Мапа порталу

Комісія з декомунізації представила результати своєї роботи: Ленінський район - Інгульський, проспект Леніна - Таврійський або Аркасівський

Сьогодні, 27 листопада, в мерії відбулося засідання комісії по найменуванню (перейменуванню) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території Миколаєва, а попросту комісії по «декомунізації». Це перше публічне засідання, в якому взяли участь представники громадських організацій, ЗМІ та мер Олександр Сєнкевич. Дотепер члени комісії протягом 3 місяців працювали над відбором вулиць, що вимагають перейменування, підбирали нові імена і обґрунтовували свої рішення.
- Давайте підійдемо до цих питань виважено, холоднокровно, з холодною головою обговоримо ті питання, які у нас накопичилися, які ми повинні були вирішити ще вчора згідно із законодавством, - звернувся до присутніх Олександр Сєнкевич на початку засідання.
Однак подача пропозицій і суперечки переросли в запеклі дискусії і навіть у звинувачення на адресу членів комісії в тому, що вони нібито прихильники ідей комунізму.
На сьогоднішній день всі питання, що стосуються змін назв вулиць, вже повинні бути прийняті міськрадою. Однак, вони навіть не виносилися на розгляд міської ради. Тепер слово за міським головою.
Як розповів заступник міського голови Євген Шевченко, під закон про декомунізацію підпадають 136 об'єктів. Сьогодні робота комісії була побудована таким чином: секретар комісії Ірина Бондаренко зачитувала рекомендації комісії з перейменування вулиць, члени комісії вносили останні штрихи, представники громадських організацій висловлювали свою точку зору.

IMAGE FOLDER (/files/News/9512-9527)

Член комісії, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії ЧДУ імені Петра Могили Наталія Володимирівна Шевченко зазначила, що серед нових назв вулиць багато нейтральних і запропонувала увічнити пам'ять видатних українських діячів 20 століття.
Олександр Сєнкевич запропонував не перейменовувати вулицю Правди, названу на честь газети «Правди». Мовляв, що це за місто, в якому немає вулиці Правди?
- Моя особиста думка, великі вулиці, які згадуються найчастіше, потрібно називати символами - Любові, Правди, Вірності, - сказав Олександр Сєнкевич.
Зал підтримав цю пропозицію оплесками.
Волонтери категорично були не згодні з перейменуванням пр. Героїв Сталінграда в пр. Героїв і наполягали на варіанті пр. Героїв України.
Щоб рішення про перейменування вулиць задовольняло всіх городян, міський голова запропонував зацікавленим громадським організаціям у наступний четвер, 3 грудня, надати свої варіанти нових назв вулиць. Надалі комісія розгляне заявки і, якщо вони будуть аргументованими, знайдуть своє відображення в рішенні про перейменування міських вулиць.
Крім того, 20 листопада на засіданні комісії було прийнято рішення, що питання щодо перейменування Ленінського району (в Інгульський), пр. Леніна (в Таврійський, Херсонський або Аркасівський), а також по поверненню 26 вулицям історичних назв будуть винесені на обговорення городян.

IMAGE FOLDER (/files/News/9545-9546)
IMAGE FOLDER (/files/News/9500-9550)

 

 

 

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: