Мапа порталу

У Миколаєві провели навчання для міждисциплінарних команд, які працюватимуть за моделлю Барнахус

13-15 вересня у Миколаєві відбувся тренінг «Побудова опитування дітей, які постраждали від\або стали свідками насильства».

Про це повідомляє Миколаївський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Учасниками тренінгу стали представники міждисциплінарних команд: судді, слідчі, дізнавачі, представники ювенальної превенції, ювенальні прокурори, представники соціальної та медичної сфер. Ці категорії залучаються до надання комплексних спеціалізованих послуг на базі міжсекторального центру захисту для дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення (модель Барнахус).

Захід організований з метою підвищення та розвитку їх компетенцій, налагодження взаємодії, формування навиків проведення опитування, дружнього до дитини, побудови комунікації та опитування дитини.

Учасники ознайомились із найкращими світовими практиками роботи Барнахус на прикладі Польщі, Ісландії. Розглянули керівні принципи правосуддя дружнього до дитини.

Статистика свідчить, що проблема насильства є вкрай актуальною. За даними Національної поліції, впродовж минулого року в Україні від злочинів проти статевої свободи та недоторканості постраждали 324 дитини. У січні-серпні 2020 року 147 дітей стали жертвами зґвалтувань. За 10 місяців 2020 року до поліції надійшло 174 386 звернень, складено 113 221 адміністративний протокол. В 90% випадків – це жінки, а за кожною жінкою є діти, які були свідками домашнього насильства.

Нагадуємо, у вересні 2020 р. Президент України підписав Указ “Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства”. У ньому йшлося, зокрема, і про розробку законопроектів, спрямованих на забезпечення додаткових процесуальних гарантій неповнолітнім особам при проведенні їх допиту, опитування під час кримінального провадження, що базуються на найкращих міжнародних практиках, зокрема моделі "Барнахус".

Миколаївська міська рада активно співпрацює з міжнародними організаціями задля вирішення негативного явища.

Так, Миколаїв стане другим містом в Україні, де відкриється Центр захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства, який працюватиме за моделлю Барнахус. Перший такий заклад почав роботу у червні цього року на Вінниччині.

Проект реалізується спільно з МБФ «Українська Фундація громадського здоров’я» за підтримки Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

 

IMAGE FOLDER (/files/2021/9_2021/15092021_2)

 

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: