Мапа порталу

ОБЕРЕЖНО! СКАЗ!

Сказ - вірусна хвороба людини і тварин з вираженими ознаками ураження центральної нервової системи та 100% -ю летальністю.

Збудник хвороби - РНК-вірус. Носіями збудника в природі є дикі тварини. Зараження відбувається в результаті укусів хворими тваринами, які виділяють збудника зі слиною. Сприйнятливі до сказу лисиці, єнотовидні собаки, вовки, шакали, гризуни, коти, велика рогата худоба, коні, свині та інші види тварин, а також людина.

Інкубаційний період триває 3 – 6 тижнів, інколи – до року, що великою мірою пов’язано з місцем та характером укусу: чим багатша на нервові елементи тканина, глибша рана і ближче до голови, тим коротший інкубаційний період. На його тривалість також впливають вид, вік тварини, резистентність організму, кількість та вірулентність вірусу, що проник під час укусу.

 Перебіг хвороби  характеризується стадійністю – продромальна стадія, стадія збудження та стадія парезів і паралічів. У першій стадії, яка може тривати від 12 годин до трьох діб, відмічають підвищену чутливість тварини до світла, шумів, спотворення апетиту, підвищення температури тіла, порушення зору. У стадії збудження характерними ознаками є буйство, розлад чутливості й свідомості, інколи стопорний стан. Спостерігаються судоми, парези жувальних м’язів і м’язів глотки, звуження зіниць, часті позиви до сечовиділення. В цей період температура тіла найвища. У стадії парезів і паралічів знижується, а інколи й зовсім зникає больова чутливість. Тварина виснажується і лежить. Порушується діяльність центрів кровообігу й дихання. Температура знижується. Тварина гине.

Хвороба триває частіше 8 – 12 діб. Проте виразність вищевказаних стадій може бути різноманітною, що зумовило кілька форм клінічного її перебігу, зокрема тиху, або паралітичну, та буйну. Останнім часом зустрічається нетиповий перебіг сказу, без виразного прояву стадійності, з постійним переважанням парезів і паралічів. Описані випадки атипового перебігу хвороби, коли переважають ознаки ураження травного каналу. Тварини виснажуються і гинуть.

Профілактика сказу полягає у здійсненні спільних протиепізоотичних заходів та профілактичної вакцинації. ГУ Держпродспоживслужби у Миколаївській області щорічно проводиться щеплення проти сказу собак та котів, які належать мешканцям  міста, шляхом подвірного обходу приватного сектору, а також під час амбулаторного прийому в дільничних лікарнях ветеринарної медицини районів міста за адресою: вул. Скороходова, 192 (тел. 24-20-88), вул. Чигрина, 66-а (тел. 47-71-63), вул. Герцена, 17 (тел. 42-74-53).

 Громадянам слід неухильно виконувати правила утримання домашніх тварин, особливо собак, котів та проводити їх обов'язкову щорічну вакцинацію проти сказу.

 

                                                                 Управління з розвитку споживчого ринку

                                                                 департаменту економічного розвитку

                                                                 Миколаївської міської ради


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: