Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

19 серпня 2021                                                                                         № 8/247

Про Звернення депутатів Миколаївської міської

ради VIII скликання до Президента України,

Верховної Ради України та Кабінету Міністрів

України щодо заходів посилення соціально-

трудових гарантій медичних працівників та

державної підтримки дітей медичних

працівників, які померли внаслідок інфікування

коронавірусною хворобою (COVID-19)

 

Відповідно до Конституції України, Регламенту Миколаївської міської ради VIIІ скликання, затвердженого рішенням міської ради від 24.12.2020 № 2/35, керуючись ст. 25, ч.1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Звернутися до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо заходів посилення соціально-трудових гарантій медичних працівників та державної підтримки дітей медичних працівників, які померли внаслідок інфікування коронавірусною хворобою (COVID-19) (текст Звернення додається).

2. Управлінню апарату Миколаївської міської ради (Пушкар) направити Звернення Президенту України, Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України.

3. Департаменту міського голови Миколаївської міської ради (Литвиновій) опублікувати рішення в засобах масової інформації.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, культури, туризму, молоді та спорту (Норд) та заступника міського голови Петрова А.Л.

 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Миколаївської міської ради VIII скликання

до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо заходів посилення соціально-трудових гарантій медичних працівників

та державної підтримки дітей медичних працівників, які померли внаслідок інфікування коронавірусною хворобою (COVID-19)

 

Для переважної більшості країн світу пандемія коронавірусу (COVID-19) завдала нищівного удару по стабільності функціонування національних економік, систем освіти, соціального захисту населення та особливо – систем охорони здоров’я. В умовах значного негативного впливу «коронакризи» функціонує і національна система охорони здоров’я України, чиї працівники вже більше року щоденно перебувають «на передовій» боротьби з надзвичайно небезпечною хворобою, рятуючи життя інших людей.

За офіційними даними Міністерства охорони здоров’я, з початку поширення пандемії COVID-19 і станом на середину червня 2021 року, кількість інфікованих коронавірусною хворобою в Україні склала 2 млн 223 тис. 978 осіб, з яких вже одужали – 2 млн 130 тис. 665 осіб. Величезна заслуга у значній кількості одужалих українців належить медичним працівникам, які в надзвичайних епідеміологічних умовах сумлінно виконують свій професійний обов’язок, ризикуючи власним життям і здоров’ям. На жаль, вже кілька десятків українських медиків внаслідок гострої професійної хвороби на COVID-19 отримали стійку втрату працездатності, зокрема, інвалідність, і близько трьохсот – померли.

Очевидно, що українські медики, які захворіли на COVID-19 під час виконання професійних обов’язків, залишаються абсолютно фінансово незахищеними та соціально уразливими. Оскільки, за оцінкою експертів, за середнього та тяжкого перебігу коронавірусної хвороби вартість навіть щоденного лікування може сягати від декількох сотень до кількох тисяч гривень. Досить високою є вартість пост?коронавірусних реабілітаційних процедур та санаторно-курортного лікування, яке показане практично кожному, хто перехворів на COVID-19. На сьогодні надзвичайно соціально уразливими залишаються і члени сімей медиків, померлих унаслідок професійної коронавірусної хвороби.

За таких обставин, держава просто зобов’язана надати додаткові соціальні гарантії та підтримку дітям медичних працівників, один із батьків яких загинув (помер) від гострої респіраторної хвороби COVID-19, що пов’язано з виконанням зазначеними медичними працівниками робіт з ліквідації такої хвороби.

Зважаючи на загрози, обумовлені хвилеподібним характером поширення пандемії COVID-19, повільністю руху вакцинації та надвисокими професійними ризиками медичних працівників, що знаходяться на передньому краї боротьби з коронавірусною хворобою в Україні, вкрай незадовільна ситуація щодо забезпечення їх належним соціальним захистом і соціальною підтримкою їхніх родин, необхідним є вжиття заходів для створення якомога якісніших умов роботи медиків та оплати їх праці, належної державної підтримки їх дітей.

Вважаємо, що чинна влада України зобов’язана негайно вжити заходів щодо посилення соціального захисту та забезпечення належних трудових гарантій медичних працівників та створення умов для підтримки з боку держави дітей медичних працівників, які померли внаслідок інфікування коронавірусною хворобою (COVID-19).

Ми, депутати Миколаївської міської ради VIII скликання, закликаємо владу ініціювати та прийняти відповідні закони, які забезпечать:

1. Запровадження окремої бюджетної програми для забезпечення житлом медичних працівників, які потребують поліпшення житлових умов, а також випускників державних вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти, які працевлаштовуються на роботу не за їх постійним місцем проживання.

2. Здійснення страхових виплат медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров’я у разі захворювання коронавірусною хворобою (COVID-19), за умови, що таке захворювання пов’язане з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження – в обсязі до 100?кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

3. Віднесення дітей медичних працівників, смерть одного із батьків яких настала внаслідок інфікування коронавірусною хворобою (COVID-19) у зв’язку з виконанням професійних обов’язків, до категорії дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

4. Надання державної цільової підтримки для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти у державних та комунальних закладах освіти дітям медичних працівників, смерть одного із батьків яких настала внаслідок інфікування коронавірусною хворобою (COVID-19) у зв’язку з виконанням професійних обов’язків.

5. Зарахування до стажу роботи у подвійному розмірі роботи медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19).

6. Удосконалення захисту від посягання на життя і здоров’я, погроз або насильства щодо медичних працівників у зв’язку з виконанням ними своїх професійних обов’язків та захисту від перешкоджання їх службовій діяльності.

7. Забезпечення поетапного протягом 2021-2023 років щорічного підвищення не менше ніж на 50 відсотків заробітної плати медичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

8. Стимулювання підвищення кваліфікаційного рівня медичними працівниками, у тому числі за кордоном.

9. Оплату праці медичних працівників з догляду за дітьми та фінансування утримання в закладах охорони здоров'я дітей, які залишились без батьківського піклування, на період до влаштування їх у заклади інституційного догляду та виховання дітей.

 

 

 

Депутати Миколаївської

міської ради VIII скликання

 

Опубліковано: 03 вересня 2021р


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: