аж до його втрати. Все це зберігається більше 24 годин або ж призводить до смерті хворого у коротший термін.
   Інсульт є причиною близько 6 млн смертей на рік у всьому світі та як причина смерті поступається лише ішемічній хворобі серця. Близько 80% людей, які перенесли інсульт, стають інвалідами, а 25% з них потребують протягом всього життя постійного догляду.
   В Україні показники частоти захворювання в 1,5-2 рази перевищують середньосвітові. Крім того, смертність від інсульту в нашій країні в 2-3 рази вище, ніж в розвинених країнах. Інвалідами після перенесеного захворювання стають 20-40%, до праці повертаються 10-20% хворих.
   У населення України досить низький рівень обізнаності щодо причин, симптомів та наслідків інсульту, в той час, як це – життєво необхідні знання.
   Основними факторами ризику виникнення інсульту є:
1. Артеріальна гіпертонія. Судини мозку можуть витримувати високий тиск, однак якщо тиск підвищується постійно, стінки судин починають втрачати свою еластичність, при цьому підвищується ризик розриву.
2. Різні порушення серцевого ритму можуть провокувати формування тромбів, тим самим підвищуючи ризик розвитку інсульту.
3. Ожиріння і підвищений рівень холестерину в крові.
4. Цукровий діабет. Один із наслідків цього серйозного захворювання – зміна структури стінок кровоносних судин. Вони стають тонкими й ламкими, що підвищує ризик їх розривів.
5. Аневризми судин головного мозку. Ці специфічні утворення мають більш тонкі стінки, ніж сама судина, на якому виникла аневризма. В результаті завжди існує ризик розриву аневризми і подальшого геморагічного інсульту.
6. Порушення згортання крові. Зміна складу крові, її «згущення», може викликати формування згустків, здатних викликати закупорку судин, в тому числі і в головному мозку.
7. Паління і зловживання алкоголем.
80% випадків інсульту можна запобігти, якщо приділяти увагу таким факторам ризику розвитку інсульту, як нелікована артеріальна гіпертензія, паління, цукровий діабет.
   Судинні захворювання головного мозку продовжують залишатися найважливішою медико-соціальною проблемою сучасного суспільства. Зменшити кількість серцево-судинних захворювань, в тому числі інсультів, покликана програма Уряду «Доступні ліки», яка дозволяє зменшити фінансове навантаження на пацієнтів та збільшити доступність ліків. Пацієнти з серцево-судинними захворюваннями можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою.
   Все що необхідно пацієнту з груп ризику – звернутись до свого сімейного лікаря для виписування рецепта на лікарські засоби, що включені до реєстру препаратів, що підлягають реімбурсації (для більш детального ознайомлення перелік препаратів можна знайти за посиланням https://contracting.nszu.gov.ua/ogoloshennya-pro-ukladennya-dogovoriv/dostupniliky). На сьогодні до реєстру включені лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, що містять діючі речовини Аміодарон, Амлодипін, Атенолол, Ацетилсаліцилова кислота, Бісопролол, Варфарин, Верапаміл, Гідрохлортіазид, Дигоксин, Еналаприл, Ізосорбіду динітрат, Карведілол, Клопідогрель, Лозартан, Метопролол, Нітрогліцерин, Ніфедипін, Симвастатин, Спіронолактон, Фуросемід.
   Програма була впроваджена у 2017 році. З 1 квітня 2019 року рецепти за програмою виписуються в електронному вигляді, пацієнт отримує sms-повідомлення з номером рецепту та кодом підтвердження для отримання ліків, з яким звертається до будь-якої аптеки, яка бере участь у програмі «Доступні ліки» та має сигнальну наліпку при вході.
Незважаючи на воєнний стан в країні, держава продовжує піклуватися про здоров’я своїх громадян. Програма «Доступні ліки» продовжує працювати, вартість відпущених ліків компенсується аптекам.
   Для забезпечення доступності ліків для хворих цієї категорії, у період воєнного стану, МОЗ України прийнято деякі послаблення в правилах виписування та відпуску ліків за програмою. Так, у разі відсутності технічної можливості у лікаря виписування електронних рецептів на лікарські засоби, рецепти можуть виписуватися в паперовій формі. Крім того, якщо декларація з сімейним лікарем пацієнтом не укладена, рецепт може виписати будь-який лікар, який надає первинну медичну допомогу і до якого звернувся пацієнт. Також у разі наявності хронічного захворювання, наприклад гіпертонії, та/або необхідності продовження лікування за попередньо встановленим діагнозом та планом лікування, пацієнт може звернутись до лікаря будь-якими засобами електронних комунікацій і лікар має право виписати рецепт без проведення особистого прийому.
   Роз’яснення щодо особливостей реалізації програми реімбурсації «Доступні ліки» стосовно профілактики та лікування інсультів розміщені також в торговельних залах аптечних закладів області, консультацію щодо відпуску таких ліків ви можете отримати у фармацевтів.
   Шановні громадяни, не нехтуйте своїм здоров’ям та зверніться до лікаря якщо ви входите до груп ризику або маєте перші ознаки порушення роботи серцево-судинної системи! Вчасне лікування – запорука уникнення розвитку інсульту в майбутньому.
   У разі виникнення питань щодо дотримання норм законодавства аптечними закладами, зокрема щодо продажу неякісних, фальсифікованих, незареєстрованих в Україні лікарських засобів, порядку відпуску лікарських засобів з аптечних закладів, Ви можете звернутись до Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Миколаївській області за контактами: 54020 м. Миколаїв, вул. Погранична, 22/1А, тел. (0512) 47-56-06, електронна адреса: [email protected].


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: