Мапа порталу

Біль і пам'ять: у Миколаєві віддали шану жертвам Голокосту

27 січня в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2005 році в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.

Миколаїв приєднався до меморіальних заходів на знак вшанування мільйонів безневинно загиблих. На Миколаївщині кількість жертв Голокосту налічує майже 200 тисяч осіб.

Трагічні сторінки історії стали гірким уроком для прийдешніх поколінь та вічним нагадуванням, що толерантність, взаємоповага і захист людської гідності - серед основних цінностей сучасного суспільства. 

Містяни вклонилися пам'яті загиблих та поклали квіти до пам'ятного знаку, розташованого в сквері на розі пр. Богоявленського та Херсонського шосе. Саме на цьому місці у вересні 1941 р. нацисти зібрали та вивезли на розстріл понад десять тисяч євреїв. 

Скорботний захід відвідали Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, перший заступник міського голови Віталій Луков, заступник Дмитро Лазарєв, заступник голови Миколаївської обласної державної адміністрації Микола Марінов, представники єврейської громади, небайдужі миколаївці.

- Тема Голокосту дуже довго "добиралася" до нашої свідомості, - каже голова Миколаївської обласної єврейської громади Михайло Гольденберг. - Лише в листопаді 2005 року було встановлено Міжнародний день пам'яті жертв. І тільки після 45 років замовчування трагедії про неї почали говорити на території пострадянських держав. Голокост - це не лише про євреїв. Це жахлива сторінка історії багатьох, здавалося б, цивілізованих держав, що допустили знищення у вогні геноциду 6 мільйонів євреїв. Усвідомлення перманентності цієї трагедії в будь-який час та для будь-якого народу, запобігання їй - ось важливе завдання кожної людини. На жаль, для усвідомлення замало кількох днів на рік, коли проводяться загальнодержавні заходи. Низький уклін всім, хто рятував євреїв від загибелі, та кожному воїну, який звільняв світ від нацизму. 

Цього дня Олександр Сєнкевич також відвідав місце масового знищення євреїв на території Воскресенської селищної ради. На краю балки між селами Воскресенськ та Калинівка стоїть пам'ятний знак: саме тут у 1941 році нацисти розстріляли понад 8 тисяч осіб. Дітей, жінок, старих - не щадили нікого. Неподалік джерело, яке місцеві жителі назвали "Єврейські сльози". Територію біля джерела впорядкували та дбайливо доглядають.

Мер Миколаєва разом з представниками громади Воскресенська вшанував загублені життя хвилиною мовчання та поклав квіти до пам’ятного знаку.

Відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови

 

 

IMAGE FOLDER (/files/2021/1_2021/27012021_1)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: