Мапа порталу

«Миколаїв - це МИ»: в конкурсі на арт-об'єкт до 230-річчя міста обрали переможців

Агенція розвитку Миколаєва оголосила переможців конкурсу на кращий ескіз арт-об'єкта до 230-річчя міста Миколаєва.

За рішенням журі перемогли одразу дві концепції, які можуть бути реалізовані на двох окремих локаціях уздовж проспекту Центрального.

Журі конкурсу враховувало тему ескізу, креативність, художню доцільність, а також передбачувану вартість майбутнього об'єкта і можливість виконання робіт у стислі терміни.

Перша - арт-об’єкт дизайнера Романа Дорошенка «Миколаїв - це МИ» за умови подальшого доопрацювання проекту.

Головна ідея проекту-переможця - це люди. А також відповідальна громада, яка не боїться приймати рішення і брати на себе ініціативу для досягнення якісних змін у місті.

Ідея буде втілена в життя на території біля готелю «Турист» (ріг просп. Центрального і вул. Генерала Карпенка).

- Пропоную встановити слово МИ. Це підкреслить значущість громади у житті міста. МИ здатні змінити місто на краще. МИ відповідальні за свою територію. Разом МИ можемо більше! Такий арт-об’єкт може стати вигідним стартом для впровадження бренду міста: «МИКОЛАЇВ – це МИ!» , - говорить про свою ідею Роман Дорошенко.

Друга ідея – проект творчого тандему Дар’ї Заславської та ДмитраДирди у вигляді скульптури корабля «Святий Миколай», що перетворюється на голуба миру.

- Основним джерелом натхнення було бажання відобразити асоціацію на сприйняття Миколаєва. Кораблі, якоря, птахи над річкою, чисте мирне небо. Інсталяція повинна нести пояснення цих значень - корабель (символ міста) і голуб (символ миру, чистоти, любові). З одного боку - силует корабля «Святий Миколай» в ореолі на який вказують хвилі, він спрямований на південь України в Чорне море; з іншого боку - силует голуба, що летить над річкою, «прихованого» і «захищеного» під місяцем. Унікальним в даному об'єкті є те, що по суті, це статична фігура, яка добре проглядається, і створює динаміку перетікаючи з одного образу в інший, при русі навколо об'єкта», - пояснюють задум автори об’єкта Дар’я Заславська та Дмитро Дирда.

На жаль, через брак часу та фінансування цей проект не встигаємо реалізувати в цьому році. Проте, концепція може бути взята за основу початку благоустрою та реконструкції частини бульвару проспекту Центрального.

Всього на конкурс подано 12 варіацій майбутнього пам'ятного знаку до ювілею міста від 10 дизайнерів, архітекторів і художників. Всі автори мали змогу «наживо» презентувати ідею свого проекту.

З поданими пропозиціями можна ознайомитись за посиланням: http://bit.ly/2NodOok

У поданих роботах найчастіше обігрується стилістика моря, портової інфраструктури та яхтового спорту. Є відсилання до історії міста від часів чумацького шляху до появи першої суднобудівної верфі. Проте є й такі, які відсилають нас до майбутнього чи то апелюють до міської громади. Є й оригінальні рішення. Наприклад, ідея арт-об’єкту «якоря-мрії», які тягнуться в небо.

Автори проектів-переможців отримають грошову премію в сумі 10 000 грн.

Подати свої роботи могли всі бажаючі - як авторські колективи фахівців і одиночні фахівці, які практикують діяльність в сфері архітектури, містобудування, дизайну і скульптури, так і любителі.

Агенція розвитку Миколаєва вдячна всім учасникам, які взяли участь у конкурсі. Та зі свого боку, за наявної можливості буде намагатися сприяти в реалізації ідей та концепцій, які були запропоновані учасниками проекту в інших локаціях міста. Зробимо разом наше місто краще!

Агенція розвитку Миколаєва

 

IMAGE FOLDER (/files/2019/8_2019/22082019_4)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: