Мапа порталу

Дружба та порозуміння: у Миколаєві на території 8 причалу з'явився цікавий арт-об'єкт #MiddleWay

Сьогодні, 20 серпня, у Миколаєві відкрили незвичайний арт-об’єкт «Middle Way/Середній шлях» румунського автора Богдана Раци. Скульптуру у вигляді гігантської руки блакитного кольору, яка символізує дружбу та спілкування, встановили на території 8 причалу.

Об'єкт є частиною міжнародного мистецького проєкту «MovingMonuments/Пам’ятники, що рухаються». Інсталяція постійно мандрує в різних дипломатичних і культурних контекстах, та була розташована на центральних громадських просторах по різних містах Європи та у Києві. Тож Миколаїв став другим містом в Україні, який приєднався до такого культурного флешмобу.

Як зазначила менеджерка проєктів КУ "Агенція розвитку Миколаєва" Дар’я Фрич-Алчіна, урочисте відкриття арт-об'єкту є успішним стартом культурної програми "Дні сучасного мистецтва у Миколаєві",  який триватиме у нашому місті наступні два місяці. 

Скульптуру представили городянам Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні пан Крістіан-Леон Цуркану та міський голова Олександр Сєнкевич.

Пан Крістіан-Леон Цуркану розповів, що ідея художника досить проста, але має глибокий сенс.

- Ця рука означає дружбу, спілкування між людьми, вітання. А синій колір є символічним в європейській культурі - це колір надії і миру, колір неба. Його ми бачимо на прапорах Румунії, України та Європейського союзу. Скульптура залишалася деякий час у Києві, а потім вирушила в подорож по Україні. Це частина нашої концепції. Про кожен наступний пункт призначення стає відомо практично в останній момент. Тому не дивуйтеся і не турбуйтеся про те, що одного ранку вона раптово зникне, - сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні.

Мер міста Миколаєва зазначив, що до об'єкту можна ставитися по-різному, однак слід берегти його у цілісності. 

- Радий, що ця скульптура опинилася у Миколаєві. ЇЇ можна не розуміти, або навпаки захоплюватися, можна вигадати і надати їй різний сенс. Кожен може говорити, з чим вона асоціюється, в міру того, на що здатний інтелект людини. Але до неї не можна бути байдужим, - зазначив Олександр Сєнкевич. - Я хочу заздалегідь попросити миколаївців, щоб вони арт-об'єкт зберігали в красі і чистоті, більше з ним фотографувалися і поширювали фото в соцмережах, розповідаючи людям про історію арт-об'єкту, що він насправді символізує, а не робили дурниці. Для мене важливо, що сьогодні тут зібралися люди, які демонструють, що Миколаїв не тільки індустріальне портове місто, а й місто, де цікавляться культурою, пропагують її. У тому числі сучасну.

Міький голова висловив вдячність Агенції розвитку Миколаєва, які стали ініціаторами та доклали усіх зусиль, аби "мандрівний" арт-об'єкт з'явився у нас, а також адміністрації міського простору "8 причал", зокрема його засновнику Миколі Капацині та Посольству Румунії в Україні.

- Ми демонструємо світу, що абсолютно відкриті до співпраці, готові підтримати всі ініціативи, посилювати взаєморозуміння і дружбу  народів, - зазначив очільник міста. -  Думаю, що наші румунські гості поїдуть з Миколаєва з враженням, що це не якесь провінційне містечко, а місто, у якого є велике культурне майбутнє. Ми і надалі будемо організовувати цікаві культурні та освітні проєкти, які змінюватимуть місто на краще. Наступного року я хотів би, щоб приорітет у фінансуванні з міського бюджету було надано відновленню доріг та на розвиток освітньої галузі. Впевнений, що за це нам потрібно боротися, - зазначив Олександр Сєнкевич.

Після урочистого відкриття  городянам запропонували зробити фото зі скульптурою та поширювати їх в соціальних мережах з хештегом - #синя_рука та #Middle Way.

 

Довідка:

Програма «Пам’ятники, що рухаються», що була заснована фондом NasuiCollection&Gallery в 2014 році, має за мету виробництво, презентацію і виставлення творів мистецтва великих розмірів на сучасних престижних майданчиках по всьому світу. Всі скульптури мають тимчасовий характер, не прив’язані до місця розташування, символічно «заряджаються» на кожному маршруті.

Скульптура «Середній шлях» (3,5 м у висоту x 1,5 м x 0,6 м, матеріал: полістирол, метал, автомобільна фарба) входила до Незалежної Ліверпульської бієнале 2014 року та демонструвалася до 2016 року перед Сент Джордж Холлом, будівлею на острові музеїв у центрі м.Ліверпуль, яка була побудована у 1864 році та є об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. В 2016 році, з нагоди святкування 120 років мистецтва у м. Бая-Маре, монументальна скульптура була розміщена в межах історичного центру міста Бая-Маре, на Площі Замку та в Комплексі «Вежа Стефана» (XIV ст., історичний пам’ятник, найвизначніша пам’ятка середньовічного міста). У 2017 році, в рамках святкування 100-річчя встановлення дипломатичних відносин між Румунією та Португалією, була розташована на набережній перед будівлею мерії м. Кашкайш, а згодом виставлена перед Будинком Музики, творінням знаменитого архітектора Рема Кулхааса і одним з найсильніших культурних об’єктів міста Порту.

 

IMAGE FOLDER (/files/2019/8_2019/20082019_1)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: