Мапа порталу

- Це один із кращих інструментів прямої демократії, - Олександр Сєнкевич закликав миколаївців брати активну участь в програмі «Громадський бюджет»

У вівторок, 23 квітня, в мерії Миколаєва відбувся брифінг, присвячений реалізації програми «Громадський бюджет».

- Мені дуже приємно запросити миколаївців до участі в програмі «Громадський бюджет». Це один з кращих інструментів прямої демократії, він дає можливість розвивати громадянське суспільство і навчити громаду відповідально використовувати бюджет міста, - сказав Олександр Сєнкевич.

Він підкреслив, що Миколаїв - одне з небагатьох міст України, де реалізується подібна програма. Важливо, що в обласному центрі вона діє вже третій рік поспіль. Нещодавно був відкритий прийом проектів, які будуть реалізовувати в 2020 р. Для їх втілення в життя з бюджету Миколаєва виділено 15 млн.грн. Як зазначив Олександр Сєнкевич, завдяки цій програмі кожен миколаєвець має можливість реалізувати проекти, які допоможуть зробити місто краще.

- Проекти не обов'язково повинні бути пов'язані з будівництвом. Ми також розвиваємо і людський потенціал. Наприклад, для Університету третього віку було придбано комп'ютерне обладнання, яке необхідно для того, щоб громадяни поважного віку навчалися Інтернет-науці та розвивалися інтелектуально. Будь-які хороші ідеї, які допоможуть покращати  життя миколаївців, можуть бути втілені в життя. Хочу підкреслити, що ця програма діє відкрито і прозоро, - додав очільник міста.

Олександр Сєнкевич вважає, що фінансування програми «Громадський бюджет» має збільшуватися. У цілому  було б правильно, щоб на неї щорічно виділялося 5% від бюджету розвитку Миколаєва.

- Я буду переконувати депутатів, щоб фінансування, яке виділяється на громадський бюджет, щорічно збільшувалася і підтягувалося до 5 відсотків від бюджету розвитку міста Миколаєва, - сказав Олександр Сєнкевич.

А директор департаменту економічного розвитку Тетяна Шуліченко нагадала, що 10 квітня почали приймати проекти, які в рамках програми «Громадський бюджет» будуть реалізовувати в 2020 році.

- Проекти приймаються протягом 45 днів, до 24 травня включно. Їх треба подавати в робочий час до відділу звернень громадян. Проекти можуть подавати мешканці міста віком від 14 років. До речі, Миколаїв - це одне з небагатьох міст, де для авторів проекту встановлено таке вікове обмеження. В основному проекти приймаються від авторів віком від 16-18 років, - сказала Тетяна Шуліченко. - Слід зазначити, що цього року у нас є кілька новацій: з'явилася нова категорія - соціальні проекти. На вимогу громадськості, завдяки підтримці депутатів міської ради, Миколаївського міського голови створили нову категорію, яка спрямована на покращання умов життєдіяльності людей з обмеженими фізичними можливостями. На неї передбачається не менш 10 відсотків загального фонду Громадської бюджету. Як зазначив міський голова, на 2020 рік фінансування програми становить 15 млн.грн. Великі і малі проекти залишаються. Але змінилася гранична вартість цих проектів. Малі проекти - це проекти до 300 тис.грн., великі проекти - проекти від 300 тис.грн. до 1 млн. грн.

Вона також додала: перед тим, як подати заявку на участь в програмі, автор повинен заручитися підтримкою не менше 10 жителів міста.

- Після завершення прийому заявок буде сформований перелік поданих проектів. Після цього експертна група, яка буде працювати з 16 червня по 17 липня, оцінить їх на відповідність до Положення, і сформує перелік проектів, які отримали позитивну і негативну оцінку. До реалізації не можуть бути допущені проекти, які не відповідають вимогам чинного законодавства, якщо передбачена розробка лише проектно-кошторисної документації, якщо передбачено будівництво нової будівлі. Також за рахунок Громадського бюджету не будуть фінансуватися проекти, які передбачають капітальний або поточний ремонт, реконструкцію в комунальних установах, організаціях або підприємствах. При цьому залишається загальна вимога: проекти повинні бути загальнодоступними, - сказала Тетяна Шуліченко.

Вона зазначила, що голосування за проекти відбудеться у вересні цього року, воно триватиме 14 днів.

Наразі в межах програми «Громадський бюджет-2020» миколаївці подали 5 проектів, 3 з яких великі і 2 маленькі.

  

Відділ інформаційного забезпечення

департаменту міського голови

IMAGE FOLDER (/files/2019/4_2019/230419)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: