Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

02 лютого 2021                                                                                         № 3/6

Про Звернення депутатів Миколаївської міської ради

VIIІ скликання до Президента України, Верховної Ради

України, Кабінету Міністрів України щодо

забезпечення соціально справедливої оплати праці

працівників комунальних установ та закладів культури

 

З метою вирішення проблеми несправедливого ставлення до питання оплати праці працівників різної кваліфікації комунальних установ та закладів культури, керуючись ст. 25, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо забезпечення соціально справедливої оплати праці працівників комунальних установ та закладів культури (текст Звернення додається).

2. Управлінню апарату Миколаївської міської ради направити Звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

3. Департаменту міського голови Миколаївської міської ради (Литвиновій) опублікувати рішення в засобах масової інформації.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань прав людини, дітей, сім'ї, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики (Кісельову), міського голову Сєнкевича О. Ф.

 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Миколаївської міської ради VIIІ скликання

до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо забезпечення соціально справедливої оплати праці працівників комунальних установ та закладів культури

 

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 №1774-VIII змінено суть і структуру мінімальної заробітної плати, за яким вона перестала бути оплатою лише простої некваліфікованої праці, а до її складу фактично включено більшість доплат і надбавок, та визначено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня календарного року є розрахунковою величиною заробітних плат, зокрема і базової ставки 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери. При цьому Законом України «Про оплату праці» встановлено, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

На підставі Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» з 1 січня 2021 року відбулося підвищення розміру мінімальної заробітної плати до 6000 грн без змін у методиці обрахунку посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, що несе в собі ряд загроз, обумовлюючи на практиці соціальну несправедливість у питанні оплати праці, критичне падіння престижності самої праці працівників комунальних установ та закладів культури, оскільки їх посадові оклади розраховуються згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 18.10.2005 № 745 «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки», виходячи з розміру посадового окладу  працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, встановленого у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року (2270 грн), а не у розмірі мінімальної заробітної плати.

У колективах комунальних установ, які мають статус загальнодержавного значення, склалася вкрай складна ситуація через прийнятий принцип «зрівнялівки», оскільки працівники некваліфікованої праці (прибиральники службових приміщень, сторожі тощо) та висококваліфікований персонал (інженери, зоотехніки тощо) отримують з урахуванням доплат і надбавок практично однакову заробітну плату. Навіть, якщо здійснюється доплата спеціалістам, вона зрівнюється з мінімальною заробітною платою. Відповідна проблема існує і в інших комунальних закладах культури, у зв’язку з чим керівники вказаних закладів повністю позбавлені будь-яких важелів впливу на своїх працівників.

Знецінення кваліфікованої праці, відсутність мотивації та перманентне невдоволення і обурення спеціалістів призводить до прогресуючого відтоку кваліфікованих кадрів.

 

Ми, депутати Миколаївської міської ради VІІІ скликання, враховуючи надважливість зазначеного питання, з метою вирішення проблеми «зрівнялівки» в оплаті праці працівників різної кваліфікації, просимо забезпечити соціально справедливу оплату праці працівників комунальних установ та закладів культури шляхом визначення посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки на рівні мінімальної заробітної плати, встановленої на відповідний календарний рік.

 

 

 

Депутати

Миколаївської міської ради VIIІ скликання

 

 Опубліковано: 08 лютого 2021р


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: