Мапа порталу

Інформація для застрахованих осіб про порядок отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування України

Миколаївським міським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області (далі – відділення) надається застрахованим особам матеріальне забезпечення по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), вагітності та пологах, підставою для виплати якого є листок непрацездатності.

Наголошуємо на тому, що перерахування коштів на виплату застрахованим особам матеріального забезпечення здійснюється на підставі заяви-розрахунку, поданої страхувальником до відділення.

За період з 01 січня по 23 березня 2021 року відділенням уже прийнято від страхувальників 3332 заяви-розрахунки для виплати застрахованим особам матеріального забезпечення на суму 72023,7 тис. грн (за 203811 днів непрацездатності).

Основні етапи отримання допомоги за листками непрацездатності:

- працівник передає роботодавцю отриманий листок непрацездатності для визначення страхового стажу, заповнення зворотного боку листка непрацездатності. Зробити це необхідно не пізніше 12 місяців з дня відновлення працездатності, закінчення відпустки у зв`язку з вагітністю та пологами;

- рішення про призначення допомоги працівнику приймає комісія (або уповноважений) із соціального страхування підприємства. Строк розгляду документів і прийняття рішення комісією (уповноваженим) – 10 календарних днів;

- роботодавець розраховує суму допомоги, оформлює заяву-розрахунок і подає її до Відділення для отримання фінансування. На це відведено не більше 5 робочих днів з моменту прийняття комісією (уповноваженим) із соціального страхування рішення про призначення допомоги;

- відділення здійснює фінансування матеріального забезпечення для виплати застрахованим особам упродовж 10 робочих днів після прийняття заяви-розрахунку. Кошти надходять на рахунок роботодавця;

- після зарахування коштів на рахунок роботодавця він проводить виплату допомоги від ФССУ своєму працівнику у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після надходження коштів від відділення.

Однак на сьогодні є затримки в термінах надання коштів роботодавцям для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам, що фінансується Фондом. Тривалість затримки фінансування коливається, тому що це залежить від суми щоденних надходжень до бюджету Фонду соціального страхування України (ФССУ), що є часткою (9,5727%) від єдиного внеску, який щомісячно сплачується роботодавцями. На сьогодні доходів ФССУ не вистачає на покриття усіх прийнятих на фінансування допомог і виплат.

Водночас, затримки в оплаті листків непрацездатності пов’язані не з різким ростом видатків ФССУ через пандемію, а викликані здебільшого зволіканням роботодавців у поданні заяв-розрахунків до відділення. На жаль, маємо непоодинокі випадки, коли роботодавцем надаються заяви-розрахунки до відділення із значним  порушенням термінів, встановлених законодавцем для прийняття рішення про призначення допомоги та подання заяви-розрахунку. Це неприпустимо, адже дата фінансування допомог по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах прямо залежить від строків подання заяви-розрахунку роботодавцем до відділення.

На сьогодні у застрахованих осіб є можливість слідкувати за станом оплати листка непрацездатності онлайн, зокрема:

  • Дізнатись дату прийняття відділенням заяви-розрахунку на виплату коштів можна на своєму підприємстві або у відділенні, де зареєстрований ваш роботодавець, як страхувальник. Для цього вам необхідно назвати номер вашого ідентифікаційного коду. Контакти Миколаївського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області: м. Миколаїв, вул. Погранична, 3/1, тел.: 47-83-62, 47-05-48, 47-05-98, 47-92-12. У зв’язку з тим, що в умовах карантину доступ до приміщення відділення обмежений, ви можете надіслати свої питання засобами електронного зв’язку на електронну адресу відділення: [email protected].
  • Зверніть увагу, що Відділення перераховує кошти для виплати вам допомоги на рахунок роботодавця, який, у свою чергу, здійснює виплати своїм працівникам. Зазвичай банківські операції займають декілька робочих днів.
  • Коли ви знаєте дату подання заяви-розрахунку, слідкувати за виплатами можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: t.me/socialfund, де в оперативному режимі оновлюється інформація щодо сум і дат, за які Фондом профінансовано матеріальне забезпечення і страхові виплати. Інформація оновлюється за тегом #фінансування_оперативно.
  • Щоб дізнатись, чи кошти вже перераховано роботодавцю, у телеграм-каналі введено додаткову звітність за тегом #фінансування_страхувальників – інформація оновлюється у розрізі регіонів і означає, що кошти за заявами-розрахунками, поданими по наведену дату, вже знаходяться на рахунку роботодавця. Він має виплатити їх вам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після надходження коштів від відділення.

У разі виникнення спірних питань та з`ясування шляхів їх вирішення  рекомендуємо звертатись  до  начальника  Миколаївського  міського  відділення  за  телефоном:  47-02-51.

 

Ю.М. Ганношин,
в.о. начальника Миколаївського міського відділення
управління виконавчої дирекції Фонду
соціального страхування України в Миколаївській області


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: