Мапа порталу

Миколаївський суднобудівний завод «Океан» побудував дві великогабаритні баржі на замовлення міжнародної компанії

На суднобудівному заводі «Океан» спустили на воду дві баржі проєкту 472-РТ на замовлення голландської судноплавної компанії Eurobulk. Баржі пр. 472-РТ – несамохідні суховантажні судна для перевезення навалювальних та генеральних вантажів річковими шляхами. Згідно контракту обидва судна майже повністю укомплектовані обладнанням, замовник самостійно встановить лише деякі електросистеми. 

Церемонію спуску нових суден на воду відвідав Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.

В 1789 році на місці сучасного Миколаєва було заснована перша кораблебудівна верф. Сотні майстрів з усіх куточків їхали сюди, щоб будувати кораблі, а згодом і місто. Спочатку кораблі, а потім – місто. Перший кораблебудівний завод розвивався і облаштовувався вулицями і домами, парками та садами. Потім тисячі людей їхали до нашого міста, щоб продовжувати кораблебудівну справу, яка то занепадала, то знову відроджувалася. Впродовж двох століть кров’ю та зусиллями, ціною власного здоров’я та життя, корабели продовжували справу предків. Трудящими руками теслярів і будівників, газозварювальників і електромонтажників, самородками та майстрами будувались не тільки кораблі і судна, а й все місто загалом: адміністративні будівлі і гуртожитки, водопровід і дороги, парки і бульвари. Дух корабелів від предків до нащадків передається в Миколаєві на генному рівні. 

В наші часи кораблебудівна галузь Миколаєва переживає чергову кризу. За останні роки ми чули багато слів і обіцянок від топових чиновників та депутатів. А потім відчували образу і марність сподівань, зневіру і розчарування.

Але сьогодні на прикладі заводу «Океан», ми бачимо відновлення важкої промисловості міста. Крок за кроком, зусиллями миколаївських корабелів і власників заводу, кораблебудівна справа знову стає актуальною для нашого міста. Не завдяки, а всупереч, старанням та натхненням, віковим досвідом та новими надбаннями корабели починають воскрешати славу рідного міста.

Нехай сьогодні «Океан» відправив лише дві баржі нідерландським партнерам, але за цей короткий період відновлення своєї роботи завод встиг модернізувати повнокомплектні судна, взяти участь у великих інфраструктурних проектах з будівництва мостових переходів і багато іншого. А найголовніше, не дивлячись на різні перепони, місто знову починає відчувати підтримку з боку корабелів.

Попереду важкі часи у бізнесу, який тільки почав розвиватись, та я вірю, що найближчим часом ми знову станемо свідками ще не одного сходження зі стапелів «Океану» і «Нібулону» повнокомплектних суден. Колись одна розумна людина сказала мені, що з гімну Миколаєва потрібно викреслити слова: «Добра слава корабельної столиці Землю облітає з краю в край». Але сьогодні я не можу погодитись з цим твердженням. Якщо протягом останнього десятиліття кораблебудування для миколаївців дійсно було минулим, то зараз – це наше майбутнє, яке вкрай необхідне місту - повідомив Олександр Сєнкевич на своїй сторінці у фейсбук.

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: