Мапа порталу

До уваги громадян міста!
ГРИП ПТИЦІ

   Під час осінньої або весняної міграції дикої перелітної птиці питання щодо загрози занесення збудника високопатогенного грипу птиці на територію міста стає досить актуальним. В м. Миколаєві грип птиці був зафіксований у лютому 2017 року в КУ "Миколаївський зоопарк" та в квітні 2021 року на території Балабанівського лісу.
   Грип птахів – гостра високо контагіозна хвороба птахів, яку викликає вірус грипу А, субтипів Н5, Н7 та характеризується високою захворюваністю і смертністю, загальним пригніченням, зниженням продуктивності, набряками й ураженням органів дихання і травлення.
   До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. РНК-вмісний вірус грипу птиці, має спорідненість з вірусами грипу людини.
   Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками інфекції та природним резервуаром інфекції.
   Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір'я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал, комахи, пухоїди, синантропні птахи, дика перелітна птиця, гризуни. Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом.
   Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. Вірусоносійство у птиці, яка перехворіла, триває 2-3 місяці та більше.
   Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено!!!
   З метою запобігання занесенню збудників інфекції на територію особистого селянського господарства придбання інкубаційних яєць, добового молодняку тощо здійснювати тільки за наявності відповідних ветеринарних документів в осіб чи підприємців, які реалізують птахопродукцію.
   Придбана птиця повинна пройти профілактичний карантин, для цього її необхідно утримувати окремо від загального птахопоголів'я протягом 30 днів. У період карантину власник повинен повідомити спеціаліста ветеринарної медицини про придбання птиці, виконувати надані ним рекомендації щодо утримання птиці в цей період. 
   Необхідно не допускати контакту свійської птиці з дикою птицею, уникати контакту людини і дикої птиці, особливо при полюванні. Птицю утримувати з дотриманням умов "закритого режиму".
   У разі виявлення загиблої або підозрілої на захворювання птиці просимо повідомляти Миколаївське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за телефоном 55-30-42 або Миколаївську міську державну лікарню ветеринарної медицини за телефоном 24-20-88, 47-71-63, 42-74-53, 24-63-76 для прийняття необхідних заходів.

Управління з розвитку споживчого ринку
департаменту економічного розвитку
Миколаївської міської ради


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: