Мапа порталу

Амброзія – небезпечний алергенний бур’ян

Серед небезпечних для здоров’я людини факторів, які викликають алергічні хвороби, значне місце займають рослини, особливо ті, які ростуть біля наших домівок. Однією з найбільш алергенних вважається амброзія полинолистна. Квітковий пилок в період цвітіння амброзії, який припадає на середину серпня і триває аж до жовтня місяця, має надзвичайно високу алергенну дію на організм людини.

 

Довідка: Амброзія полинолиста – однорічний бур’ян, по зовнішньому вигляду, в молодому віці нагадує чорнобривці, а на пізніх стадіях розвитку – полин звичайний, тільки без запаху. Розмножується  лише насінням, утворюючи його по 30-100 тисяч штук з однієї рослини. Насіння зберігає схожість до 40 років.

Амброзія – вологолюбива рослина, але добре пристосовується до посушливих умов, розвиваючи могутню кореневу систему. Має розвинуті регенераційні властивості (частини вегетуючих рослин при глибокій культивації утворюють додаткове коріння і добре приживаються), в окремих випадках навіть при трикратному скошуванні рослини амброзії полинолистої відростають від прикореневих частин стебла і продовжують вегетаційний період.

 Алергени, що містяться в пилку амброзії, швидко руйнують захисний бар’єр слизових оболонок носа та очей, викликаючи чхання, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршення зору, першіння в горлі, свербіж та почервоніння шкіри, підвищення температури тіла. В окремих випадках може бути набряк легень, ускладнення нападів бронхіальної астми та хронічних астматичних бронхітів. У рідкісних випадках, потрапляючи в організм, пилок амброзії може провокувати нетипові симптоми: головний біль, втрату смаку та нюху, пригніченість або підвищену дратівливість, депресивний стан та погіршення сну.

 

Амброзія зазвичай засмічує вулиці, сади, парки, узбіччя доріг, залізничні насипи і прилеглі землі, береги річок та ставків. Рослина швидко пристосовується до температурного режиму, має високу насіннєву продуктивність, до того ж пилок амброзії під час цвітіння надзвичайно шкодить здоров’ю людей і тварин.  Тому боротьба з цим небезпечним бур’яном потребує особливої уваги та спеціальних заходів.

Адміністрації районів міста та департамент ЖКГ постійно проводять покіс трави, ручне виривання та прибирання зелених зон відповідно до затверджених графіків викошування з наступним прибиранням скошеної трави. Ці заходи допомагають не допустити розповсюдження карантинних рослин, в тому числі амброзії полинолистої, а також підтримати території парків, скверів та вулиць міста у належному санітарному стані. Покоси тривають по основних зелених зонах міста, в тому числі бульварних частинах проспектів, основних магістральних вулицях, а також зелених зонах, там, де  відпочивають містяни. Адміністраціями районів також проводиться викос трави на прибудинкових територіях.

Департамент ЖКГ не обмежився традиційними засобами боротьби з амброзією. Наприкінці червня комісією при департаменті було проведено експеримент по боротьбі з амброзією полинолистою хімічними методами,  такими як обприскування парості амброзії полинолистої безпечним для людей та тварин хімічним препаратом вітчизняного виробництва «Амбростоп». Дію препарату було відстежень через годину і через тиждень після обприскування. Було встановлено, що «Амбростоп» спричинив загибель або опіки надземної частини більшої частини всієї рослинності на експериментальній ділянці. Натомість деякі крупні рослини, в тому числі амброзії полинолистої, зберегли життєздатну кореневу систему. Тому доцільним використання засобу може бути лише у місцях виявлення вогнищ карантинних рослин амброзії без наявності інших видів рослин.

Нагадуємо також, що амброзія має високий алергенний  вплив на людину. За даними ВОЗ від цього виду алергії потерпає понад 70 мільйонів людей у світі. Кожна квітка викидає у атмосферу мільярди частинок пилку, які можуть бути рознесені вітром на відстань до 500 кілометрів. Боротьба з цією рослиною на ваших присадибних і прибудинкових територіях може врятувати вас від хвороби. Ефективна профілактика не дасть розповсюдитися рослині та  завдати шкоду людині і хатнім тваринам. Зверніть увагу на зовнішній вигляд амброзії полинолистої і не дайте їй розповсюдитися. Вчасне реагування, постійний покіс трави, виривання рослини з коренем дозволить знищити джерело захворювання і зберегти здоров’я. 

 

IMAGE FOLDER (/files/2019/8_2019/120819_3)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: