Мапа порталу

Міський голова Олександр Сєнкевич провів зустріч з учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС

У п'ятницю, 13 грудня, мер Миколаєва Олександр Сєнкевич зустрівся з ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС, членами їх сімей, представниками громадських організацій чорнобильців. 

Міський голова розпочав зустріч з привітань та слів вдячності.

- Тема Чорнобиля залишається актуальною й досі, вона нагадує про себе болючими наслідками. Щира подяка і шана вам за те, що ви робили, ризикуючи життям, здоров’ям, щоб якнайшвидше ліквідувати катастрофу, - зазначив Олександр Сєнкевич та запропонував хвилиною мовчання вшанувати пам’ять загиблих ліквідаторів.

Після відбулося обговорення актуальних питань щодо зазначеної категорії громадян. Здебільшого вони стосувалися соціального захисту, медичного обслуговування, покращення житлово-побутових умов, оздоровлення. 

Наразі на обліку в управліннях соціальних виплат і компенсацій департаменту праці та соціального захисту населення  міської ради перебувають 2207 постраждалих громадян, в тому числі 446 дітей. Ще 84 особи - вдови ліквідаторів.

Про  фінансову підтримку у вирішенні соціальних проблем осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, поінформував директор департаменту праці та соціального захисту Сергій Василенко. 

- Чорнобильці перебувають під нашою увагою в питаннях соціальних виплат, медичного обслуговування і санаторно-курортного лікування. За рахунок державного бюджету проводяться компенсаційні виплати. Це - компенсації на продукти харчування, виплата підвищеної стипендії та надання додаткової відпустки, щорічні одноразові допомоги на оздоровлення, компенсації у зв’язку з втратою працездатності, компенсації особам, що стали інвалідами, компенсації у зв’язку із скороченням штатів, - зазначив Сергій Василенко.

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг нараховуються 1051 сім’ї чорнобильців І та ІІ категорій. Громадянам виплачуються щомісячні компенсації на придбання продуктів харчування. У 2019 році загальна сума на ці витрати становила 392,40 грн. та 196,2 грн. для І та ІІ категорій чорнобильців  відповідно.  Впродовж 2019 року така компенсація була виплачена понад тисячі осіб  на загальну суму 2949,8 тис. грн. 

Сергій Василенко зазначив, що  чорнобильці перебувають під особливим медичним контролем. Безоплатними ліками та зубопротезуванням забезпечено 850 осіб на суму 713,3 тис. грн.

Однак враховуючи, що чорнобильцям вкрай необхідна медична підтримка, сума надходжень за програмою „Пільги на медичне обслуговування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи”, потребує  збільшення.

- У зв’язку із проблемами зі здоров’ям, ця категорія громадян постійно потребує оздоровлення. Цьогоріч  санаторно-курортним лікуванням забезпечено  68 чорнобильців на суму 381,0 тис. грн. Але, на жаль, це стосується тільки чорнобильців І категорії, - відзначив директор департаменту праці та соцзахисту міської ради.

У 2019 році 186 особам виплачено компенсацію додаткової відпустки на суму 1335,2 тис. грн. Компенсацію за шкоду, заподіяну здоров’ю, одноразову допомогу на оздоровлення, компенсацію у разі вивільнення громадян, постраждалих внаслідок ЧАЕС виплачено 1250 особам на суму 458,9 тис. грн.

Ліквідаторам аварії на ЧАЕС, яким встановлена І категорія, з міського та обласного бюджетів проводяться виплати одноразової матеріальної допомоги. У 2019-му 149 громадянам виплатили по чотири тисячі грн. Ще 1651 чорнобильцю ІІ та ІІІ категорій, вдовам  виплачено по 300 грн.

За словами директора департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної державної адміністрації Оксани Єльчієвої, обласна та міська влада плідно співпрацюють з обласною організацією та з районними осередками Всеукраїнської громадської організації „Союз Чорнобиль України”. Міська влада реалізовує зобов’язання, передбачені Меморандумом про взаємодію та співробітництво в частині надання допомоги громадянам, постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС.

Під час зустрічі особливу увагу приділили проблемам, які хвилюють чорнобильців, розглянувши шляхи їх вирішення.

Зокрема обговорили питання щодо можливості  виділення коштів для забезпечення санаторно-курортним лікуванням чорнобильців ІІ категорії, придбання квартир, виділення додаткових днів прийому у медичних амбулаторіях громадян пільгової категорії для своєчасного проходження щорічного обстеження. 

Усі звернення, порушені під час зустрічі, за дорученням міського голови Олександра Сєнкевича будуть відпрацьовані виконавчими органами міської ради.

 

IMAGE FOLDER (/files/2019/12_2019/13122019_3)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: